EĞİTİM'İN ASAYİŞİ BERKEMAL Mİ?
Eklenme: 9/10/2021 12:00:00 AM

Ne yazık ki, kent adına hiç de berkemal değil! çünkü, sorunlar yumağının yarattığı vahim bir huzursuzluk hakim İşte, bir haftayı geride bırakıyoruz, Yüz yüze Eğitime başlandığı gün itibariyle.. Tabi, beklenti ve umut edici olunan, her geçen gün asayişteki huzursuzluğun giderilmesi noktasında; taşlar daha bir yerli yerine oturur düşüncesinin ağırlığı!!..

***

Hiç kuşkusuz ki, Eğitim ve öğretim açısından, koronaya hazırlıksız yakalandık! Buna kimsenin laf edeceği yok. Ki, yer küresindeki tüm ülkelerde, durum aynı.. Ama sonrası, hele ki 2 yıla yakın bir zarfın geride bırakılır olması; mazeret kabul etmez, ettirilemez de!!.. Okulların eğitim ve öğretime yüz yüze açılacağı haftalar, hatta aylar öncesi dillendirilmesine rağmen!

***

Ama gel gör ki, Diyarbakırda ne derslikler, ne de sınıflar, ne de okullar istenilen kurallara göre, dizayn edilebilmiş değil?.. Yani genel itibariyle; Yüz yüze Eğitime hazırlıksız! Sınıf mevcudiyetleri, en fazla 40 olması gerekirken, kimi yerde bunlar katlamalı tıka basa dolu! Sıralar, sınıfların hijyenik ortamı.. Okulların giriş-çıkışları?.. Hademe, bekçi, temizlik görevlilerinin yokluğu..

***

Okullarda tek yönlü koridor kullanımı Sınıfların teneffüs saatlerinin, bir birinden ayrı, belirlenmesi!.. Tekli eğitimi ikili, ikili eğitim yapan okullarda ise, kısaltılmış eğitimin benimsetilmesi! Okul trafiğine, sınırlama getirilmesi!.. Tekli sırada öğrencilerin oturtulması!

***

Öğretmenin, öğrencinin, velinin aşı konusunda, tam teşekküllü, kılınması! Sınıflardaki eğitimde; geçmişe yönelik telafi derslere ağırlık verilmesi.. Hafta sonları da, tercihe göre eğitim görüleceğinin vaat edilmesi Ve daha sayabileceğimiz; bir çok öneri ve önermelerin ne yazık ki, zerresinin uygulandığından söz etmek, mümkün değil!

***

Neyse, kervan yolda düzelir mantığı bir sonuç verir mi, hal-i hazırdaki gidişata, yoksa yine bildik keyfiyetin acı bilançosuyla, yüz yüze bırakılacak mıyız!?.. Görünen o ki, tablo geçmişten daha iyi olmayacağını gösteriyor!

***

çünkü, okulların eğitime başladığı evrede, şehir merkezinde bir çok okulun yıkımına başlanırken, bir çok okulun da okul, bakıma yönelik, çalışma başlatıldı.. Ve öğrencilerin binlercesi başka okullara transfer edildi..

***

Önceki gün, Eğitim Bir Sen ve Eğitim Sen!.. Eğitim camiasının iki sivil toplum örgütü, temsilcisi! Peş peşe, basın açıklamalarında bulunarak, Diyarbakırın Eğitimdeki asayişinin neden berkemal olmadığına dair, bir dizi nedenler sıraladı?

***

Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Volkan Tuncer.. Analizi şöyle; Kentimizde okullarda yıkım, tadilat fiziki alt yapı onarımı gibi gerekçelerle taşınmalardan kaynaklı yaşanan kaos ortamında öğrenci, öğretmen ve veliler eğitime başlamıştır. Mevcut öğrenci sayıları binleri, öğretmen sayıları yüzleri bulan okulların nakilleri büyük panik, kaygı ve belirsizliği de beraberinde getirmiştir.

***

Yüz yüze eğitime başlanırken, kent merkezinde 14 Okul onarım ve bakım nedeniyle; kapalı!.. Öğrenciler ve veliler şaşkınlık içerisinde, başka okullara yapılan transferlerin yarattığı, curcuna da ayrı bir çile!

***

5 Okul bir daha inşa edilmemek üzere yıktırıldı.. 9 Okul ise bakım ve onarımı ne zaman, bitecek meçhul!.. Ortaya çıkan bu çarpıklığın yarattığı mağduriyetin tek sorumlusu, keyfiyete dayalı yönetim anlayışı!

