"Tesettür hem kadınlar hem de erkekler için geçerlidir"

Tesettürün hem kadınlar hem de erkekler için disiplin olduğunu söyleyen Yazar Emine Şenlikoğlu, bilinçli bir tesettürü ve imanı elde etmek için okumanın önemine vurgu yaptı.

Haberler 31.10.2017 - 08:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kitaplarn imzalamak ve okurlaryla bulumak üzere Diyarbakrn Balar ilçesinde bulunan Selam Kitabevine gelen Yazar enlikolu, tesettürle ilgili deerlendirmelerde bulundu.

enlikolu, slamda tesettürün çok önemli bir yer olduunu belirterek, uurlu örtünmenin önemine vurgu yapt.

slama göre tesettürün kurallarna deinen enlikolu, Tesettür öyle bir hale geldi ki, tesettürün çok boyutu var; Bir slamdaki boyutu var. ki, her gruba göre farkllaan boyutu var. Üç, dümanlarn saldr boyutu var. Dört, tesettürlerin hakaret görme boyutu var. Böyle uzar gider, hangisi ele alalm. Bir defa tesettürün kural, art bol olacak. Uzun olacak. çindeki kadn, slama uygun olacak. dedi.

Hem erkeklerin hem de kadnlarn giyiminde slami kuralara dikkat etmesi gerektiini dile getiren enlikolu, Bir tesettürlü, sigara elinde sokakta gidiyorsa tabii ki tesettürlünün sevabn alr ama tesettüre aykr hareket etmi olur. çünkü tesettür bir disiplinin addr. Ayrca bir makamn addr. Kapal olmak baka, tesettürlü olmak bakadr. Kadn kapaldr ama tesettürlü deildir. Bu ayrm çok ince, hassas noktalaryla yapmak gerekiyor. Bazlar çok arya gidiyor. Mesela kendi çaraf giyiyorsa, pardösü baörtüyle kapanan adam yerine koymuyor. Tesettürlü deil gibi görüyor. Bu yanltr. Baz kadnlar veya erkekler uh bir kyafete girmi, çarafn aleyhine konuuyor bu da yanl. O zaman herkes Allah rzas için bakmaldr. ifadeleri kulland.

Erkekler, tesettürün hiç farknda deil

enlikolu, tesettürün de sadece kadnlar için geçerli olduu algsnn topluma hkim olduunu ve bunun farkna varlmas gerektiinin altn çizdi.

Tesettürün erkekler için de geçerli olduunu kaydeden enlikolu, Tesettürün bir de erkek boyutu var. Kadnlar eletiriliyor dandik tesettür oldu diye. yi de erkeklerde dandik de yok! Erkekler, tesettürün hiç farknda deil, istisna erkekleri kast etmiyoruz. Geneli kast ediyoruz. Müslüman erkein de tesettürü olmas lazm. Tesettür art, kadnlarla ayn deil, ama neyse onu bilmesi lazm. Birçok Müslüman erkek onu bile bilmiyor. Benim yaknm var, mahremin birisi, att tuttu böyle ite kadnlar iyice aztt, böyle tesettür mü olur falan dedi. Doru, aztanlar var ama kimi de bilmiyor, kimi yeni girmi. uurla, imanla tesettüre iman eden insann, tesettürü slama uygundur. En azndan azimet bakmdan deilse ruhsat bakmndan uygundur. Erkeklerin tesettüründen ne haber dedim ona, gözleri bir açt, aaa erkein tesettürü mü olur dedi. Bu nokta, önemli bir noktadr. dedi.

28 ubat dönemine deinen enlikolu, o dönemde saldrlan deerlerin banda tesettürün yer aldn söyledi.

