37 BEBEK NEDEN" ÖLDÜ?
Eklenme: 8/9/2019 12:00:00 AM

Kısa adı; BAD-DER.. Birlik ve Akademik Düşünce Derneği.. Dün, basınla bir araya geldi. Yine kapsamlı bir dosya Ve 8 sayfalık bir de yazılı açıklama!!..

İçerik, İl Sağlık Müdürlüğündeki işleyiş.

Hastaneler.. Başhekimlikler İhaleler.. Yani, niteliksiz sağlık hizmeti verilmesi

Ve; Personellere dair uygulanan mobing sisteminden söz edildi..

Hasılı, Sağlıktaki sağlıksız işleyişten, bahsedildi..

***

Ancak!.. Bir iddia vardı ki; korkunç.. Tüyler ürpertici..

İnsanı, duyanı, haberdar olanı dehşete düşürüyor..

Böylesi insanlık dışı bir keyfiyet olamaz dedirtiyor..

Ki, yazının başlığını da içeriyor 37 Bebek neden öldü?..

***

BAD-DERin iddiası şu Deniliyor ki..

08.09.2018 ila 07.11. 2018 tarihleri arasında.. Yani iki ay içerisinde, Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde; 37 bebek ölümü gerçekleşmiştir..

Elimizdeki verilere göre bebek ölümleri, raporumuzda açıklanan WHO. UNUCEF, Sağlık Bakanlığı ve Üniversitelerin bilimsel veriler ile izah edilemeyecek ölümlerdir

Ölümler bilimsel olarak açıklanmamış

***

İlgili ve yetkili makamlar uyarılmış.. Raporlar tanzim edilmiş.. Siyasiler dahil; haberdar edilmiştir.. Ama; idari ve cezai soruşturmalar başlatılmadığı için; ölümler hep şüpheli kalmıştır

***

BAD-DERE göre.. Ölümler.. İdari zafiyet.. Kötü yönetim.. Hastane kaynaklı; enfeksiyon.. Hijyenik ve sağlıksız ortam!.. Tutulan tutanaklar gerekçe gösteriliyor Temizlik personelleri kriterlere uymamış.. Küvez temizliği yapılmamış.. Dolaplar kirli ve düzensiz Kirli atık bölümünün steril edilmediği Temizlik işlemlerine dair hizmetler göz ardı edilerek, kayıt imzaları da yok!

***

Vicdani, insanı ve hukuki noktada; ele alınması isteniyor Bu olayın, aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması, devletin sorumluluğundadır..

***

BAD-DER.. Raporunda, sorumlu diye, söz ettiği bir çok sağlık görevlinin adını da ifşa ediyor Vakıa, isimler ve yaşananlara dair; yargı süreci, başlayacak.. Avukatların, bu minvalde hazırladıkları rapor bulunuyor 37 Bebek neden öldü?.

***

Doğrusu!.. Bu iddia uzun süredir; konuşulmuyor değil Ama velakin; ilgili ve yetkililer her nedense suskun.?!

***

Şöyle ki..

İl Valiliği..

Savcılık

Diyarbakırın siyasileri..

Sağlık bakanlığı..

Ki, İl Sağlık Müdürlüğü dahil olmak üzere; ne idari ve ne de adli bir işlemde bulunulmadığı gibi; soruşturulmuşta değil!

Neden?

***

Tabi, BAD-DERin Sağlıktaki sağlıksız işleve yönelik iddiaları bebek ölümleriyle sınırlı değil.. Raporda, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinden de söz ediliyor

Özellikle, kamuoyuna yansıyan tahtakuruları istilası Ki, bende bu minvalde yazı kaleme aldım Bu nasıl; bir sağlık ve hijyenik ortam diye..

***

Rapordaki iddia şuTahta kurusu (trypanasome cruzi) kaynaklı, CHAGAS hastalığı.. Bir çeşit tahta kurusu paraziti ile meydana gelen ve kronikleşen enfeksiyon hastalığıdır

Her yıl dünya genelinde 45 bin kişinin ölümüne yol açmaktadır.. Kan emici bu böceğin salgınında t.curuzi paraziti mevcuttur

Yani; 21. yüzyılda..

Ki Sağlıkta Türkiye devrimler yaptığı bir dönemde! Teknolojinin.. İmkanların..

Baş döndürücü bir gelişme içerisinde olduğu süreçte; hastanenin haşereler tarafından işgal altına alınması!..

Kabul edilemezdir..

***

Gastroenteroloji.. Nefroloji..

