ÇELİŞKİLERİMİZ ÇOK!…
Eklenme: 4/17/2020 12:00:00 AM

Ama çok yaman çelişkiler!.. Hani, gecen hafta sonu; sokağa çıkma yasağı ilanından hemen, dakikalar sonrası, yaşadıklarımız! Herkesin, 3.5 saat içerisinde hurra marketlere, bakkala, fırına, büfelere akın etme hali vardı ya; felaket!...

***

Ki, bir çok bilim adamları siz asıl bu felaketin etkisi ve yaratacağı tahribatı; 24 Nisandan sonra görün!.. Öyle ya, o gece maske, sosyal mesafe virüs düşünen yoktu!.. Bırakın, temassızlığı dip dibe, burun buruna, el ele, en büyük temas riski o gece yaşandı!

***

Tabi, bu hal-i vaziyetle meşguliyet yaşanırken, bir de hafta içerisinde, yaşadıklarımız! Sokağa çıkma yasağı bitti, salgın da bitti, virüs te bitti, riskte kalktı aklıyla, ortaya çıkan bir başka tablo! Market mi, alışveriş mekanları mı, toplu ulaşım araçları mı; tıka basa!?..

***

Nitekim, İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı; virüse dair alınan tedbirlere uymayanlara kabahat kanunu kapsamında, uygulanan cezalarına dair.. Sadece Diyarbakırda 350ye yakın kişi!.? Ki İzmirde, bir günde 1250 civarında! Halk otobüsleri, yolcu minibüsleri, saymakla bitmiyor..

***

İşte, dün elime ulaşan İstanbul metrosundaki görüntü.. Kimi maskeli, kimi maskesiz!.. Ama; insan istifi var.. İnsanlar dip dibe! Anlayacağınız, yaman çelişkiler yumağı içerisinde, dönüp durmaktayız!

***

Hafta başından beri, Diyarbakırın çeşitli semtlerinden bana ulaşan, resim ve görüntüler var.. Özellikle, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu ile, Büyüktimurla Gündemde yaptığım program sonrası; hayli arttı!

***

Minibüsler.. Taksiler.. Hatta toplu taşıma araçları, halk otobüslerindeki; kurallara riayet edilmemesi.. Uyaranların, ikaz edenlerin, vatandaşlık sorumluluğunu yerine getirenlerin de, hem sürücüden hem de kurala uymayan kişiden aldığı tepkilerin, dozajı da, Ofiste çıkan kavga!

***

Hele ki, yasak sonrası Diyarbakırdaki havanın üç gün süreyle güneşli olması.. Her ne kadar dün hava bozuk idiyse de.. Akşam saatlerinde, yağmur çiselediyse de; önceki günlerin kısmi bazlı şehirde, hareketlilik vardı! Maskeli, maskesiz! Ofis ofis diyoruz, ancak bu semtimiz merhum şehir çocuk diye tabir ettiğimiz kırıklarımızın deyimiyle; İJA KORONA? Umursayan yok!..

***

Parklar.. Yeşil alanlar.. Hazreti Süleyman ve çevresi.. Sur dipleri Tarihi mekanların, Dicle Nehri kıyısı!.. Buralarda, haftanın ilk günü hareketliydi.. Şöyle bir dolaşayım, park bahçeye çıkayım, temiz hava alayım, diyenlerle doldu Ulu cami önündeki, gezintiler de ayrı!

Kısacası, Diyarbakırda hava yağmurlu ve bulutlu, rüzgarlı değilse, güneş varsa, yazın sıcaklığını hisseden ortam söz konusuyla; kimse bizi içerde tutamaz Ama iki damla yağmur varsa; evde kala o biçim riayet var.. Virüsten kurtulma adına yaptığımız dualara Allahın milletin evde kalması için, yağmur yağdır duasını da eklememiz lazım!?..

***

Sonuç itibariyle! Virüsün ne kadar riski yüksek, tehlikeli, ölümcül ve pandemi olduğunu biliyoruz. Ve alınması gereken tedbirlerimizin de, ne kadar basit, açık ve net olduğunu biliyoruz.. Ki buna dair; biraz sabır, biraz metanet, biraz da özveride bulunmamız gerektiğini de; biliyoruz!

***

Demek ki, o zaman; bu yaman çelişkiler yumağı içerisindeki hal-i vaziyetimizi şuursuzluğu pik eden, virüsü de bereketlendiren(!) tavırlarımızı; terk edip, evde kalma becerisini ortaya koymamız gerekir.. Ki, virüse karşı savaşı kazanabilelim!..

