DÜN, 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMIYDI!?
Eklenme: 4/27/2020 12:00:00 AM

Evet, sevgili okurlar.

Dün, kurulan ilk Meclis-i Mebsanın yüzüncü yıl dönümü idi.

Takvim yaprağı; 23 Nisan 1920yi gösteriyordu!...

Milli mücadele zaferle sonuçlanmıştı Anadolunun kahraman mücahitlerince, işgalci güçler ülke sathından çıkarılmış, İstanbuldaki Parlamento Ankaraya taşınarak, yeni kurulan Meclis-i Mebusan, büyük bir coşkuyla ilan edilmişti

Meclis, Ankaranın bir sembolü durumunda olan Hacı Bayram Veli Camiinde Aşr-ı Şerif ve Buhari-i Şerifin okutulmasıyla açılmıştı.

Bu kutsal meclisin bina girişinin solunda ay yıldızlı bayrak, sağında ise kelime-i tevhid yazılı sancak yer alıyordu

Meclisin genel kurul duvarında ise; Ve emruhum şura beynehm ayet-i celile yazılıydı

İşte, O Meclis-i Mebusanın 100. Yıl dönümüydü dün.

Her ne kadar mutat olarak her yıl 23 Nisanda Ulusal Egemenlik ve çocuk bayramı olarak kutlanıyorsa da aslında bize göre bu kutlama, işgalci güçlerden Türkiyeyi kurtaran o dönemin mücahit kahraman milletinin, oluşturduğu Meclis-i Mebusanın kuruluşudur ve bayramıdır.

Dün günün önemine binaen Mecliste yapılan özel oturumda Meclis Başkanı Mustafa Şentop Beyefendi tarihi bir konuşma yaptı

Gerçekten şayan-ı dikkatte değerdi Onu izleyen, dinleyen herkesi duygulandı.. Ki bende; izlerken hayli duygulandım

çünkü, tarihi gerçekleri dile getirdi.

Özellikle o dönemin Meclis Başkanı Sinop Mebusu Şerif Bey tarafından yapılan açılış konuşmasının ses kaydını dinletilmesi, ayrı bir anlam ve önem içeriyordu

Mecliste, büyük alkış aldı.

Gerek özel oturumda olsun ve gerekse Türkiye çapında televizyon ekranlarından izleyenler olsun; herkes alkışladı

Ülkeye ve milletimize uğur gelsin diye Aşr-ı Şerif ile Buhari-i Şerifin okunmasıyla Cuma günü Hacı Bayram Veli Camiinde Cuma namazının kılınışından sonra açılan meclis, gerçekten büyük anlam taşıyordu

İşte o günkü meclisin o günkü açılışına dair irade ve anlayış, apayrı bir anlam içermekteydi!.

Yalancı bir politikaya dayalı, seküler Kemalist bir anlayış paralelinde değildi.. Düşmanı vatan sathından kovduran mutlak bir cihadın ruhuyla açılmış bir meclisti o gün!?..

O meclis ekseriyeti İstanbul Meclis-i Mebusanın birçok üyesi ile doluydu

O gün, kurulan yeni meclisin ve devlet-i aliyenin, milletinin bin yıllık tarihine, kültürüne, imanına ve Kuranına bağlılığının bir ilanıydı, bir sembolüydü, yeni bir yapılanmasıydı

Nitekim o gün devletin elinde henüz Hilafet-i İslamiye vardı.

Yani, Hilafet ilga edilmemişti.

Henüz Lozan hezimetine Lozan Zaferi adı altında imza atılmamıştı

Ama ne çare ki 1923te kurulan yeni Cumhuriyet ile her şey değişti Tüm o anlamlı Meclis-i Mebusan ruhu, tar-ü mar edildi, zedelendi, tabiri caizse dibine bomba konularak, yok edildi!..

çünkü, Hilafet-i İslamiye ilga edildi.

İngiliz baş mürahhası, bugünkü deyimle Dışişleri Bakanı Lord Curzonun maddeler halinde yazdığı direktifleri, o dönemin yetkili ve etkili zevatı tarafından imza altına alınarak, bir bir uygulamaya konuldu.

O imzalar, hayata geçirilen uygulamalarla devlet ayrı bir yörüngeye girdi, millet apayrı bir yörünge girdi..

Yani; millete rağmen, millete dikta edilen bir yönetim anlayışı hakimiyet aldı!

Tüm bu olup bitenlerin başını çeken badire de, hiç tartışmasız ki CHPnin kuruluşu oldu.

Ondan sonra şeflik ve dipçik dönemi başladı.

Ve böylece, kavgalar, yıkımlar, hizipleşmeler peşi sıra kendini göstermeye başladı.

