Kışın sağlıklı kilo vermek için 8 etkili yöntem!

Sonbahar bitti, kış yaklaşıyor… “Kış mevsiminde kilo vermek zor” düşüncesi ile bütün planlar, yaza hazırlık için yine ilkbahara bırakılıyor.

Haberler 15.11.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memorial Diyarbakr Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uz. Dyt. Özlem Tay, kn salkl kilo vermek için en etkili 8 yöntem hakknda bilgi verdi.

K mevsimini kilolu geçirmek zorunda kalmayn

Vücutta bulunan ya hücreleri ikiye ayrlr. Beyaz hücreler daha çok kilo almna neden olurken, kahverengi hücreler ise yalar ksa sürede yakarak, vücut ssn dengede tutmaya çalr. K aylarnda vücut üüdüünü hissettii anda, sy dengede tutmak amacyla kahverengi hücreleri harekete geçirir. Böylelikle beyaz ya hücreleri yaklr ve vücutta enerji olarak aça çkar. Metabolizma hz da bu sayede artar. K mevsiminde souk havann yan sra k sebzelerinden de kilo vermek için yararlanlabilir. Karalahana, beyaz lahana, paz, brokoli, kereviz, spanak ve prasa gibi kök bitkileri, kilo kaybnda önemli bir role sahiptir. çünkü kök bitkileri dier besinlere oranla ortalama iki kat daha fazla lif içerir.

Vücudunuzu aç brakarak cezalandrmayn

Uzun süre aç kalmak zayflamaya yardmc olur. Ancak açlkla verilen kilolar, vücuttan su ve kas kayplarna yol açmaktadr. Ayn zamanda uzun süreli açlktan sonra alnan besinler, metabolizmann yaamn sürdürmesi için daha yava çallarak harcanr.

Bu ekilde vücut kendini koruma altna alr ve her alnana kaloriyi vücuda ya olarak depolar.

Yani vücut, bu tür bir beslenme alkanlna vücut uzun süre dayanmaz ve eski yeme alkanlklarna dönüldüünde, verilen kilolar hzla geri alnr. Aç kalarak günlük yaama devam etmeye çalmak; yorgunluk, halsizlik, mide bulants ve nefeste aseton kokusu gibi sorunlara yol açmaktadr.

Light yiyecekleri abartmayn

Light ürün nedir? Öncelikle buna açklk getirmek gereklidir. Enerji içerii açsnda referans ürünlere göre ya %25 azaltlm ürünler, light besin olarak kabul edilmektedir. Bu besinlerin enerjilerinin yannda genellikle eker ve ya içerikleri de azaltlmtr. Light ürünün üretim sebebi günlük almas gereken kalori, ya ve eker miktarn azaltmak, ayn zamanda içerdii lif içerii sayesinde kiiye doygunluk hissi vermesini salamaktr. Diyet yapanlar için önerilen bu ürünler kontrolsüz tüketildiinde, kilo vermek yerine kilo almna yol açar.

Tek bir besin çeidine taklmayn

Yaam boyunca görülen ve tüketilen hiçbir besin dierinden üstün deildir. Herhangi bir besin gurubunun atlanmas vücut saln olumsuz etkilemekte, kalp ve kanser gibi önemli hastalklara yakalanma riskini artrmaktadr. Her çeit besin grubunun vücut için ayr bir ilevi bulunmaktadr. Hiçbir besin tek bana, son derece karmak ve sistemli ileyen vücut mekanizmasnn, düzensiz ve eksiksiz çalmasn salayacak mucizevi bir etkiye sahip deildir. Bu nedenle besin çeitliliine önem verilmeli ve her besin grubundan yeterli miktarda tüketilmelidir. Sofralar her renkten sebze ve meyve arlkl olarak hazrlanmaldr.

Ekmei hayatnzdan çkarmayn

Her besinin ayr bir deeri olduu, yeterli ve dengeli tüketilmedii sürece kilo almna yol açaca unutulmamaldr. Ekmek de dier besinler gibi kiinin ihtiyacna göre alnd takdirde kilo aldran salksz bir besin deildir. Aksine B grubu vitaminlerden zengin ve içerdii kompleks karbonhidrat nedeniyle kiiye hem tokluk hissi veren hem de kan ekerini düzenleyen bir besin grubudur. Kompleks karbonhidrat olarak bahsedilen; kepekli, çavdar ve tam buday ekmeidir. Salkl bir insann günlük almas gereken karbonhidrat miktar bütün besinlerin %55-60dr. Bu orana ekmek yemeden ulamak mümkün deildir. Ekmek hiç tüketilmediinde abur cubur ve yüksek kalorili yiyeceklere yönelme ile birlikte kilo alm artacaktr.

Meyveyi eker içerii yüzünden suçlamayn

Diyet yaparken en çok tüketilmesi gereken gdalarn banda, ilk olarak sebze ve daha sonra da meyve gelir. unun çok iyi bilinmesi gerekir ki, her gün sebze ve meyve tüketmeden salkl olmak mümkün deildir. Diyet yaparken de meyve tüketimi belirli ölçüde arttr. Meyve ekeri düünüldüü gibi diyeti bozmaz. Burada önemli olan kararnda tüketmektir. Aksi halde, gerekli vitamin ve minerallerden yoksun kalan vücut, diyet döneminde zarar görecektir. Diyet yaparken meyvenin suyu yerine kendisi tercih edilmelidir. Lifinden ayrlan meyve ekeri, ite o zaman vücut için yararn büyük ölçüde yitirmi olacaktr.

Akam 6dan sonra yemei kesmek zorunda hissetmeyin

Her bireyin yaam tarz farkldr. Sabah uyanma, i saatleri ve akam uyuma düzeni deikendir. Kilo vermek için önemli olan ne zaman yemek yenildii deil ne kadar miktarda besin tüketildii ve ne kadar fiziksel aktivite ile bunun yaklabildiidir. Burada dikkat edilmesi gereken, yat saatinden 3 saat önce akam yemei ve 2 saat öncesi ara öün saatinin bitirilmesi gerektiidir. Diyetler bireye özgüdür ve onun günlük yaantsna uyum salamaldr.

Asitli yiyecekleri ya yakar düüncesi ile aç karnna tüketmeyin

Toplumda, limon ve greyfurt gibi besinlerin aç karnna yenildiinde zayflatc ve ya yakc özellii olduu düünülse de literatürde ve bilim dünyasnda hiçbir besinin ya yakma özelliine ilikin kant yoktur. Limon ve greyfurt, C vitamini içerikleri ile baklk sistemini güçlendiren yiyeceklerdir. Ayn zamanda kötü huylu kolesterolü düürmeye de yardmc olabilir. Ancak asitli yaplar mide asidini artrarak açlk hissi uyandrmakta ve aç karnna tüketildiinde mide saln olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle sabah aç karnna deil ara öünlerde tüketimleri uygundur. Ya yakan besinlerden biri olduu düünülen maydanoz da bu özellie sahip deildir. Maydanoz, C vitamini yönünden zengin ve idrar söktürücü bir besindir. drar kayb nedeniyle kii kendini hafiflemi hisseder. Kilo kaybna ve ya dokusu azalmasna bir etkisi yoktur.

Ana Sayfaya Git