GÜZEL İŞLER OLUYOR?..(1)
Eklenme: 12/18/2019 12:00:00 AM

Aynen de öyle Diyarbakırda artık güzel işler, güzel şeyler oluyor.. Ki olup bitenleri görmemek mümkün değil.. Tabi görmek isteyen için.. İstemeyen, zaten ya gözlerini kapatıp, dünyayı kendisine karanlık kılandır, ya da vicdanı kararmıştır..!

***

Büyükşehire kayyum atamasının üzerinden, nerdeyse 4 ay geçti!.. Kayyum Vali Hasan Basri Güzeloğlu.. Öncelikle ifade edeyim, kayyum müessesesine hep muhalif olmuşumdur.. Ama zorunluluk hasılı, noktasında da gerekliliğine, evet demişimdir

***

Tabi, gönül ister ki, halkın iradesiyle seçilmişler bu görevi yürütsün.. Ehil, liyakat, samimiyet, güven dairesinde hizmet üretmeyi dava görsün.. İdeolojik ve siyasi, yani başka merhalelerde, yol almamış olsun.. Ki yıllardır, Diyarbakır bu noktada, hep tahribat yaşamıştır..

***

Hani bir söz var; kabahati biraz da kendimizde ararsak?.. Başkasının eline koz ve gerekçe vermezsek.. Ama, kime dersin.. İşte bu noktada, sürekli arıza-i bir fikir, çıkmaz sokağı inşa eden mülahazaların cenderesinde, olmuşuzdur!.. Dün, buradan ifade ettim; kentin gündemi siyasi değil, üretim, çalışma ve hizmet olsun...

***

çünkü, yerel yönetimlerin varlık ve misyonları siyasetten, ideolojiden, politik mevzuların ötesinde hizmet üretme kent yaşayanının meseleleriyle, günlük hayatla meşguliyet gerekliliğidir.. Bu düşüncenin ikmaliyle, kayyumun 120 gününe bakarak diyorum ki, Diyarbakırda güzel işler, güzel şeyler oluyor?..

***

Vali.. Yani Kayyum Hasan Basri Güzeloğlu için.. Ki önceki yazılarımda da, aktarmıştım.. Kent ahalisinden her daim; pozitif bir sinerji almıştır.. Beşeri diyaloğu yüksek.. İstişareli.. Sokakta, caddede, işyerinde, esnaf, muhtarlarla, yani vatandaşla birebir, temas içerisinde..

***

Nitekim, bu sosyo-beşeri diyaloğu ve samimiyeti karşısında vatandaştan gelen, beyanlar var.. Ki en radikali dahi şunu söylüyor Ne diyelim.. Allah var Adam çalışıyor.. Bizi soruyor.. Gece-gündüz demiyor; koşturuyor.. Yani adama söyleyecek, negatif bir sözümüz yok

***

Öyle ya, geçmiştekiler.. Gerek seçilmiş gerek atanmış; yönetimler.. Şehirde pek, kalmazlardı.. Ankara, İstanbul, İzmir.. Bir adım ötesi, Avrupa ülkeleri.. Dünya gezintisi.. Gez gez..! Biliyorum diyecekseniz ki, 365 günün, 250 gününü ülke dışında, gerisini, Diyarbakır dışında geçirenleri gördük..

***

Güzeloğlu için.. Ki bendeki verilere bakıyorum, şu 120 gün içerisinde Diyarbakırdan uzak kalış süresi bir iki günle sınırlı.. Ailesiyle, çocuklarıyla, günlük hayatıyla, şehrin emiri noktasında, kentle yaşıyor.. Dava ve inanç; halka hizmet, hakka hizmet olunca!..

***

Gelirsek, güzel işlere, güzel şeylerin neler olduğuna!.. Aldığım bir kaç not var..

***

ESNAF DAİRE BAŞKANLIĞI.

Sanırım yerel yönetimlerde bir ilk.. Büyükşehir Belediyesi Bünyesinde, Esnaf Daire Başkanlığı kuruldu.. ne demek bu; şehir esnafının tüm iş, işlem hizmet, çalışma, sorunlarının çözümüne dair; bire bir muhatap..

***

MUHTAR SAATİ

Her çarşamba günü; Belediye bünyesinde muhtarlar saati var.. Saat 14.00-17.00 arası.. Vali Hasan Basri Güzeloğlu başkanlık ediyor.. Tabi Mülki amir olması noktasında, Belediyedeki üst yöneticiler kadar, Kurum Amirleri de hazır bulunuyor..