Devlet terörü payda oldu

Anadolu insanlarına ve İstiklal Savaşında mücadele veren kahraman mücahitlere, din adamlarına suçlar istina edilerek, komplo kurularak, saf dışı bırakıldı

Yaşanan ceberruti yönetim anlayışını kabullenmeyen birçok din ulemaları ve aşiretlere isyan suçlaması getirildi

Ve; İdamlar başladı.

Başta İstiklal Marşının banisi Mehmet Akif Ersoy ve son devrin şeyhülislamlarından Mustafa Sabri Efendi dhil olmak üzere 150 kişi sakıncalı göründü..

Yakalananlar idam sehpasına çıkarıldı, kendini kurtaran ise Mısıra kaçtı.

Aslına bakılırsa dünkü bayram Birinci Meclis-i Mebusanın kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü olmasıdır.

Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır.

* * *

Tüm bu olup bitenlere rağmen insanın aklına bazı şeylerin gelmemesi mümkün değildir.

Ankarada açılan 1. Meclisin kuruluşuyla beraber Ankaraya taşınan hükümet için özellikle Anadolu Ajansının kurulmasını teklif edenler arasında Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadir bulunuyordu..

Adıvar ve Yunus Nadinin Mustafa Kemal Atatürke verdikleri teklif doğrultusunda Anadolu Ajansının kurulmuş olması ve onların da ajansın başına geçmesi, insanların aklına başka şeyleri getiriyor.

Neden bu iki insan?

Anadolu Ajansının kurulması fikri neden bu iki insandan geliyor?

İkisi de Yahudi asıllıdır, isim değişikliği vardır.

Halide Edip Adıvar, her ne kadar Türk maarifinde Edebiyatçı olarak geçiniyorsa da kesinlikle Selanik Yahudilerinden olup, devletin kilit noktalarında görev yapmıştır.

Sormazlar mı bu kadının orada ne işi vardı?

Hele hele Yunus Nadi ise Cumhuriyet Gazetesinin sahiplerinden olup, o da Selanik Yahudi dönmelerinden birisiydi.

Tüm bu olup bitenlerin tesadüfi olmadığını düşünmemek mümkün değil.

* * *

Bakınız, sevgili okurlar.

Yeni Akit Gazetesinin deneyimli kalem sahibi olan yazarı Abdurrahman Dilipak, bugünkü sohbetimizin paralelinde bir yazı kaleme almış BUGÜN 23 NİSAN başlığını içeren yazısından bazı paragrafları sizinle, paylaşmak istiyorum

21 Nisan 1920 tarihinde yayınladığı bir bildiri ile Meclisin 23 Nisan 1920 tarihinde toplanacağı duyuruldu.

23 Nisan Cuma günü Hacı Bayram Camiinde kılınan Cuma namazının ardından dualar ile Meclis açıldı. Meclis binası daha önce İttihat Terakki binası olarak kullanılıyordu.

İstiklal Harbini yapan 1. Mecliste hacı-hoca takımı çoğunluktaydı ve çoğu İstanbuldaki Meclis-i Mebusandan gelmişti.

Meclisin girişinin sol tarafında ay yıldızlı bayrak, sağ tarafında ise üzerinde Kelime-i Tevhid yazılı sancak asılı idi.

Genel kurul salonunda sahnede ise Ve emruhum şura beynehüm yazılı ayet asılı idi. Milletvekili yemini ise makm-ı hilfet ve saltantın, vatan ve milletin istihlsı ve istikllinden başka bir gaye takip etmeyeceğim vallahi... şeklindeydi.

AA, 6 Nisan 1920de Ankarada kuruldu.

Bir ajans kurma fikrini, Mustafa Kemale Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadi götürdü. Bu fikir, İstanbuldan Ankaraya giderken Geyvede buluşan Adıvar ve Nadinin fikri idi.

Mustafa Kemal de kabul edince ajans, 6 Nisan 1920de Ankarada çalışmalarına başladı. İlk olarak Anadoludan gelen haberler Ankarada toplanıyor ve buradan tekrar bülten şeklinde bütün ülkeye yayılıyordu.

Bu şekilde AA ülkenin gözü kulağı olurken, ülke genelindeki bütün hareketlerin koordine edildiği bir merkeze dönüşmüş oluyordu. Ankara hükümetinin ülke genelinde genel kabul görmesinin en önemli sebeplerinin başında bu Anadolu Ajansı gelmektedir.

Ankara bir yandan İstanbuldaki Meclisi yanına alırken, öte yandan çekirdeğini Heyet-i Temsiliyenin oluşturduğu bir Anadolu grubu bu sacayağını oluşturuyordu.

***

Yazımızı burada sonlandırırken, TBMM Başkanı Mustafa Şentopu dünkü Özel Oturumdaki konuşmasından dolayı tebrik ediyorum, kutluyorum, saygılarımı sunuyorum.

En derin saygı ve sevgilerimle.

Hayırlı cumalar