Askeri Hastaneyi Asker Koruyacak

Türk Silahlı Kuvvetlerinden devralınan Diyarbakır ve Şırnak gibi terör olaylarının yaşandığı yüksek riskli bölgelerdeki hastanelerin güvenliği, askerler tarafından sağlanacak.

Haberler 12.11.2016 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu kapsamda dorudan çatma bölgesindekilerin G5, çatmalara yakn konumda bulunanlarn G4 olarak snflandrld hastanelerin korumasnn asker tarafndan yaplmas mutabakat altna alnd.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Bakan Alper Cihan, askeri hastanelerin Salk Bakanlna devri sonrasnda, söz konusu hastanelerin ileyi esaslarnda deiiklie gidilmediini, sadece hastanenin bal olduu üst kimliin deitiini söyledi.

Tüm dünyada askeri hastanelerinin ileyiiyle ilgili sorun olduunu, bunun Türkiyeye özgü durum olmadn söyleyen Cihan, Biz, biraz ani karlatk ve deiiklie gittik. dedi. Geçmite tüm dünyada tbbi açdan ileri teknolojinin askeri hastanelerde bulunduunu, ancak zamanla ayn imkanlarn sivil hastanelerce de temin edilebildiini anlatan Cihan, unlar kaydetti:

ABD, Fransa ve ngiltere gibi ülkelerde de askeri sistem, geçmi yllarda teknoloji ve yatrma daha önce sahip oluyordu. Son 50 yldr teknoloji yaygnlat ve sivilde de salk hizmeti veren hastaneler, buna sahip oldu. Böylece askeri salk sitemi, dünyada önceki snrsz kaynak üstünlüünü kaybetti. Yaklak 20 yl önce ngiltere, askeri hastanelerini Salk Bakanlna devretti, Fransa birçounu devretti, ABD ise son 10 yl içinde yaklak 70 askeri hastaneyi kapatt ya da salk sistemine devretti.

Türkiyede de özellikle son 15 yldr yürütülen Salkta Dönüüm Program ile sivil salk sisteminin de yüksek teknolojik imkanlara eriebildiini belirten Cihan, Hatta askeri hastanelerde olmayan cihazlar, sivillere hizmet veren hastanelerde mevcut durumda. u anda dünyada askeri salk sisteminin sivil salk sistemiyle birlemesi yaanyor. Son yllarda ülkemizde zaten sivil ve asker organize çalyordu. Bu kapsamda, ortak protokoller mevcuttu, mal ve malzeme deiimi yaplyor, gereklilik halinde personel salanabiliyor, strateji ibirlii yaplyordu. u anda da askeri salk sistemi hala mevcut ve ayn ekilde yürütülüyor. diye konutu.

- Türkiyenin askeri salk hizmeti sürdürmesi zorunlu

Cihan, 6 Ekim 2016da ehit yaknlar ve gazilere poliklinik hizmetlerinde öncelik salanmasna yönelik gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve taleplerinin hiçbir aksakla mahal vermeden karlanmas hususunda talimat verildiini vurgulayarak, 15 Temmuz darbe giriiminde yaralanan ehit yaknlar ve gazilerin, tüm salk tesislerinde tek kiilik odalarda, VIP salk hizmeti almalar yönünde talimat verildiini kaydetti.

Türkiyenin hem siyasi hem corafik açdan silahl mücadelenin içinde yer aldnn ya da komu ülkelerdeki gelimelerden etkilendiinin altn çizen Cihan, Türkiyenin askeri salk hizmetini sürdürmesi zorunlu. Sahip olduumuz yaklak 900 hastane var ama bunlarn hepsi ayn hizmetleri sunmuyor, bazlar bran hastaneleri. Askeri hastaneler bünyemize katlnca, bunlarn askeri salk rollerini ön plana çkarttk. Dolaysyla, bu hastaneler yine asker öncelikli olacak. lgili kanun hükmünde kararname de böyle çkt. ifadelerini kulland.