***

Muhtarlar kendi yaşadıkları mahallelerle ilgili sorunları; birebir muhatabına aktarma imkanı buluyor.. Ve çözüm üretimi de, anında yetki ve emir, işlemle bitiriliyor.. Takdir edici, çünkü muhtar aynı zamanda sosyal dayanışmanın da öncüsü!..

***

Yoksulu.. Fakiri.. İşsizi.. Sorunlusu, sorunsuzu Birebir mahalleliyle diyalog içerisinde olduğu için, en doğru bilgi aktarımı da kendisinden geldiği için; muhtar saati, hizmetler açısından, en takdir edici olan!

***

TAZİYE EKİBİ

Sosyal bütünlük açısından.. Özellikle, bölgemizin örfünde, adetinde, gelenek ve göreneklerinde, inanç hakikatinde insanların beşeriyet üstünlüğü, acısında ve tatlı zamanında, birlikte olabilmek!..

***

İşte bu noktada, Güzeloğlu bir ekip oluşturmuş.. Taziye ekibi.. Düğün ekibi.. Gidilir, ziyaret edilir, imkanlar ölçüsünde destek olunur.. çay, şeker, takı! Güzeloğlu bizzat kendisi de, taziye sahibini telefonla arayıp, soruyor!

***

5 BİN HANEYE GIDA

Sosyal Belediyecilik felsefesinin, gereği.. Yoksul, gariban, fakir, biçare.. Gelir olmayan.. Yardıma muhtaç, 5 bin haneye gıda yardımı gönderiliyor.. Kuru gıda Toplam 43 bin civarında kişinin ihtiyacı karşılanıyor Ve bu yardımlar; 17 ilçeyi kapsıyor..

***

Güzeloğlu.. Bu yardımların dağıtımında, hayli hassas.. Hani bir söz var; bir elin verdiğini diğer el görmesin..! İşte bu inançla, Güzeloğlu 5 bin haneye yönelik yardımı.. Geçmişteki birileri gibi; ifşa etmiyor.. Resimlerle, görüntülerle, evde paket kucakta, dağıtma gibi; onur yaralayıcı çirkinliğe aman ha aman diyerek, dikkat çekiyor..

***

Ve şu sözü.. Kimin malını kime veriyoruz.. Halkın malını, halka veriyoruz..!

***

SICAK çORBA!

Bu gelenek sürüyor Sabahın erken saatlerinde.. Şehrin belirli bölgelerinde.. Özellikle, sağlık kurumlarının bulunduğu alanda.. Vatandaşlara sıcak çorba dağıtılıyor.. Eğil ilçesinde de çorba ikramı var Yani, çorba çeşmesi ortalama günde 5 bin kişiye bir tas çorba veriyor..

***

MALİ DİSİPLİNE

İşte, Belediyeler açısından devrim olarak görülmesi gereken mali disiplin..! Yani, yolsuzlukların, usulsüzlüklerin suistimallerin, hırsızlıkların, üçkğıtçı anlayışın önüne geçme adına, şeffaf bir mali disiplin sağlanmış diyebilirim..

***

İhaleler şeffaf yapılıyor.. Kameralar karşısında.. İlan usulü.. Nadirdir, pazarlık ya da gel al, git.. dile kolay, bu süre içerisinde 42 milyon lira geçmişin borçları ödenmiş.. 26 milyon lira da, ihalelerden tasarruf sağlamış..

***

İhalelerdeki kırım yüzdeliği, geçmişe oranla hayli yüksek!.. İsrafa taviz yok.. Tasarruf en cimri hal! Kuruşun hesabı.. Şatafata, sıfır tolerans.. Şu araç kiralama işine de neşter atılmış.. Araç sayısı yarıya düşmüş.. Halkın sırtından saltanat sürmek yok yani!..

***

Belediyeye ait, gayrimenkullerin envanteri çıkarılmış.. Dediğine göre; yıllarca işgal altında olan bir çok gayri menkulden kira dahi alınmamış.. Hatta, envanterde gözükmeyen bile var.. Ama şimdi, hepsi kayıt altında Kira geliri, düne kadar 430 bin lira iken, bugün 2 milyon 810 bin lira..

***

SPORTİF FAALİYETLER

Yüksek derecede.. Futbol, atletizm, karate, boks, voleybol, basketbol.. Ve amatörle, birebir sağlanan temas.. Diyarbakır tarihinde bir ilk; amatör kulüplere malzeme, yardımının ötesinde nakdi yani parasal destek verildi Uluslararası sportif faaliyetler.. Diyarbakırın gururu, Mermeyin, Ayşenin uluslararası başarısı..

***

GÜNÜN SÖZÜ?..

Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz

(Devamı yarın)