Üreme diyeti

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, sizler için mükemmel bir üreme diyeti hazırladı:

Haberler 05.05.2018 - 11:01 Son Güncelleme : 05.05.2018 - 11:04

BUNLARI YYN

1. Somon

Somon, omega 3 ya asitleri açsndan son derece zengin olup, üreme organlarnda kanlanmay salar. Bu asitler ayrca servikal mukusu (rahim az salgs) artrr, hormonlar düzenler ve yumurtlamay kolaylatrr.

DHA, omega 3 ailesinin bir üyesidir, spermde yüksek konsantrasyonda bulunur ve sperm canll için çok önemlidir.

Omega 3 almann dier bir yolu yumurtadr.

2. Ispanak

Folat ve B vitamini açsndan zengindir. Yumurtalamay kolaylatrr ve hzn düzenler. Folat, hücre bölünmesi ve DNA üretimi açsndan da önemlidir. Ispanak, doum öncesi bakm açsndan da önemli olan demir ve kalsiyum açsndan zengindir.

Yeil yaprakl sebzeler, içerdikleri klorofil sayesinde doal olarak kadnda libidoyu artrrlar.

Ispanak sevmiyorsanz marul, paz veya roka yiyebilirsiniz.

3.Tam Tahllar

Tam tahll gdalar B9, B12 gibi B vitaminlerini içerir. Özellikle B12 vitamini çeitli çalmalarda ksrlk ile ilikili bulunmutur. Tam tahll gdalarda bulunan lifler, ar östrojeni vücuttan atar ve eker dengesini korumaya yardmc olur.

Ayrca içerdikleri antioksidanlar sayesinde üreme organlarn ve hücrelerini serbest radikallerin hasarlarndan korur.

Bu nedenle kahverengi pirinç, yulaf ve arpa bol bol tüketilmelidir.

4.Fasulye

Fasulye, zengin folat içerii, yüksek lif oran ve protein kayna olmas sayesinde üreme salyla yakndan ilikilidir.

Harvard Üniversitesi Halk Sal Bölümünün yürüttüü çalmada, gebe kalmaya çalan ve ksrlk öyküsü olmayan 17 bin 500 kadn izlemeye alnmtr. Yüksek oranda hayvansal proteinle beslenen kadnlarn çocuk sahibi olma konusunda güçlükle karlama oranlarnn dierlerine göre yüzde 39 daha fazla olduu görülmütür. Oysa bitkisel protein tüketenler kolayca gebe kalabilmilerdir.

5.Siyah çikolata

Siyah çikolata erkeklerde sperm kalitesini artrr. çerdii bir amino asit (L-arginin) sayesinde sperm says, motilitesi ve semen volümü artar. Yine antioksidan özelliiyle kirli havada bulunan toksin ve serbest radikallerle savar.

Böürtlen ve limon antioksidan açsndan zengindir.

BUNLARI YEMEYN

1.Soya

Soya bazl gdalar hafif östrojenik etkilerinden dolay kadnlarn gebe kalmasna yardm ederken erkekler için hiç de faydal deildir.

Harvard Üniversitesinde yaplan bir çalmada soyal yiyecekleri çok tüketen erkeklerin sperm saylar, tüketmeyenlerle karlatrlm ve 41 milyon/ml daha az olduu görülmütür.

2.Kzarm yiyecekler

Kzarm yiyecekler, üreme organlarna giden kan akmn azaltrlar. Her iki cinste trans yalardan zengin beslenme sonucunda ksrlk riskinde yüzde 73 lük bir art izlenmitir.

3.Soda

Günde bir ya da daha çok ekerli soda tüketenlerde gebe kalma olasl düer. çalma Boston Üniversitesinde 21-45 ya aralndaki 3 bin 800 kadn ve onlarn partnerleri üzerinde gerçekletirilmitir. Aratrmaclar ekerli içecek tüketen kadnlarda, partnerlerinin tüketiminden bamsz olarak, gebelik olaslnda yüzde 20 azalma rapor etmilerdir. Gün içinde bir ya da daha fazla ekerli içecek tüketen erkeklerde yüzde 33 daha fazla dölleme güçlüüne rastlanmtr.

Ana Sayfaya Git