Alper Cihan, Milli Savunma Bakanl ve askeri yetkililerle yaplan görümeler sonucunda, devri gerçekletirilen askeri hastanelerin yönetimine ilikin usul ve esaslarn belirlendiini anlatarak, bunun imza altna alnacan söyledi.

Bu kapsamda söz konusu hastanelerde kesinlikle askeri salk hizmetine son verilmeyeceini vurgulayan Cihan, unlar kaydetti:

Sava durumu dnda hastane kapasitesinin yüzde 50 orannda kullanm salanacak ama bunun üstüne çklmayacak. Öncelik, her zaman asker ve asker yaknlar için olacak. Askeri salk hizmetleri, heyet ve rapor ilemleri deimeyecek. Asker yaknlarna, gazilere, üst rütbelere verilen poliklinik hizmetlerinde deiiklik olmayacak. Devirden sonra da askeri hastanelerin kapasitesi yüzde 50nin üzerine çkmad. Her koulda asker ve asker yaknlarnn tedavi olabilmesi için yüzde 50lik kontenjan bo brakld.

- Asker korumas yaplmak zorundadr

Salk Bakanl ve askeri yetkililerle yaplan görümelerde, terör riski tayan bölgedeki askeri hastanelerin güvenlii konusunun da ele alndn aktaran Cihan, Hastanelerden asker korumalarn çekilmemesini istedik, askeri irtibat ofislerinin kapatlmamasn talep ettik. dedi.

Mutabakat ile hangi salk merkezine nasl güvenlik salanmas gerektiinin belirlendiini dile getiren Cihan, Buna göre, çatma alannda bulunan ya da yüksek güvenlik gerektiren bölgelerde bulunan G4 ve G5 diye snflandralan hastane ve merkezlerde, silahl asker güvenlii istiyoruz. Bu konuda askeri yetkililerle mutabakata vardk. Örnein, Diyarbakrdaki hastane G4 snflamasndadr, çünkü sürekli tehdit vardr. rnak ise G4 yaknlarnda çatma bulunan yerdir. Bu nedenle, buralarda mecburen asker korumas yaplmak zorundadr. Bu hastanelerin güvenlii, Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan salanacaktr. diye konutu.

Öte yandan, mutabakat çerçevesinde, hastane ve merkezlerin üstlenecekleri rollerin de belirlendiini anlatan Cihan, devralnan hastanelerde Genelkurmay Bakanl iletiim ofislerinin bulunacan bildirdi.

- Yine askeri personel orada hizmet verecek

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Bakan Cihan, yaplan mutabakatla, baz salk hizmeti verilen yerlerde de yine askerin hizmet vermeye devam edeceinin altn çizdi.

Bu hizmetin verilecei yerlerden birinin Bilkent Gazi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eitim ve Aratrma Hastanesi olduunu kaydeden Cihan, çünkü, buradaki gaziler, Silahl Kuvvetlerin onlara gösterdii ilgiyle yayor, motive oluyor. Sivil ne kadar bakarsa baksn, o aidiyeti hissedemiyorlar. imdi, yine askeri personel orada hizmet verecek. dedi.

- Muayene ve ameliyat says artt

Devralnan askeri hastanelerdeki hizmetler hakknda da bilgi veren Cihan, sivil kapasitenin artmasyla birlikte muayene ve ameliyat saylarnda da ciddi art olduunu söyledi.

Cihan, Günlük muayene says ortalama 11 binden 16 bin 610a yükseldi. Acil muayene says bin 100den bin 600e, yatak doluluk oran yüzde 29dan yüzde 32ye, günlük ameliyat says 167den 279a ve günlük ameliyat masas bana düen ameliyat says da 1den 2ye yükselmitir. diye konutu.

Devirden sonra askeri hastanelerden yaklak 30 kiinin ayrldna dikkati çeken Cihan, bu kiilerin çounun darda muayenehanesi olduunu ya da emekliliklerinin geldiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git