EN BÜYÜK REİS; HALKTIR..
Eklenme: 5/16/2023 12:00:00 AM

Mevcut sonuçlardan daha önem arz edici olan milli iradenin ortaya koyduğu stratejik önemi büyük tavır olsa gerek.. Ki o tavırda, en büyük reis, halktır. Ben ne dersem o olur, irademin üzerinde irade tanımam mesajının açıkça, verilmesi oldu.

***

Şöyle ki.. Yüz yılın seçimi olarak ilan edilen 14 Mayıstaki seçim sürecinde hiç kuşkusuz ki, enva-i legal ve illegal yapıların, arz-ı endam ettiğini, ittifak ve işbirliğine girdiğini gördük.. Partilerin yapılarından tutun da, hatta sandığın ikmaline kadar sızan sızana!

***

Halk deyimiyle, bornunu sokmayan, müdahil olmayan hiç bir zümre, yerli ve yabancı zümre kalmadı!.. Şantaj mı, tehdit mi, kumpas mı, kaset mi, video mu, ses kayıtları mı bini bir para?.. Alayı havada uçuştu, alayı kendine özgü vücut bulmaya çalıştı..

***

ABD mi, Avrupa mı?!.. Örgütler mi, liderleri mi?. Cezaevleri mi, kozmik odalar mı!?.. Siyasi liderler mi, yabancı medya mı?! Hepsi, manipülasyon odaklı faaliyette bulundu.. Yedi düvelli bir seçim çatışması atmosferinde havası solundu..

***

Tarihsel yönde, eşine benzer bir seçim süreci yaşanmadı.. Ama tüm bu girift organizasyonlara rağmen, milli iradesinden sandığa olan inancından, demokrasinin en büyük kazanım olduğu gerçeğinden, bu halk zerre-i miskal taviz vermedi..

***

Büyük bir olgunlukla, büyük bir sabır ve metanet içerisinde, sağduyunun ulvi değerleriyle; en büyük reis, bu millettir hakikatini, yüksek sesle dile getirdi.. Birey özgürdür, hür iradesi kutsaldır, oy ise namustur gerçeğini, mühürledi..

***

Her bir oyun kıymet üstünlüğü de, 90 yaşındaki dedenin elinde bastonuyla sandığa gitmesi, yataklı hastaya seyyar sandıkla oy kullanılması, annesini sırtına alıp, sandığa götüren evladın irade temsiliyetine inanışı!.. Ve daha neler?..

***

İşte tüm bunlar, önceki gün Türkiyenin yüzüncü yıl seçiminin olgunluğunu tescilleyen ana faktörler oldu.. Milli iradenin dik duruşu, tavizsizliği demokrasiyi taçlandırdı.. Bu tacın istikrar, istikbal ve istiklal bazlı, korunması, kollanması gerekir..

***

Dün sıcağı sıcağına fikri beyanda bulunduk.. Ki yazıyı kaleme alırken, saatler 21.00i gösteriyordu, A.Anın verilerine göre de, ipi göğüsleyen, Erdoğan gözüküyordu?.. Düşüncelerimizi de bu yönde aktarmıştık

***

Lakin, zaman geçtikçe, sandıklar açıldıktan sonra ibre değişti?.. Şimdi, mevcut ibre üzerinden az ve öz, bir kaç kelam edersek.. Yine çok söylenecek ve yine ders-i ibret noktasında mevzu edilecek çok, hadiseler ikmal oldu, edildi.!

***

Bir kere, Erdoğanın ilk tur sınırına takılması, bizatihi sistemin kendi sonucudur.. Ki o sistemi de, hayata geçiren elbetteki bu iktidardır ve Erdoğanın bizatihi kendisi.. 50 artı 1.. Eğer ki, bu sistem olmamış olsaydı, vaziyet bugün farklı olurdu

***

Seçimler çoktan bitmiş, Erdoğan bir kez daha reis seçilmişti.. Ve biz de, ileriye dönük Türkiyenin milli meselelerine hükümetin ve muhalefetin, nasıl kafa yoracağına dair, kelamlar etmiş olacaktık.. Ama edemiyoruz, çünkü, netice henüz yok!

