"İz takip köpeklerimiz için ilk 12 saat çok önemli"

Köpek Eğitim Merkezi Büro Amiri Akif Fıstık: "Özellikle iz takip köpeklerimiz için koku moleküllerinin dağılmaması ve şahsın hangi yöne gittiğini bulması açısından ilk 12 saat çok önemli" "Bize bir kayıp ihbarı gelmeli ki iz takip görev köpeğimiz idarecisiyle şahsın en son görüldüğü yere intikal ettirilsin. Bizim için özellikle kişinin kullanmış olduğu materyaller çok önemlidir"

Haberler 08.07.2018 - 11:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Bakanlna bal Narkotik Suçlarla Mücadele Eitim Akademisi Köpek Eitim Merkezi Büro Amiri Akif Fstk, kaybolan kiilerin bulunmasnda iz takip köpeklerinin ekiplere önemli bir katk saladn söyledi.

Son zamanlarda deiik illerde kaybolan kiilerin canl veya cansz bulunmasnda iz takip ve kadavra arama görev köpekleri önemli rol oynad.

Bunlardan birisi de Polatlnn Uzunbeyli Mahallesinde kaybolduktan 8 gün sonra cansz bedenine ulalan 8 yandaki Eylül Yalkara oldu.

Jandarma, AFAD ve polislerden oluan ekipler, yürüttükleri youn arama çalmalarna ramen bulamadklar küçük Eylüle kadavra arama köpei Eva sayesinde ulat.

Emniyet Genel Müdürlüü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Bakanlna bal Narkotik Suçlarla Mücadele Eitim Akademisi Köpek Eitim Merkezi Büro Amiri Akif Fstk, görev köpeklerinin nasl yetitirildiini ve son zamanlarda kaybolan kiilerin bulunmasna salad katklar AA muhabirine anlatt.

8 gündür aranan Eylülü ilk görevinde buldu

Fstk, çocuklar bata olmak üzere kiilerin kaybolmasndan dolay derin üzüntü yaadklarn belirterek, Polatlnn Uzunbeyli Mahallesinde kaybolan Eylülün bulunmasnda önemli rol oynayan Evann Hollanda çoban köpei rkndan 1,5 yanda ve kadavra arama köpei olduunu kaydetti.

Fstk, yaklak bir ay önce eitimlerini tamamlayarak, Ankarada görevlendirilen Evann çkt ilk görevde ekiplere cinayete kurban giden Eylül Yalkarann yerini gösterdiini söyledi.

Kadavra köpekleri uzun soluklu eitimden geçiyor

Kadavra arama köpeklerinin 24 ay gibi uzun bir eitimden geçerek göreve hazr hale geldiklerine iaret eden Fstk, bu köpeklerin bata büyükehirler olmak üzere Türkiyenin her noktasnda görev yapabilecek ekilde planlamasn yaptklarn bildirdi.

Dier branlardaki görev köpeklerinin de önemli vazifeler üstlendiklerine dikkati çeken Fstk, Diyarbakrda iki çocuu silahla rehin alan bir kiiyi Aron isimli özel operasyon köpeinin etkisiz hale getirdiini, Zonguldakda kaybolan bir lise örencisinin ise iz takip köpei tarafndan 40 metrelik kayalktan dütüü yerde bulunduunu dile getirdi.

Fstk, öyle devam etti:

Özellikle iz takip köpeklerimiz için koku moleküllerinin dalmamas ve ahsn hangi yöne gittiini bulmas açsndan ilk 12 saat çok önemli. Ama geçmi tecrübelerimiz de göstermitir ki bizim köpeklerimiz, 36 saate varan sürelerde de koku kaynana giderek kaybolan ahslarn bulunmasn salamtr. Kadavra köpeimiz için böyle bir süre söz konusu deildir. çünkü köpeklerimiz ne kadar zaman geçerse geçsin kokunun kaynana gidebiliyorlar. Kaybolan ve ölmü ahslarn bulunmasnda bize en büyük yardm salyorlar.

Vatandalara önemli uyar

Kadavra köpeine kayp ahsn herhangi bir eyasnn koklatlmasna gerek olmadn kaydeden Fstk, bir kiinin kaybolduuna ilikin üphe olmas halinde vakit geçirmeksizin polis ya da jandarmaya bildirilmesinin önemini vurgulad.

Fstk, Bize bir kayp ihbar gelmeli ki iz takip görev köpeimiz idarecisiyle ahsn en son görüldüü yere intikal ettirilsin. Bizim için özellikle kiinin kullanm olduu materyaller çok önemlidir. çünkü köpeimiz kullanlan materyallerle kaybolan ahsn, vatandan kokusunu eletirebiliyor. dedi.

Köpek ve idarecisi her zaman göreve hazr olmal

Fstk, görev köpei ve idarecisinin her zaman göreve hazr olmas gerektiini, güne balarken idarecisinin sorumluluundaki köpeini önce uzaktan, ona görünmeden daha sonra da elle incelemesinin önemli olduunu vurgulad.

Fstk, köpek ve eiticisinin gün içerisinde eitim ya da göreve giderek faaliyetlerini sürdürdüünü aktararak, bir köpein, görev köpei olarak kullanlabilmesi için salkl, rknn özellerini tamas ve yan doldurmas gerektiini söyledi.

Emniyet Tekilatnn görev köpei ihtiyacn karlayabilmek için merkezde yavru üretimi yapldn ifade eden Fstk, Yaklak 10 aylk eitim sürecinin ardndan köpeimiz hangi brana gidecekse hangi alanda yetenekliyse o yönde eitimler devam etmektedir. Branna göre alaca 3 ila 6 ay arasnda deien eitim sürecinin ardndan görev yapaca ehre hazr bir ekilde gönderiyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git