BU NASIL BİR SORUMSUZLUK?..
Eklenme: 5/30/2020 12:00:00 AM

Vallahi bunları anlamak zor!.. Nasıl bir akıl, nasıl bir izan, nasıl bir vicdan ve nasıl bir eğitim ve kültüre sahipler?.. Doğrusu; hangi kefeye koyacağını insan kestiremiyor?!.. Ama genel bir ifadeyle; büyük bir sorumsuzluk?. Ki bu sorumsuzluk, bilerek, tasarlayarak, cinayete, toplu ölümlere kadar gidebilen bir şuursuzluk içermektedir!

***

Özellikle, pandemi döneminde!.. Kovid-19 gibi ölümcül bir virüse karşı, toplumsal bir duyarlılık ve sorumluluğun olmazsa olmaz olduğu.. Hayat-memat meselini içeren bir hal yaşanırken.. Her ne kadar, dünya ve ülkemiz açısından aynı çizgi söz konusuysa da Diyarbakırın özelinde, son bir kaç gündür elde edilen virüse karşı başarılı kazanımlara adeta suikast yapılıyor bunlar tarafından!..

***

Dile kolay!.. Kovid-19la mücadelede Diyarbakır en başarılı il iken.. İl Valisinden, yerel yönetimlere, STKlarından, Sağlık camiasına, kamunun tüm kurumları.. Büyük bir birliktelik ve koordinasyon içerisinde, virüsün yayılmasını önlemede inanılmazı başarı sağlarken!.. En az kayıp ve hasarla, gıpta ile bakılan iller arasında, yer alırken

***

Yani güzel, başarılı işler yapılırken.. Ve tüm bunlar, kentin tüm yaşayanları bir bileşenler olarak, kazanımlar elde ederken!.. Ne yazık ki, bunun sürekliliği ve devamlılığının aciliyetini, birileri bugünlerde keyfiyete ve sorumsuzluğa kurban eder bir tavır sergilemektedir!

***

Baksanıza, taziyelere, bayramlaşmaya, toplu aile ziyaretlerine, misafirlikler, toplantılar, kalabalık, düğünler gibi ortamların oluşturulup, yaratılması!.. Ve sonrasında peş peşe, yaşanan pozitif virüs taşıyıcı vakaların artması hadisesi!.. Ürkütüyor, korkutuyor ve akıl kilitlemesi yaratıyor! Son bir hafta içerisinde, vaka sayısı katlama yaptı?

***

Bir rehavet, bir keyfiyet ve bir sorumsuzluk dominosu!.. Evet normalleşmeye dair bir sürece girilirken, böylesi delaletin vücut bulması, yaşamı ve yaşayanları ölümcül tuzakların kulvarına çekmektedir

***

Sonuç itibariyle!.. Hadise, hayati öneme sahip.. Ve bu hayat salt kişi için geçerli değil.. Toplum için, millet için, devlet için, ülke için, önem teşekkül etmektedir.. Buna dair, koruma kollama bireyselden topluma, ülkeye yayılan sorumluluk göreviyle, mümkün olabilir..

***

Onun için de her şeyi devletin ortaya koyacağı tedbirler, kural ve kaidelerle ikmal etmek, beklemek yanlış olur.. Ki devlet, hükümet bugün dünya ülkeleri içerisinde en doğru ve gerçekçi çözüm getiren önlemler almada başarılı ülkelerin başında geliyor.. Burada bireysel sorumluluk başarıda, olmazsa olmazdır?..

***

Üç altın kuralı göz ardı etmemiz gerekir!..

Maske..

Temizlik..

Mesafe..

Herkes bu üç kuralı, kulağa altın küpe olarak takması gerekitği gibi; bireysel sorumluluk noktasında da, çevresel otokontrolü geliştirmelidir..

Aksi taktirde, bana bir şey olmaz düşüncesi, hem kendisine, hem çevresine, hem de yaşadığı ortama ölüm taşıyan olur.. İşte Talaytepede yasağa rağmen Bayramlaşmaya giden kişinin yarattığı sonuç... Sevenlerine ölümcül virüsü bulaştırdı?..

***

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlunun dediği gibi.. Lütfen, ama lütfen.. Kurallara uyalım.. Maske.. Mesafe ve Temizlik!.. Ana ilke ve kurallarınız olsun!?

***

HACI ZÜLFÜ BALCIYI UĞURLARKEN?!

Dünya fani, insan o dünyanın fani yaşayanı.. Hayat.. İşte o da; senaryosu önceden yazılmış bir film.. Kişinin payına düşen, bu filmdeki rolünü ikmale getirişidir.. Rolü üstün oynarsa, hakkın yoluna yürürse kazanan o olur.. Ki er geç, ebedi hayatın bir oyuncusu olarak, göçer.. İşte o göçte, ölümdür?

