Muayene süresi 6 dakika olmaz!

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Hazırolan, hasta muayene süresinin 15 dakika altına düşmesi durumunda radyolojik görüntüleme sayılarında artış yaşandığını belirterek, Türkiye’de bu sayıda oldukça artış yaşandığını bildirdi.

Haberler 11.11.2019 - 12:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Radyoloji Dernei Bakan Prof. Dr. Tuncay Hazrolan, radyolojinin tbbn gören gözü olduunu, radyolojik tekniklerden ayrm bir tbbn düünülemeyeceini söyledi.

En alt snr 15-20 dakika olmas gerekiyor

Tüm dünyada görüntüleme saysnn arttndan bahseden Hazrolan, Türkiyedeki art miktarnn ise bu arttan daha fazla olduuna iaret etti. Buna sebep olarak hastann muayene süresinin az tutulmas olarak gördüünü ifade eden Hazrolan, Sebep, radyoloji d ya da radyolojiye hasta gönderip görüntüleme isteyen doktorlarmzn optimum koullarda muayene yapamamas yani muayene süresinin yetersiz olmas. Normalde bir hastann geldii zaman ikayetini söylemesi gerekiyor, ardndan doktorun sorular sorup ikayeti detaylandrmas ve muayene ettikten sonra kafasnda bir tan oluturarak ne düündüünü belirlemesi ve gerekiyorsa buna uygun tetik istemesi gerekiyor. Böyle bir muayene yapmann da en alt snr 15-20 dakika olmas gerekiyor. Bu sürenin altndaki sürelerde çalan doktorlar, yeterli hikaye alp yeterli muayene ans olmadndan dolay hastalar ilk etapta hasta yararna direk tetie yönlendirmeye çalyor diye konutu.

Doru muayene ve doru zaman

Dr. Hazrolan, hatal tan durumunda Avrupa kanunlarnda çok ciddi cezalarla kar karya kalndn vurgulayarak, doktorlarn yeterli muayene yapamadnda bu durumu göz önüne alarak radyolojik görüntülemeyi tercih ettiini ifade etti. Doktorlara daha yeterli muayene yapma ans tannrsa radyolojik görüntülemelerde azalma olacan belirten Hazrolan, Radyoloji tetkiklerinin saysnn artmas, günümüz çann getirdii bir özellik. Her yerde artyor ama mühim olan doru muayene sonras doru zamanda tetkikin istenmesi dedi.

MR saysnda Avrupadan öndeyiz

Türkiyenin MR saysnda Avrupaya kyasla oldukça önde olduuna iaret eden Hazrolan, Bunun iki nedeni var. Birincisi muayene süresi, ikincisi MRnn ülkemizde oldukça ucuz olmas. Ucuz deyince avantaj olarak görülüyor. Bu baar deil, baarszlk. çünkü biz ayn cihazlar kullanyoruz. Bu cihazlarn aln 1-2 milyon euro civarnda. letme masraflarn da koyduumuzda bu tetkiki 20 TLye yapabiliyorsanz çok mantkl bir ey deil. Sonuçta bunun fiyat ABDde 700 dolardan, Almanyada da 500 eurodan balyor. Tabii ki ülkemiz koullarnda bu rakamlarda olmas mümkün deil ama en azndan çekim ücretlendirmesi ve doktor rapor ücretlendirmesi birbirinden farkl kategorilerden oluturulursa, ülkemizin sermayesi olan doktorlarmzn emei de daha iyi deerlendirilmi olur diye konutu.

Sporda radyolojinin önemi

Türk Radyoloji Dernei Bakan Vekili Prof. Dr. Can çevikol da, radyolojik görüntülemenin sporcu hayatndaki yerinden bahsetti. çevikol, Salk hizmeti sunumunda görüntüleme yöntemlerinin toplum tarafndan daha iyi anlalmas, radyologlarn ve radyoloji teknikerlerinin bu süreçteki rolleri ve bu konuda toplumsal farkndalk oluturmak amac ile her yl X nlarnn bulunma tarihi olan 8 Kasm, tüm dünyadaki radyologlar, radyoloji teknikerleri ve ilgili alanlarda çalan uzmanlar tarafndan çeitli aktiviteler ile Uluslararas Radyoloji Günü olarak kutlanmaktadr. Bu yl sekizincisi kutlanmakta olan Uluslararas Radyoloji gününün ana konusu Spor Görüntüleme olarak belirlenmitir. Spor yaralanmalarnn saptanmas, tan ve tedavisi sürecinde radyologlarn ve bu alanda çalan dier uzmanlarn vazgeçilmez rolü vurgulanmaktadr. Toplumda bireylere sunulan salk hizmetinin kalitesinin deerlendirilmesinde tbbi görüntülemenin önemli belirteçlerden biri olduu konusunda farkndalk oluturulmas hedeflenmektedir dedi.

Kalc sakatlklarn olmamas için son derece önemli

çevikol, profesyonel sporcularn tedavisinin yan sra, salk için spor yapan her bireyde de radyolojik görüntülemenin önemine iaret ederek, Türkiye koullarnda daha çok, hangi yata olursa olsun tüm insanlarn hayatnda sporu ayr düünmek olanaksz. çünkü bilimsel temellere dayal, bilinçli yaplan sporun artk insanlar salkl yaamlarnda son derece önemli olduunu, mutlu ve huzurlu kldn biliyoruz. Dolaysyla sadece profesyonel sporcular deil, hayatlarna salk açsndan katkda bulunmak için spor yapan kiilerde de spor yaralanmalarn görüyoruz. Bu normal bireylerde de kalc sakatlklarn olmamas son derece önemli ifadelerini kulland.

Yerli MR ve hasta monitörü çalmas

Radyoloji Kongresi Bilimsel Kurul Bakan Prof. Dr. Kader Karl Ouz ise, kongrenin bilimsel programnda, Türkiyeden ve yurt dndan kendi alanlarnda deneyimli bilim insanlar konferans, panel ve sözlü sunumlarda güncel gelimeleri paylaldn söyledi. Ouz, Türkiyede radyoloji konusunda yerli mal üretimine girildii bilgisini de paylaarak, ASELSAN bu proje içerisinde çok büyük kuvvetle yer alyor. Onlarn toplantlarnda bizlerin anladmz kadaryla bu ite oldukça iddiallar. MR ve hasta monitörü iinde oldukça yol alm durumdalar. 2024ten önce birçok cihazn aratrma ve gelitirmesi tamamlanm olacak gibi gözüküyor dedi.

Ana Sayfaya Git