BABACAN'I DİNLERKEN!…
Eklenme: 3/17/2021 12:00:00 AM

Önceki gün, sabah kahvaltısında Ali Babacanla bir araya geldik Yer ve mekan darlığı, organizasyon, denir ya daha kapıdan kendisini, hissettirdi, eksilerin silsilesine herkes vakıf olmuş haldeydi.. Ki, bir meslektaşımın yer vermesiyle, oturabildik Doğrusu herkes gibi ben de, 5 ay önce İl ve şimdi de, Bağlar ilçe Başkanlığı kongresi için, Diyarbakıra gelen Babacanın, ne diyeceğini merak saikasıyla orada bulunuyorduk...

***

Dahası ilk kez, bir Parti lideri vasfıyla yüz yüze gelip, hasbi hal etme fırsatı bulabilecektik Babacanla..? Bakan iken, bir kaç görüşmemiz olmuştu.. Ama Parti lideri olarak ilk kez bir görüşme, yakın temasımız olacaktı?.. Biz soracaktık kendileri cevap verecekti?. Nitekim öyle de oldu?.. Tabi merakım, ne diyecekleriydi?.. Malum, AK Partinin kurucularından biri.. Öyle ya, genç yaşta AK Parti iktidarında önemli görevler aldı..

***

Erdoğanın hikmetiyle.. Ama şimdi Erdoğanı iktidardan düşürme adına, siyasi faaliyet yürütüyor.. Dile kolay, A takımından biriydi.. Dışişleri Bakanlığı.. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı.. Başbakan Yardımcılığı.. AB ile yürütülen faaliyetlerde, baş müzakereci görevlerinde bulundu!.. Yani, 2018e kadar da, AK Parti kulvarında siyaset yapıp, Milletvekili vasfını taşıyandı?...

***

Şimdi, saf değiştirip, kendisini siyasetin kulvarında çok tepelerde gösteren kurucusu olduğu Partiye karşı, muhalif mahallede yürüyebileceği iknasıyla faaliyet gösteriyor Yine, siyasete kendisini kazandıran Erdoğana hasım.?! Türkiyenin siyasi devşirme ruhu buna mı diyorlar?

***

Herkesin malumudur.. Ülkemizde siyaset ve siyasi faaliyetler hep Lider eksenli, yol almıştır, varlık göstermiştir Ki, Parti yönetimleri de, parti tabanı da, seçmenler dahil olmak üzere, Lider odaklı, tercihsel tavır ortaya koymaktadırlar Dün olduğu gibi bugün de, tartışılmaz bir gerçektir bu! Özellikle, merkezi hükümetler açısından..

***

çünkü seçmen liderin hatırına oy veriyor partiye! Lider yoksa, parti zamanla eriyip, gider.. Türkiyenin siyasi tarihine baktığımızda liderle var olup, liderin yokluğuyla, partiler çöplüğüne, dökülen nice partiler vardır? Saymaya kalkarsak, onlarca parti var? Demirelin DYPsi, Özalın Anapı, Ecevitin DSPsi, Erbakanın!

***

Evet, Liderlik vasfına odaklanmamdaki nedene gelince?.. Babacanı dinlerken.. Sorulara verdiği yanıt, gerek ağzından dökülen sözcükler olsun.. Gerek vücut dili.. Ve gerekse de, çevreye yaydığı sinerji açısından?.. Ne diyeyim, son derece etkisiz, heyecansız, güven telkin edici bir yansıma kendi cephemden bulmadım!.. Yani Liderlik ruhunu hissetmedim...

***

Ama şunu ifade edebilirim ki; ikinci adam, mutfak insanı olabilir.. İş yapar bu kulvarda....