***

Evet, Hacı Zülfü Balcıyı önceki gün, ebedi hayata? yolculadık!!.. Onu bilen, tanıyan, hasbi hali olmuş kişi, bilir ki o hiçbir zaman sımsıcak gülüşünden, sevgi ve muhabbetinden en acılı gününde bile, taviz vermedi!.. Ve yine bilir ki, yardımlaşmayı ve dayanışmayı seven biridir o!

***

Hele ki, yarım asrı bulan, Diyarbakır Hava Meydanlarındaki harekat şefliği? görevindeyken, şehre kazandırdıkları.. Ülkenin siyasi liderleriyle olan samimiyeti?.. Ecevitten, Demire ve Özala kadar.. Sezer dahil, Gül de.. Büyük uğraşlar verdi.. Her karşılamada; bir talebi oldu, Diyarbakırın eksiği bu diye..

***

Yeni havalimanının yapılmasında.. Havalimanında uluslararası uçuş.. Gümrük.. Ve daha bir çok gelişmeye dair hamlelerde öncülük ederek, siyasi mekanizma dahil olmak üzere, bürokrasinin kapısını sürekli aşındırandı.. Diyarbakırın kalbine 8 Ocak 2003te düşen 80 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak faciasında; evladını kaybedendi, Hacı Zülfü Balcı

***

Denir ya, hayatının son demini de ibadete yönelik faaliyetlerle geçirdi.. Vefat eden oğlu Umut Balcı adına, ki THYden alınan tazminatla, Kayapınarda cami inşa etti.. Kuran Kursu açtı.. Hacı Zülfü, günde beş vakit kıldığı namaz ve cemaatle gerçekleştirdiği sohbetle, hayatın filmine son sözü önceki gün benden buraya kadar deyip, noktaladı!!..

***

İyi bir dostu.. Hasso bir Diyarbakırlıydı.. THYde görev yaptığı sırada, Genel müdürlerinin nezdinde o; Kürdo Hacı idi.. Öyle de, çağrılır, anılırdı? Kendisiyle, bir çok söyleşim oldu.. Gerek yazılı ve gerekse de görsel, bazda konuştuk.. Diyarbakır Havalimanı ve buradaki göreviyle ilgili anıları?..

***

Hasılı, okuma yazma bilmeyen, ehliyetini bile dışardan aldığı ilkokul diplomasıyla alıp, şoförlükten, THYnin harekat şefliğine.. Ve buradan da, Cumhurbaşkanları, Başbakan, Genelkurmay Başkanları, Bakan ve Milletvekilleriyle hasb-i hali olup, Hacı Zülfü diye, seslenilen kişi olmak, olabilmek..

***

Evet.. Hacı Zülfü Balcı.. Onu ve anılarının bıraktığı izleri.. Kayapınara kazandırdığı Umit Balcı külliyesini.. İçimizden biri oldun.. Seni unutmayacağız!.. Güle güle, hacım Mekanın cennet olsun..

***

REZİLCE!...

Bazı an ve hadiseler var ki, der demez insanı, zihni ve karakter noktasında zıvanadan çıkarır.. İşte bu karikatür de, böylesi bir hal yaşatıyor insana!.. Denir ya; gel de söylenme!

***

Söyleyeceğim iki kelimelik.. Birileri Türkiyede demokrasi yok diyor ya Demokrasi olmasaydı, bu karikatür çizilir miydi?. Ve bu demokrasi olmazsa idi, ben bu karikatüre rezilce diyebilir miydim?..

***

Neyse, ben dediğimi dedim.. Söz sizde.. Siz, karikatüre, ifadelere ve içeren anlatıma, ne derseniz?. O da sizin, demokrasiyi içselleştirme vasfınıza bağlı!.. Buyrun, vaka sizin!

***

ANARIN VİRÜS ANKETİ!

ANAR, Covid 19 Salgını Kamuoyu Algı ve Tutum Araştırması başlıklı anket sonuçlarını yayımladı.

Araştırma, 9-18 Mayıs tarihleri arasında, 26 ilde yaşayan 2 bin 43 kişiyle CATI (Bilgisayar Destekli Telefonla Anket) yöntemi ile yapıldı.

***

Yaş, cinsiyet, lokasyon ve parti tercihi kotalarının uygulandığı araştırma, seçmen yaşı olan 18 ve üzeri yaş grupları ile gerçekleştirildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin soruların yönetildiği araştırmada, katılımcıların yüzde 50,3ü salgına karşı kişisel tedbirlere çok dikkat ediyorum, yüzde 46,4 ise dikkat ediyorum cevabını verdi.

***

Salgına karşı tedbir olarak maske kullandığını söyleyenlerin oranı yüzde 75,6, tedbir olarak ellerini sabunla yıkadıklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 51,8 oldu.

Ankete katılanlara salgından nasıl etkilendikleri sorusu yöneltildi.

