TÜRKİYE’NİN İKİNCİ KURUCUSU
Eklenme: 8/7/2017 12:00:00 AM

Ak Partili Ayhan Oğan Yeni bir devlet kuruyoruz ve bu devletin kurucusu Tayyip Erdoğandır. dedi.

Yeni bir devlet ifadesi maksadını aşan bir ifade olabilir. Tayyip Erdoğan, yeni bir devlet kurmadı ve kurmayacak ama Türkiyeyi kökten değiştirecek, yeni bir anlayış, yeni bir politika, yeni bir kimlik oluşturduğu kesin. Elli sene sonra, Türkiyenin tarihini yazacak olanlar bu gerçeği de yazacaklardır. Şu an konuşulması halinde, bu gerçek günlük siyasete kurban gider.

Peki Tayyip Erdoğan ne yaptı?

En iyi liderler, halkta hisler ve heyecanlar uyandıran liderlerdir. Bu hislerin de en önemlisi aidiyet hissidir. Bu aidiyet hissi tepkimeye başladıktan sonra geriye kalan ekonomik, güvenlik, teknolojik gibi hizmetler çorap söküğü gibi gelir.

Tayyip Erdoğan bu millette bir aidiyet hissini uyandırdı. Bu devletin, seçkinlerin devleti olmadığını gösterdi. Devletin gerçek sahibinin kim olduğunu, halkın iliklerine kadar hissettirdi. Kendisini bu ülkeye yabancı gören Kürtleri devletle barıştırdı. Bunun için somut adımlar atarak samimiyetini gösterdi. TRT KÜRDİyi yayına soktu. Okula gider gitmez Kürtlerin kendisini yabancı hissetmesine sebep olan Türküm, doğruyum, çalışkanım andını kaldırttı. Kürtçe tabelalara izin çıkardı. Üniversitelerde Kürdoloji bölümlerini kurdurttu. Liselerde Kürtçeyi seçmeli dil olarak müfredata soktu. Kürtleri, köylerini yakan Kemalist bir ordu anlayışından, Kürtleri koruyan, peygamber ocağı bir ordu anlayışına getirdi. Başarısız olsa da Kürt açılımıyla, Kürt sorununu çözme konusunda ciddi adımlar attı. Al yıldızlı bayrağın Kürtlerin de bayrağı olabileceğini gösterdi.

Peki bütün bunlar Türkiyenin kuruluş felsefesine aykırı değil miydi? Aykırıydı.

Atatürkün kurduğu Türkiyede ret, inkr ve asimilasyon politikası yok muydu? Vardı.

O zaman Tayyip Erdoğan Türkiyenin kuruluş felsefesini sarsan bir anlayış getirmiş demektir. Bu yeni devlet değildir ama yeni bir kimliktir.

Diğer taraftan Türkiyenin kuruluş tarihinin 1923 olmadığını zihinlerde yerleştirdi. Türkiye ile tarih arasında köprüler kurdurttu. 16 tane Türk devletine sürekli göndermelerde bulundu. Osmanlı ve Selçuklu üzerinden Türklerin bir zamanlar cihan hkimiyetini sağladıklarını hatırlatarak, tekrar bunu başarabileceklerinin heyecanını oluşturdu.

Peki yine Türkiyenin kuruluş felsefesinde aslında Osmanlı ve Selçuklu devletlerini atlayıp doğrudan İslamiyet öncesi Türk tarihiyle bağ kurmak yok muydu? Vardı. Tayyip Erdoğan bunu da değiştirdi.

Türkiyede kendini dışlanmış hisseden diğer bir grup da muhafazakrlardı. Memurlar gizli namaz kılıyor, hanımlarının başörtülü olduklarını saklıyorlardı. Üniversite öğrencileri, mezuniyetten sonra iş bulamam diye gerçek inançlarını gizliyorlardı. Muhafazakr kesim gericilikle, örümcek kafalılıkla yaftalanıyordu. Tayyip Erdoğan bu anlayışı da tersine döndürdü.

Türkiyenin kuruluş felsefesinde altı ilke vardır: Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, devletçilik, inkılapçılık, halkçılık.

Evet Türkiyede milliyetçilik var. Ama bu milliyetçilik Ne mutlu Türküm diyene gibi ırkı yücelten bir milliyetçilik değil, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyen kucaklayıcı ve bütünleştirici bir milliyetçiliktir.

Türkiyede laiklik var ama devlet imknlarını muhafazakar kesimden esirgeyen bir laiklik değil, Dini, devletten koruyan bir laikliktir.

Türkiyede devletçilik var ama bu devletçilik halkla barışık bir devlettir. Halka üstten bakan, kanunlar dayatan, halkın kılık kıyafetine, okuduğu kitaba, gittiği derneğe karışan bir devletçilik değil; halkın yaşam tarzını güvence altına alan, halkın ekonomi, güvenlik, huzur gibi devletin asıl vazifelerini üstlenen bir devletçilik var.

Türkiyede inkılapçılık var. Ama bu inkılapçılık milletin bin yıllık kültürünü yok sayan, alfabesini değiştiren, mimarisini unutturan, tek tipleştirmeye çalışan bir inkılapçılık değil; Türkiyeyi eski anlayıştan kurtarmaya doğru bir inkılapçılıktır.

İçine kapanık pısırık bir Türkiye yok artık. Katarda, Somalide üs açan, Orta Doğu siyasetine şekil veren bir Türkiye var.

Yıllık, aylık planlar yapan bir Türkiye yok artık. 2023, 2053 ve 2071 hedeflerini koyan bir Türkiye var.

İşte bunlara göre Tayyip Erdoğan yeni bir devlet kurmadı ama yeni bir kimlik inşa etti diyebiliriz.