***

Konuşmasına dair kurduğu cümlelerin başında ve sorulara verdiği yanıtta ilk kelimelerinin hep AK Parti halktan koptu, hedefini şaşırdı demesi dikkat çekiciydi. İlginç bir nokta ise, her ne hikmetse gidişatı 10 yıl öncesine bağlar olması da manidardı?.. Sanki bu tarihlerde partide, kendisi yoktu?.. Bakanlık makamında oturmuyordu?.. Der demez insan sormak istiyor; o gün niye konuşmadın da bugün

***

Niyet halis olmalı Ve sanki, bu ülke, bu iktidar dediği takvim itibariyle en netametli yılları yaşamadı? Enva-i şeytani kumpaslarla, yüz yüze gelinmedi?.. Vesayetin, vesayetçilerin, karanlık senaryoları sanki kaleme alınmadı?.. Hukuk, adalet, polis, asker, kamu FETÖ yapısıyla, travma geçirmedi.. Ülkede kanlı, darbe girişimi, organizasyonları, faaliyetleri yaşanmadı

***

Ve tüm bunlara paralel olarak, Türkiye özüne dönerek, gelişen, büyüyen, özellikle milli savunma alanında çığır açan.. Bugün dahi, pandemiye rağmen, Dünyanın ikinci ülkesi olarak, büyüme sağlamamış bir ülke, misali Türkiye batıyor, deyip ekonomide felaketlerden söz edilmesi, ne kadar halis olabilir ki?..

***

Neyse, harmanlayarak dört sorum oldu kendilerine..

***

BİR 74 maddelik Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönüş, vaadiniz var.. Bunun, Seçimde birinci parti olarak çıkmanız gerekir?.. Sonra, Mecliste ya da referandum yoluyla, değiştirmeniz gerekiyor.. Sizce mümkün mü?

***

CEVAP Seçime giderken vatandaşlarımızın karşısına bu taahhütle çıkmak istiyoruz. İlk seçim mevcut sisteme göre yapılacaktır. Geçiş süreci için çalışmak gerekiyor.

***

Tabi diğer soruların yanıtına geleceğim.. Ama buradan çıkardığım sonuç, galiba Babacanın da, muhalefetteki diğer kopan partiler gibi, elinde koz olarak kullanabileceği tek argüman; Partili Cumhurbaşkanına karşı çıkış.. Peki sonuç, halk deyimiyle pire nemre buhar te

***

İKİ.. Sıkça Parti ziyaretleri yapılıyor.. Görüşmeler, ittifak ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, yapılıyor mu?. Ziyaretlerin amacı bunlar değil mi?..

***

CEVAP Görüşmelerimizde; ittifak ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı gündemimizde olmadı.. Ki, Parti olarak da gündemimizde yok Görüşmelerde, ülkenin meselelerini ele alıyoruz.. İttifaklar seçim döneminde, gündem olabilir?..

***

Demek ki, bu kadar yoğun muhalefetteki partilerin ziyaretlerinin kapalı kapılar ardında ittifaklar, işbirliği, gizli ya da saklı destekler, seçime yönelik stratejiler konuşulmuyormuş?. Biz de konuşuluyor diye yazıp çiziyoruz.. Meğer ki, çay-kahve içip, ülkenin meselelerini istişare ediyorlarmış?.. Yani, kahve sohbeti bizde hasetlikle iktidar olmaya çaba gösteriyorlar diye söylenip duruyoruz!

***

Üç Seçim barajının düşürüleceği konuşuluyor. AK Partiden Hayati Yazıcı 5 ila 7 rakamından, bahsediyor.. Sizin baraj gibi bir endişeniz var mı?

***

CEVAP.. Seçim barajı, ittifak, siyasi partilere verilen destek ile ilgili yapılmak istenen düzenlemeler DEVA partisinin engellenmesine dönük projelerdir. Sorun şu ki bizi ölçemiyorlar. Bakıyorlar geniş bir kitleden sıcak bir bakış var, bunun ne kadarı oya dönüşecek, bunu ölçemiyorlar. Bunların hepsi beyhude. Güç kaybeden iktidarlar kuralları değiştirip nasıl kazanırız derdine düşmüşler. Bunlar iktidarın gidiş dönemine girdiğini gösteriyor.

