Oruç tutarken nelere dikkat etmeli?

Ramazan’ın neredeyse yarısına ulaştığımız şu günlerde oruca adaptasyon sağlanmaya başlandı. Bununla birlikte yaşam dengesindeki değişimden kaynaklanan bazı sorunlar da yaşanması mümkün.

Haberler 26.05.2018 - 12:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-ç Hastalklar Uzman Dr. Kerim çkm, 17 saate ulaan açlk için iyi bir hazrlk yapmak, iftarda ya da sahurda denge bozacak gdalardan uzak durmak gibi baz önlemlerin gün içinde dayankl kalmaya yardmc olacan söylüyor ve çözüm önerilerini ise öyle sralyor;

Uykusuzluk

Ramazan aynda en sk rastlanan skntlarn banda uyku düzeninin bozulmasna bal olarak yaanan uykusuzluk geliyor. Özellikle iftar ve sahur arasndaki sürenin ksa olmas, yan sra sahura kalkmak için uykunun bölünmesi nedeniyle ertesi gün açlk ve susuzluktan ziyade uykusuzlukla ba etmek durumunda kalnabiliyor. Bu sorunla karlamamak için mümkün olduunca erken yatp yeterli uykuyu alarak güne balamak gerekiyor. Bununla birlikte süresi ne olursa olsun kaliteli bir uyku geçirecek ortamn yaratlmas da son derece önem tayor. artlar uygun olan kiilerin ölen arasnda yapacaklar ksa bir ekerleme uykusu da günün geri kalann daha enerjik geçirmeye yardmc olabiliyor.

Susuzluk

Oruç tutmak bedeni susuz brakmak anlamna gelmiyor. Susuzluk yaanmamas için iftar ve sahur arasnda mümkün olduunca su tüketimini artrlmas önemli. Aksi takdirde, yetersiz su alm ertesi gün daha yorgun hissedilmesinin yannda, sinirlilik ve krlgan olmak gibi duygu deiikliklerine de neden olabiliyor. Bunu önlemek için iftar ve sahur arasnda en az 2 litre su tüketmek, ayrca çay, kahve, ekerli svlar ve enerji içecekleri gibi susuzluu artrabilecek içeceklerden de uzak durmak gerekiyor.

Yorgunluk, halsizlik

Ramazanda özellikle günün ikinci yarsnda açlk hissiyle birlikte halsizlik ve yorgunluk ikayetlerinin artabildiini söyleyen Dr. Kerim çkm, Özellikle çalmak zorunda kalanlar kiilerin enerjilerini gün içine dengeli yaymalar gerekiyor. Bunun için de ar enerjiden ve fiziksel yorgunluktan kaçnmak önem tayor. Enerjim var diye sabah saatlerinde fazlaca yorulmann iftara kadar gücün yetmemesine neden olabileceini unutmamak gerekiyor. Fiziksel gücü dengeli kullanmak, güç gerektiren iler yaplyorsa da ksa molalar vermek bu konuda yardmc olacaktr diyor.

Kalp ve solunum ikayetleri

Gün boyu süren açln sonunda iftar sofralarnda sklkla yaplan hatalardan biri de tüm yemekleri ayn anda ve hzlca tüketmeye çalmak oluyor. Ancak midenin bir anda dolmas, gün boyu bo iken birden fazla çalmaya zorlanmas, sk sk nefes almaya, kalp atnn hzlanmasna yol açabiliyor. Hatta bu durum kalp krizine varacak derecede ciddi sonuçlar dourabilecei için iftarda mümkün olduunca yava yemeye dikkat etmek gerekiyor.

Sindirim problemleri

Açlk endiesiyle iftar ya da sahurda yanl besinleri tercih etmek ve çok fazla yemek yemenin sindirim sistemi problemlerini de beraberinde getirdiini söyleyen Dr. Kerim çkm, Özellikle uykudan fedakarlk yapmamak için gece yatmadan yemek ve sahura kalkmamak tercih edilebiliyor. Ancak sklkla yaplan bu hata sindirim sistemini zorlayabiliyor. Halbuki zaten dolu olan mideye daha fazla gda göndermek uzun süre tokluk salamayaca gibi sindirim zorluklarna da yol açabiliyor. Gaz, ikinlik, aza ac su ve/veya gdalarn geri gelmesi gibi sorunlar görülebiliyor. Bu nedenle kesinlikle sahura kalkmak, uzun sürecek açlk için sahurda protein arlkl yiyecekleri tercih etmek gün boyu tok kalmanza yardm edecektir. Bununla birlikte sindirim sorunlar yaamamak için kahvalt eklinde yemek iyi bir tercih olacaktr diye konuuyor.

Kabzlk

Ramazanda kat gdalarla beslenmek, yeterli sv tüketmemek gibi nedenler kabzla yol açabiliyor. Tok tutmas için tercih edilen ekmek, börek, kraker gibi gdalar daha çok tüketmek barsak alkanln deitirebiliyor. Sonuçta karn arsyla birlikte kabzlk kaçnlmaz oluyor. Önlemek için mümkün olduunca alk olunan beslenme düzeninde hareket etmek gerekiyor. Bununla birlikte, iftarda birden yemee balamamak, öncelii sv gdalar vererek yava yava tüketmek, ana yemekte salata, hafif zeytinyal yemekler ve arkasndan çok ekerli olmayacak ekilde sütlü tatllar tercih etmek de yarar salyor. Sahurda ise kahvalt eklinde daha hafif, daha çok tok tutacak gdalar tercih etmek ve yeteri miktarda su içmeyi unutmamak gerekiyor. Ayrca iftar sonras yaplacak ksa yürüyüler de barsak hareketliliini salamaya yardm edebiliyor.

Ana Sayfaya Git