Ortopedi.. Beyin Cerrahi

Genel Cerrahi gibi kritik öneme sahip, riskli hastaların yattığı katlarda bu haşerelerin bulunması; izahı mümkün değil

***

Salgından dolayı hastanede karantina uygulanması.. Katların bir süre hizmete kapatılması.. Ne var ki; enfeksiyona dair personel..

Yatan hasta, refakatçilere yönelik herhangi bir bilimsel çalışma yapılmaması; manidardır

BAD-DER tahta kurularının varlığını; sağlık standartlarına uygun olmayan ahşap malzemelerin ihale yoluyla alınmasına bağladı..

Ki, Hastane Yönetimi söz konusu bu ahşapları bilahare ateşe vererek yakmıştır..

***

BAD-DER raporun; sağlıksız ortamla ilgili bölümlerini detaylı anlatırken Kadın Doğum hastanesi.. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi.. Diyarbakır çocuk Hastanesi..

Rapor bu minvalde, sürüp giderken dikkatimi çekti.. Bazı hastanelerin kayrıldığı Nedenini sordum doğrusu!?. Söylenen; buralarla ilgili bize ulaşan; resmi bir başvuru, ve belge yok.. Ki, bir gazeteci Dicle Üniversitesinden de söz etti Ona da aynı cevap geldi

Şahsi fikriyatla, vaziyet manidar!.. Bunu da satır arası; ifade etmek istedim

***

Gelirsek, rapordaki dördüncü maddeye.. Yani akçeli işlerle alakalı, şaibe iddialarına.. Bir çok iddia var Mesela, Tıbbi sarf malzeme ihalesi 20.12.2018de yapılan ihale.. Muhalefet şerri olmasına rağmen.. yapıldığı ve rant temin edildiğinden söz ediliyor..

Trafo ve Jeneratör ihalesi.. Ki bu ihalede; fahiş fiyat uygulanması.. İdarecilerin yakınlarına; işin verilmesi.. Günlerce, hastanenin enerjisiz bırakılması.. Gibi bir çok; sorgulama yapılan iddia var

***

Beşinci madde!.. Sağlık kurumlarında; geçmişte FETÖ/PYD ve benzeri yapılanmaların, uygulandığı, taktiklerin aynısı günümüzde de yapılmaktadır.. Önceden ayarlanmış muhakkiklerce vatansever personeller tasfiye edilmeye çalışıldığı, mobbinglerle bezdirilerek, görevi bırakmaları sağlanmaktadır..

***

BAD-DER raporda detaylı aktardığı.. Basın açıklamasında da bu doktoru kim koruyor sorusuyla, gündemleştirdiği bir isim oldu! O İsim Hatice K.E.

Kimdir?..

Eşi, Dicle Üniversitesi Hastanesinde neden ve hangi suçtan, atıldı.. Türkiyeyi 2016den buyana neden; terk etmiş

22. 06. 2016dan, 20.07.2017e kadar.. Yani 364 günlük; ücretsiz izin.. Hangi kanun ve yasa çerçevesinde verildi

Ayrıca, bu doktor göreve başladı mı ki, 24.07.2017 tarihinden itibaren yeniden, ücretsiz senelik izne çıkarıldı?.. 22. 07.2019da dolan, izin.. Yani 729 günlük ücretsiz iznin gerekçesi nedir? Kim kimi koruyor, sorusuyla iddia edilen Dr. Hatice K. E.? neden gizli tutuluyor?

***

Raporun sonuç bölümünde!

Özetle

Diyarbakır kamuoyunda ve sağlık çalışanları üzerinde ciddi tahribatlar yapan bu olaylar ve infiale neden olan böylesi kamu kurumlarının göz ardı edilmemesi gerekir.

İlgililerin suç teşkil eden eylemleri hakkında Derneğimizce hazırlanan suç duyurusu dosyaları da, ilgili adli ve idari makamlara teslim edilecek

***

Hasılımı kelam!.. BAD-DERin Diyarbakırın Sağlığıyla ilgili sağlıksız hali anlatan raporu böyle!.. Bakalım; ilgili ve yetkili zevat ne diyecek?..

Muhakkak ki, İl Sağlık Müdürlüğü dahil olmak üzere.. Hastane yönetimleri de; mevzuya dair söyleyecekleri olacak?..

Özellikle de; 37 bebeğin ölüm nedenine ilişkin

37 can.. 37 ailenin hayal ve umut beslediği; bir canlı!

Bekleyip görelim! Kim ne diyecek?

Hayırlı Cumalar...