***

çünkü, eksiklikler olsa da, kimi noktada aksamalar yaşansa da, virüsle savaşta Türkiye bir çok süper güç, ülke diye tabir edilen ülkelerden daha, aktif ve başarılı bir profil sergilemektedir.. İmkanlar her alanda en üst seviyede.. Yani Cumhurbaşkanı ümitli, soğukkanlı ve temkinli, sahiplenen bir fikriyatla; işi koordine ediyor

***

Beri yanda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca!.. İlk günden itibaren, kurduğu bilim kurulu ekibiyle, 81 ildeki Pandemi Kurullarıyla büyük bir istişare içerisinde, şeffaf ve fedakarca bir, anlayışla mücadele sergiliyor.. Kabinedeki, diğer üyelerin de koordinasyon içerisinde olmaları!..

***

Yerelde, Diyarbakırımız!.. İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlunun, Pandemi Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurulunun hem başkanı, hem de Büyükşehir belediye Başkanvekili olması sıfatıyla; birebir anında kararlar alıp, uygulayabilme, özverisini ortaya koyması! Yerel yönetimlerle, STK ve Odalarla olan işbirliğiyle; Diyarbakırın virüse karşı mücadelesinde örnek bir il teşkil etmesi!

***

Özetle; Kovid-19a karşı ortaya konulan milli birlik ve dayanışma savaşında, bizler de bireyler olarak, sorumlu vatandaş ilkesiyle, sosyal izolasyona özen göstermeli, kurallara uymalı! Keyfi ve zafiyet içeren, hal ve tavırlardan, ija korona mı mantığı ve söyleminden, uzak durmamız gerekiyor!..

***

METROPOLÜN ANKETİ..

Siyaset ve ekonomi üzerine; yapılan bir anket.. Pek teferruatına girmek istemiyorum.. Özetlemek istiyorum Ki, detayını Selvi kaleme almış!

***

Ankette, Erdoğana güven ve destek hayli; yüksek!.. Özellikle, görev sorumluluğu noktasında; Başkanlık görevini yapış şeklini onaylama ve destek mahiyetli soruya yanıt; yüzde 55.8 destekliyorum..

***

Ankete göre, bir önceki ay!.. Yani virüsle etkili ve yüksek profilli mücadelenin ortaya konulmadığı evredeki, verilerle karşılaştırıldığında; ibre tersine dönmüş.. Yüzde 41lerden, yüzde 55lere!

***

Bu da demektir ki, Erdoğan dünya lideri olma yolunda; markalaşıyor?.. çünkü, liderler en kritik, en riskli, en ciddi meselelerin baş gösterdiği dönemlerde ortaya koydukları irade ve fikirlerin üstünlüğünü, çözüm üreticiliğini gösteriyor Halkta, güçlü ve çözüm üretici liderlerinin etrafında toplanır!

***

Ha bu arada, Erdoğan nefretinin önemli bir motivasyon kaynağı olduğu muhalefetteki partilerden de, reisliğine ve yönetim anlayışına destek, artışı var. CHPden yüzde 19.6, İyi Partiden ise yüzde 23.8 oranında artış var. En yüksek artış, HDPden yüzde 25,8..

***

HÜR YAŞAYAN BİR MİLLETİ!

Bir dostum; şu sokağa çıkma noktasındaki yazıma dair düştüğü notta şunu ifade ediyor.. Bu millet hür yaşamaya alışmıştır, evde tutamazsınız?

***

Doğru!.. Lakin, o hür yaşamaya, o hür hürriyete kavuşabilmemiz; ortaya konulan bir milli mücadele ruhu vardı! Ki o hür dün olduğu gibi bugün de, Devlet-i Aliyedir

***

Eğer ki, o Devlet-i Aliye!.. Yani o milli mücadelenin bize hür yaşama imkanını oluşturan, ruh diyor, emir ve yasak, kurallar ortaya koyuyorsa; demek ki bizim de ona riayet etmemiz, uymamız gerekir..

***

çünkü, biz varsak!.. Biz yaşıyorsak.. Biz soluk alabiliyorsak; o hürriyetin, o milli mücadele ruhunun kıymet-i harbiyesi olur!..

***

GÜNÜN SÖZÜ

Bir ömür boyu sarılıp, öpüşmek, el öpmek birlikte yaşamak varken; virüse yakalanmakta nedir?

***

Cumanız mübarek olsun