***

Bu yanıta siz ne dersiniz bilmem.. Ama ben gülümseyerek, dinledim.. Ancak, saha çalışmalarına ilişkin verileri aklıma getirince içimden vay da vay dedim.. Bir de, kesin bir iddiada bulundu.. Ben AK partiden ayrılanlar diye söze girince, itiraz etti.. Biz, AK Partiden ayrılanlar değiliz, Partimizdekiler daha önce hiçbir siyasi partide görev almamış kililer diye de iddiası oldu..

***

DÖRT.. Türkiyenin çözüm bekleyen sorunlarının önceliğine ilişkin, düşüncelerine gelince

***

CEVAP Ülke gerçek gündemine dönüyor. İşsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı, özgürlüklerin sınırlanmış olması, adaletin olmaması, hukuk devletin olmadığı, Kürt sorunu gibi gerçek gündemler ortaya çıktı..

***

Hasılı kelam! Babacanı dinlerken söyledikleriyle, 2018e kadar olan serüvenini yan yana getirdiğimizde; ne bu haset diye okkalı, soru ikmale geliyor.. Ama cevap; çok vefasızlıkları içerisinde barındırıyor.. İki yılda, baba hasımlığı.. Tabi anlattıklarının hepsi, kendi parti tüzüğünde ifade ettikleri, Parlamenter sistemin istemenin dışında, kurucusu olduğu AK Parti tüzüğünde var.. Düşünüyorum, aslı varken, neden devşirmesine oy versin.. Ya da peşinde gitsin.. Liberalizm.. Doğru, ama bir zümreye hitap ediyor

***

Sözümün başına dönersek.. Türkiyenin siyasetindeki ana racon kesicilik; liderlik vasfı üzerinedir?.. Liderin attığı naradır, seçmeni ve kitleyi, peşinden sürükleyen.. çünkü, millete yaslanmayan hiç bir siyasi hareketin, yarını olmaz.. Liderlik özelliği ve karizması olmayan bir siyasi yapının da başarısı mümkün değil.. Ki bu konuda en bariz ve net örnek CHPdir.. Lider yoksulluğu nedeniyle, iktidar olamıyor.. Neden; lider özellikli birini bulamıyorlar, ya da bulmak istemiyorlar En önemlisi de, yol yürünürken ortaya çıkan vefasızlıklar.. Ki, Türkiyenin siyasi geçmişinde bu millet hiç bir şekilde vefasızlıklara prim vermiş değil..

***

Vaziyet bir tercih meselesidir.. Ki, Partili Cumhurbaşkanı sistemine karşı olunurken avantajı olan, partilerin ittifak rantının da, keyfiyetini bilmek lazım Son sözüm; ekonomiyi iyi biliyor, mutfağın kadrosu.. Ama ; liderlik çok ama çok farklı bir meziyete, mahirliğe sahip! İşte o eksik.. Neyse, Babacana son sözümüz, hele bi gel selfi çekelim de bizde hatıra kalsın diyerek ayrıldık!?..

***

İKİ DE AYRINTI..

Birincisi Bağlar ilçesindeki görüntüler.. Ürkütücü.. Tabi bu ürkütücü ve riskli görüntü, pandemi kurallarının hiçe sayılması Görüntü; Bu kongreden kırmızı kategori çıkar dedirtti Maske, sosyal mesafe hak getire..

***

İkincisi, HDP önünde evlat nöbeti tutan aileler Herkes, Babacanın onları ziyaret edip, dertlerini dinleyeceğini bekliyordu.. Ama oraya gitmedi.. Aileler tepkili Eee Babacan bu.. Liberalizme halel getirir mi ki, halkla bütünleşebilsin? Ne mümkün?

***

GÜNÜN SÖZÜ

Eğriyi kendinde arayan doğruyu kalbinde bulur.