Her yaşa uygun!

Halasının çam ağacından yaptığı, çocukken kendilerine de içirdiği öksürüğe iyi gelen karışımı, TÜBİTAK'tan aldığı 200 bin liralık destekle geliştiren girişimci Dr. Hande Karagedik, " Önümüzdeki sene itibarıyla mayıs ayından sonra şurubun ruhsatlandırılmasına başlayacağız." dedi.

Haberler 23.12.2019 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

urubun patentlendiini söyleyen Karagedik, seri üretim için de yatrmclarla görümelerin sürdüünü belirterek, Diyabetikler normalde urup içemiyorlar çünkü içeriindeki eker oranndan dolay. Fakat biz tatlandrmak amacyla içeriindeki eker yerine alternatif baka bitkiler kullanyoruz. Ayn zamanda çam özütü kullandk. Bu urubu her ya grubu ve diyabet hastalar da gönül rahatlyla kullanabilecek dedi.

TÜRKYEDE BÖYLE BR TCAR ÜRÜN OLMADIINI FARK ETTM

Halasnn karmnda yola çkarak formüle ettii yerli ve tamamen bitkisel içerikli öksürükte kullanlacak urubun hikayesini Karagedik, öyle anlatt:

stanbul Üniversitesi Moleküler Tp üzerine doktora yaptm, ay zamanda bir TÜBTAK projesi yazdm. çam bitkisinden öksürük urubu gelitirilmesine dair bir projeydi bu. Bununla alakal da TÜBTAKtan 200 bin liralk bir destek aldm. Küçükken halamn yapt urubu aslnda biraz formüle edip, onun üzerine bir proje yazdk. Halam ev hanm fakat onun annesinden ve geleneksel olarak gelen bir karm hazrlyordu. Biz öksürdüümüz zaman içiriyordu ve tad çok güzel olduu için de ben çok severek içiyordum. Bir gün Kzm buna bir baksana içindekilerin neye etkisi var? dediinde ben de bir literatür taradktan sonra baktm ve aslnda Kuzey dünya ülkelerinde kullanlan bir eymi. Geleneksel çin tbbnda kullanlyor ve oradan geliyormu. Benim halamn bunu bilmesine imkan yok, o yüzden biraz daha derinlemesine baknca, Türkiyede böyle ticari bir ürünün olmadn fark ettim. Ve yurt dnda belli yerlerde geleneksel olarak yerel halkn kullandn fakat ticari bir formun olmadn gördüm. Bunun üzerine bir proje gelitirdim. Bu proje ile birlikte yerli bir ürün oluturacaz ki ülkemiz bu konuda bitkisel zenginlik açsndan çok zengin fakat bunu alternatif bir ekilde kullanabilecek insan says çok az. Bu yüzden de böyle bir eyin olmas çok güzel olacak ifadelerini kulland.

TAMAMEN MLL BR ÜRÜN OLACAK

Bu tarz uruplarn genellikle ithal edildiini ve fiyatlarnn kur fark dolaysyla yüksek olduunu vurgulayan Karagedik, Ülkemize baktmz zaman bu tarz öksürük uruplar OTC diye geçiyor, Türkçede tam bir karl yok ama geleneksel bitkisel gda takviyeleri gibi. Bu tarz ürünler genellikle ithal ediliyor ve kur farkndan dolay da çok fazla etkileniyor. Yani kullanclar da bu konuda madurlar aslnda çünkü kur farkyla ürünün fiyat da artm oluyor. Bizimkisi yerli bir ürün olduu için kurdan falan etkilenmeyecek. Bu tamamen milli bir ürün olmu olacak eklinde konutu.

DYABETKLER DE BU URUBU KULLANABLECEK

Diyabetiklerin piyasada bulunan uruplar, içindeki eker oran nedeniyle tüketemediini ancak bu urubu gönül rahatlyla kullanabileceklerini vurgulayan Karagedik, Diyabetikler normalde içeriindeki eker oranndan dolay urup içemiyorlar. Fakat biz tatlandrmak amacyla içeriindeki eker yerine alternatif baka bitkiler kullanyoruz. Ayn zamanda çam özütü kullandk. Bu urubu her ya grubu ve diyabet hastalar da gönül rahatlyla kullanabilecek. Zaten iki formda çkacak büyük bir olaslkla urup. Bir tanesi normal, bir tanesi diyabetik hastalar için çkacak. ki formunu da ayn anda piyasaya sunacaz dedi.

ÖNÜMÜZDEK SENE PYASAYA SUNULACAK

Önümüzdeki yl Mays aynda piyasaya sunulmas beklenen urubun seri üretimine balanmas için yatrmclar ile görümelerin sürdüünü söyleyen Karagedik, imdi urubu gelitiriyoruz. Standart bir form oluturmaya çalyoruz ve inallah önümüzdeki sene de piyasaya sunacaz. Yaklak 2 senedir projenin hazrlanmas, sunulmas, destek alnmas gibi süreçler var. TÜBTAK belli bir ksmn karlyor. Sadece ARGE ksmn karlyor ve biz bunu seri üretebilir forma getirebilmemiz için de yatrmclar ile görümeler yapyoruz. Birkaç tane yatrmc ile görüme saladk, yurt d yatrmclarla da görüme salayacazö ifadelerini kulland.

BU URUP ANNELERN N KOLAYLATIRACAK

Yaklak 2 yl süren TÜBTAK sürecinin ise zorlu olduunu dile getiren Karagedik, Yaklak 2 senelik bir süreç oldu. Öncelikle projeyi yazdk, bize eitimler verildi. Bu eitimler sonucunda Ankarada 5 dakikalk bir sunumla projemizi anlattk ve uygun görüldüüne karar verildi. Proje içeriine bakyorlar ve belli bir ksmn karlyor aslnda TÜBTAK, tamamen karlyor demek biraz yanl olur. Sonuç olarak böyle desteklerin verilmesi de ülkemiz için önemli, insanlar tevik eden bir durum. Süreç zorlu bir süreç fakat bir eyi kafanza koyduktan sonra o zorluklarn üstesinden gelebiliyorsunuz. Önümüzdeki sene itibaryla Mays ayndan sonra urubun ruhsatlandrlmasna balayacaz. Aslnda 18 aylk bir proje, son alt aya kalmadan biz projeyi kapatacaz büyük bir olaslkla. Daha sonrasnda da piyasaya sunabileceiz. çocuklara urup içermek zordur. Bu urubu çocuklar da severek içecekler. Annelerin ii de kolaylaacak eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git