Katılımcıların yüzde 50,5i gelirim azaldı, yüzde 36,2si borçlarım arttı cevabını verirken yüzde 14,9u ise işimi kaybettim cevabını verdi.

Hiçbir şekilde etkilenmedim diyenlerin oranı ise yüzde 12 olarak kaydedildi.

***

Katılımcılara, Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin koronavirüs salgınına yönelik uygulamalarını ne ölçüde başarılı buluyorsunuz? sorusu yöneltildi.

Uygulamaları değerlendiren katılımcıların yüzde 90,7si toplu faaliyetlerin kısıtlanmasını en başarılı uygulama olarak gördü.

İkinci sırada yüzde 87,9 ile iller arası seyahat yasakları, üçüncü sırada ise yüzde 86,7 ile 65 yaş ve üstü vatandaşların sokağa çıkma yasağı sıralandı.

Araştırmada, hükümetin salgına yönelik başarı puanı, 100 üzerinden 73,7 olarak hesaplandı.

***

Gelecekle ilgili beklentilerine dair sorular yöneltilen katılımcılardan kurumlara ve devlete güveniyorum diyenlerin oranı yüzde 67,6 oldu.

Umutluyum ifadesine katılanların oranı yüzde 67,4, kaygılı ve endişeliyim ifadesine katılanların oranı ise yüzde 43,3 olarak gerçekleşti.

***

Salgın sonrası ülkemizde ne kadar sürede her şey normale döner? sorusuna, katılımcıların yüzde 37,5i bir yıldan fazla cevabını verirken, yüzde 15,9 oranında 0-3 ay, yüzde 14,2 oranında ise 4-6 ay yanıtı geldi.

Katılımcıların yüzde 77,6sı Size göre koronavirüs salgını dışında ülkemizin en önemli sorunu nedir? sorusuna ekonomi yanıtını verdi.

İkinci sırada yüzde 3,7 oranıyla terör/güvenlik, üçüncü sırada yüzde 2,7 oranıyla hükümet/yönetim cevabı verildi.

***

Şubat 2020deki araştırmada, salgın öncesinde ülkenin en önemli sorunu ekonomi diyenlerin oranının yüzde 70,2 olduğu belirtildi. Ayrıca koronavirüs öncesi dönemde katılımcıların yüzde 4,8i en önemli soruna Suriyeliler/mülteciler derken şu anki araştırmada bu oranın 0,3e gerilediği bildirildi.

***

BİR DE AVRASYA ANKETİ VAR?

Anket serisini Avrasya ile devam edelim Şirketin Başkanı Kemal Özkiraz Avrasya Araştırmanın son kamuoyu anketini YouTube üzerinden duyurdu.

Ankete göre AK Partinin Cumhur İttifakı ile fiili koalisyon kurduğu MHP yüzde 8.15lik oy oranı ile seçim barajının altında kalıyor. CHP ise yüzde 30.65 oranında oy alıyor.

Ankette bugün seçim olsa kime oy verirsiniz sorusuna yeni kurulan partiler açısından da verilen cevaplar dikkat çekti. Buna göre Deva Partisinin oy oranı yüzde yüzde 3,3 olurken Gelecek Partisinin oyları 2.33 oldu.

Alınan oy oranına göre Meclisteki sandalye dağılımı ise şöyle oluyor: CHP 213, AKP 268, HDP 73, İYİ Parti ise 46 milletvekili çıkarıyor. Yeni kurulan partiler ise barajı geçemediği için milletvekili çıkaramıyor.

***

HDP TEK BAŞINA 11,3

Araştırmaya göre;

AK Parti+MHP+BBPnin oluşturduğu Cumhur İttifakı yüzde 45.91 oy alıyor,

CHP+İyi Parti+Deva Partisi+Gelecek Partisinin oluşturacağı ittifak yüzde 42,56 oy alıyor

HDP tek başına yüzde 11,3 oy alıyor

***

HDP ve CHPnin ittifak kurması halinde oy oranı yüzde 37,9

İyi Parti+Deva partisi+Gelecek Partisinin ittifakı yüzde 17,99

AK Parti+MHP+BBP yüzde 44,99 oy oranına sahip

***

Özkiraz, Anketimiz 26 ilde Türkiyeyi temsil kabiliyetine sahip 2460 kişi ile yapıldı. Araştırmamız koronavirus nedeniyle telefonla araştırma yöntemi ile yapıldı. Araştırmaya katılanların bir önceki seçimde oy verdiği partilerin sağlaması yapıldı. Eğitim, yaş ve cinsiyet kotaları uygulandı. Araştırmanın hata payını yüzde 2.2 olarak ölçümledik diye konuştu.

GÜNÜN SÖZÜ

En büyük sorumluluk; vatandaşlık sorumluluğunu yerine getirmektir?