***

Tuncere göre.. Toplum sağlığını tehdit eden konularda eğitim bileşenlerinin sağlık hakkını yaşam hakkını ve eğitim hakkını savunması gereken devlet ve milli eğitim bakanlığı, maalesef eğitim politika ve uygulamaları ile sorumluluğunu yerine getirememekte..

***

Peki, Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir ne diyor; Eğitimdeki Asayişin hal-i berkemaline!

Önceki yıllarda riskli yapı olduğu tespit edilip yıkım kararının uygulanması sonucu diğer mevcut okullarda öğrenci yığılması, bulaş riskinin minimuma indirilebilmesi noktasında gerekli temizlik çalışmalarının yapılması için yeterli sayıda hizmetlilerin istihdam edilmesi gerektiğini dile getirdi

***

Yık-yap kapsamındaki okulların öğrencilerinin başka okullara aktarıldığını ve öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşürüldüğüne dikkati çeken Tekdemir, aktarımı olan öğrencilerin diğer okullarda yoğunluklara neden olduğuna dikkat çekti

***

Bazı okullarımızda sınıf mevcutlarının 50-60 seviyelerine dayandığını gözlemlemekteyiz derken, norm fazlası durumuna düşen öğretmenlerin istek ve tercihleri doğrultusunda görevlendirilmelerine önem verilmesi gerektiğini söylüyor..

***

Diyarbakırın Eğitimdeki hal-i yüzü; bu yönde!.. Ki özeti bu.. Ama idari yönde sorsanız, onlar bardağın dolu tarafıyla, alakalı.. Neden bardakta boş taraf kaldı, fikrine dair düşünce eforu yok.. Olmadığı için olsa gerek; keşkeler gün yüzüne çıkmasın diyedir; Okulların yazılı ve görsel basına kapalı tutulması!

***

Velhasıl!.. Diyorum ki, şuana kadar keşke olmasaydı, keşke bu yapılsaydı diyerek, kurulan cümlelere, bugünden itibaren yeni keşkeler dahil etmeyelim!.. En azından bundan sonra, Eğitimdeki asayişin berkemalsiz, huzursuz ve keyifsizlik nedenleri için, keşkeler sıralamazsak

***

Kısacası, Diyarbakırda eğitim ve öğretimin sağlıklı, huzurlu, güvenli ve istikrarlı bir şekilde sürdürebilirlik kazandırmak adına, herkesin ama herkesin ehil ve liyakat ölçüsünde, samimiyet ortaya koyup, elinden geleni yapması lazım!.. Ki, Diyarbakır Eğitimdeki başarı grafiğindeki son hanelerden kurtulabilsin!

***

Yoksa, tüm vebal bilinsin ki, Eğitimdeki bileşenlerin boynundadır, İl Milli Eğitim Müdüründen, Okul hademesine kadar, öğrenci ve veliler de dahil olmak üzere!.. Herkes sorumlu ve vebal sahibi!

***

Not Öğrenci taşıma servisleriyle alakalı; ciddi ve mide bulandırıcı pis kokular geliyor Kimin kimi kolladığını ve beslediği gibi, adrese teslim işlerdeki akçeli paylaşım!.. Ve öğrenci taşımanın yanısıra, iaşeleriyle alakalı, organizasyonların da tekelleşmeye doğru, dünden daha aktifleştiğini söyleyebilirim.. Tabi; bu faslı önümüzdeki günlerde detaylı bir şekilde, buradan dillendireceğim!..

***

ŞENOL GÜNEŞİN YAPMASI GEREKEN!

Biraz da Milli Takıma takılalım?..

Evet ya, yaşattığı son hezimetten dolayı, ivedilikle istifa etmesi gerekir Şenol Güneşin..

Ne; yüklü tazminatı düşünmeli..

Ne de; başarısızlık bana aittir deyip, ısrarcı olması gerekir!

Aksi taktirde!

Bıraktığı başarılı izler..

Bıraktığı keyifli anlar..

Bıraktığı helal sana Şenol tezahüratların ruhunu kaybeder!

Onun için, maddi hesaba girmeden, istifa etmelidir!

Ki, hafızalarda Şenol hoca kalsın

Velev ki, hal-i durumda, onu aşan, yolunda gitmeyen, yürümeyen bir şeyler var ise de!.

Ki var olduğunu düşünüyorum

Ama buna rağmen, bundan sonraki süreçlerde hayırla yad edilmeyeceğini bilmesi gerekir..

Beklemesin de!!

Hollanda yenilgisi, bizleri 80lere götürdü!

Seksenlerin, doksanların hezimetler zinciri, kimleri tarihe gömdürmedi ki?..

***

GÜNÜN SÖZÜ

Bizi en çok utandıracak şeyin kendimiz olmamamızdır!

***

Hayırlı Cumalar