SUR'DAKİ EVLER!…
Eklenme: 12/6/2019 12:00:00 AM

Dün yanıtsız sorular başlığı altında sormuştum.. Demiştim ki Virane edilen Surdaki kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutlar kim kimin nam-ı hesabına satıyor?. 1 milyon 250 bin liraya satılan evlerin fiyatını kim belirliyor?..

***

Soruya yanıt ararken, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesinden okkalı bir iddia geldi.. Surun sokaklarını görmemiş yabancı mimarlarla inşa edilmiş.. 181 adet Sur Evi projesinin proje çizme ehliyeti olmadığı ileri sürülen AK Parti eski Milletvekili Mine Lök Beyaza çizdirilmiş.. Yani; Büro Tescil Belgesi yok.. Tabi Beyazın bir da ortağı var deniliyor?.. O da kendisi gibi; siyasi bir kimliğe sahip..!

***

Odanın bir diğer iddiası da; Surda, Diyarbakırın tarihi evleri diye inşa edilen konutların mimari yapısına ilişkin.. Deniliyor ki, Diyarbakırın mimarını taşımıyor; Sincan Cezaevini andırıyor Yani, Sur dün tarihsel bir kimliğe sahipti, ama bugün tüm hafızası silinmiş, kimliğini kaybetmiştir deniliyor.

***

İddiaların pek de detayına girmek istemiyorum.. çünkü, teknik yönü çok yüksek.. Yargı yönü, çevre Şehircilik yönü.. Bir çok kurum ilişkili, isim var.. Lakin; söylenenler ve raporlandırılanlar yenilir, yutulur olmadığı gibi; önümüzdeki zaman dilimi açısından, hayli sorgulayıcı olacağını da şimdiden ifade edeyim..

***

Hani bir söz var.. Karamanın koyunu, sonra çıkar oyunu misali.. Surun diğer yüzü; perde indikten sonra ortaya çıkacak.? Ve kimler; burada ben mal, mülk, hak sahibiyim diyecek?.. Malum; hayli kulis ve efsaneleşen iddialar var

**

Onun için, kafalardaki soruların cevap bulması, olası algıların bertarafı, icra edilecek siyasi ve politik aksiyonel hareketliliğin yaratacağı kırılmaya karşı, ilgili ve yetkili zevatın, teferruatlı bir bilgilendirme yapması gerekiyor.. çünkü Surdaki kırılma ve virane hal tüm çalışmalara rağmen, siyasi tercih açısından bir sonuç vermedi?..

***

Yani, Sur açısından yasaklar hala devam etse de; yasak bölgede nelerin olup-bittiğine dair şeffaf bir duruşun sergilenmesi gerekir; özellikle hala yüzlerce hak sahibine ulaşılmamış, uzlaşılmamış gibi bir garabet durum vaki iken; Sur sırlar aleminden çıkarılarak, saydamlaştırılmalı..!

***

ZERZEVANA YAPILAŞMA İDDİASI..

İlginçtir, dün sosyal medya üzerinden gündeme geldi.. Gündeme getiren de, Surdaki imar yapısıyla ilgili ehil olmadığı iddia edilen, Eski Milletvekili Beyazdan geldi.. Tesadüf mü, bilinçli mi, doğrusu zamanlama ve iddiaların havada uçuşması esnasında; Zerzevana yapılaşma iddiasının gündeme gelmesi; çok sorgulayıcı?.. Dikkatimi çekti.. Neyse; biz irdelemeye devam edelim.?!

***

SOKAKLAR CEZAEVİ!

Ceza hükmünüz nedir?.. Caydırıcı mı, değil mi? Eğer ki suç işleyen kişi, işlediği suça dair aldığı cezanın mahkumiyetinden sonra, aynı suçu bir kez daha işliyorsa.. Dahası bunu, bir değil, iki değil, halk deyimiyle meslek haline getiriyorsa; demek ki ceza hükmünüz caydırıcı değil.. Bilakis; teşvik edicidir

***

Bakınız günlerdir Ceren vakıasını konuşuyoruz!.. Kalbine inen bıçak ve Adaletin hükmüyle oluşan; vahim durum!.? Düşünün; 14 yıl önce bir çocuğu öldüren, 20ye yakın da hırsızlık suçuna bulaşmış biri; 13 yıl yattıktan sonra açık cezaevine alınıyor.. Ve şahıs cezaevinden firar ediyor.. Sonra gelip; o bıçağı Cerenin kalbine indiriyor?.

***

Peki, atılacak çığlık; Adaletin bu mu dünyanın ötesinde!?

***

İşte, Yargıyla alakalı hükümetin hazırlık içerisinde olduğu 2. Yargı Paketiyle alakalı konuşulan; kısmi af!.. 6 suç çeşidinin dışındaki suçlara af getirilecek.. Afa dair gerekçelerden birine bakar mısınız; cezaevleri yetersiz ondan! Yani, Sokaklar cezaevi cezaevleri de yaşam alanına dönüşüyor...

***

GÜNÜN SÖZÜ

Harmanda dirgen yiyen sıpa, yılına kadar acısını unutmaz...