28 ubat eytanlarn birletii ubattr

enlikolu öyle devam etti: 28 ubat, eytanlarn birletii ubattr. Aslnda 28 ubatn ad deiti, Menderesi asanlar da ayn kiilerdi. Abdulhamiti sürenler ve Kzl Sultan diyenler de ayn kiilerdi. 28 ubat, hiç deimedi, isimleri deiti ve onlar da sadece tesettüre vurdular. çok azla namaz klan ve sakal olan Müslüman erkeklere de vurdular ama daha çok tesettüre. çünkü cahiller, ama dinsizler ve kinleri vard. O kinlerinden dolay ellerine bir delil gerekiyordu. Ellerine geçen o delile vurmalar gerekiyordu. Bunun için de Müslüman ve tesettürü seçtiler. Tabi ki o dönemin öyle bir yan oldu. nadna tesettüre girenler de oldu. Her ey inada götürebilir; iman inad götürmez. nadna namaz olmaz, tesettür olmaz. man ettii için namaz olur. man ettii için tesettür olur. Ve iman eden insan inanarak bir ey yapyorsa bakalarnda görerek bozulmaz. Her ey modellenir; iman haram modellemez. manl kii, haram modellemez. Ama hangi kii de geçerli bu; hem imanl hem bilinçli, bilgisi olan kii de geçerlidir. Kuru kuruya iman ie yaramaz m demek istiyorum? Hayr. O da ie yarar. Bir miktar günahn da sevabn da kaydedildii bir gerçekse hepsi, en küçük ibadetler de manen büyüktür. Ama dengeyi bilinçli ekilde kurmak kaydyla.

man, çok kaliteli bir nimettir. O kaliteyi yakalayabilmek için de çok okumak lazm

enlikolu, slami kural ve tesettürün her alanda istenildii ekilde yerine getirebilmek için kaliteli iman sahibi olmak gerektiini ve kaliteyi yakalamak için okumann önemli yer tutuunun altn çizdi.

Güçlü iman sahibini, hiçbir eyin bozamadn kaydeden enlikolu, öyle devam etti: Makama göre inancn deitirenler, aslnda mumdan Müslümandrlar. Sca görünce erir misali o da makam görünce eriyor. Güçlü iman sahibini, makam bozamaz. Para bozamaz, zenginlik bozamaz. Güçlü iman sahibini çevrenin günahta oluu bozamaz. Etkiler, fikirlerini git-gel zikzaklarn yapacak duruma getirttirir ama bozamaz. O yüzden iman, çok kaliteli bir nimettir. O kaliteyi yakalayabilmek için de çok okumak lazm. Biz kitapl medeniyetin mensuplaryz. Öyle bir kitabmz var ki orda ilk ayet Oku ile balyor. kinci sure Kalemle balyor. Kalem Suresi. Bu ne demek, Allah okumaya ve yazmaya çok önem veriyor demektir. Böyle bir medeniyetin mensuplarna her açdan bilinçli olmak yarar. Bir bakyorsun, adam oluna tokat vuruyor. O tokad çocuuna vurmuyor, slama vuruyor. çünkü o çocuk slamdan geldiini zannedecektir ve babas annesi dindarsa ona ne hata yaparsa yapsn bunu slam yaptryor zannedecektir. Bir de gönül kryorsun, hani sen Müslümandn, hani sen iyi bir karaktere sahiptin. yi karakterli Müslüman, kadn döver mi? çocuk döver mi? Hayvan döver mi? Asker döver mi? Talebe döver mi? Velhasl canl döver mi?

Bilinçli Müslüman olmann önemine deinen enlikolu,imdi, bilinçli insan, her alanda bilincini gösteriyor. Öretmen, talebelerin içinde bir talebeyi azarlyorsa bu öretmen, bilinçli Müslüman deildir. Neden? Talebelerin içinde azarlayan bir öretmeni, örenci sevmez. Hiçbiri komünist öretmen, talebelerinin içinde öbür talebeyi azarlamaz, Neden? Adamn gayesi var, gayesi talebeyi fethetmek. Kalbine girmek. Kalbine girmesi yetmiyor, o kalpte kök yapmak. Allaha ükür çok bilinçli dindar öretmenlerimiz de var. Ben unu gördüm: bir okula gittim konferans için, öretmen salak salak bakmayn diyor örencilere, hemen yönümü deitirdim, öretmeni bekledim dedim ki, örencisine salak diyen bir öretmen örenci yetitiremez. çok yanl yaptnz, gerçekten sizden bunu beklemiyordum. Lütfen, tavrlarnz scaklatrn. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git