***

Evet yüzde 49.3, Erdoğanı belki reis yapmadı, ama velakin Erdoğan gitsin de ne olursa olsun, diyen anlayışı da hükümran yapmadı. Ki, siyonizme ve emperyalizme rağmen, altılı ittifaka, masa altındaki güçlere rağmen; Erdoğan alt edilemedi!.. Yani yenemediler

***

Partileri, ittifaklara, sahadaki solunan hava açısından; sonuçlara bakarsak!.. Millet ittifakı erozyon yaşadı.. CHPnin ortak liste anlayışındaki maya, tutmadı!.. Ortak listede 35-40 civarında milletvekilinin, CHPnin cebinden çıktığını görüyoruz..

***

Şöyle ki!.. Siyasette iki artı iki dört etmediği gerçeğiyle, ortak listesinden seçime giren DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi ile DP, CHPnin mevcut oylarına pek oy getirmediler.? Tesiri yüzde 0,5 bile olmadı.. Kaldı ki seçim vaadi olan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemine dönüş için de, istenilen sandalye sayısı oluşmadı..

***

Cumhur ittifakı sandalye yönünde beklenenin üzerinde oy aldı.. AK Parti Milletvekili seçimlerinde de öne çıktı.? Ama bir önceki seçime göre, kaybı yüzde 6 oldu.. Vaziyet eğer ki ikinci tura gidilirse, Erdoğan açısından ciddi bir avantaj sağlar.. Yani eli güçlü, seçime girer..

***

Seçim sürecinde en çok merak edilen deprem bölgesinde Erdoğan ve AK Partinin alacağı oylar!?. Ki muhalefet bu alanda hayli, yaraları kaşıdı diyebiliriz.. Ama Erdoğan yine önde çıktı.. Ki 2018deki, sonuçları korumuş diyebiliriz

***

Benim en çok dikkatimi çeken, MHP ile İyi Parti eksenindeki şaşırtıcı sonuçlar oldu.. Özellikle baraj altı kalacağı yönünde çok da propaganda yapılan MHP denir ya sürpriz yaptı?.. Yüzde 10.6 aldı.. MHP için yüzde 10 barajı indirme stratejisinin de, yanlış sonuçlara vesile olduğunu da görmek lazım..

***

Nitekim, İyi Parti 10 puan sınırında.. Henüz aşmış değil.. Anketlerin ortaya koyduğu yüzde 16-17 oranındaki beyanlar da boşa çıktı.. Tabi bunun etkenleri, masadan kalkması, masaya dönmesi ve de HDP ile aynı safı kollaması oldu.. İncenin çekilmesi, Sinan Oğana yaradı görünüyorsa da özünde, İyi Parti pastayı aldı..

***

Yeşil Sol Partiye gelirsek.. Ekseriyetiyle Doğu ve Güneydoğu seçmeninin sergileyeceği tavır da, pür dikkat takip ediliyordu.. Vaziyet tipik olarak CHP çatısı altındaki ortak listenin getirisinin olmadığı gerçeği, burda da yer aldı.. Beklenen olmadı..

***

Kürtlerin Türk solu ağırlıklı işbirliğine sıcak bakmadığı bir kez daha kendisini hissettirdi.. Ki HDP yüzde 11 iken, mevcut durumda yüzde 2 bir kayıp söz konusu.. Yüzde 8lerde.. Nitekim Diyarbakırda 1 milletvekilini CHPye bıraktı.. Ne diyor Sancar, Oylarımızda azalma oldu.. Özellikle Batı illerinde bu azalma daha dikkat çekici. Bir başarısızlık söz konusu..

***

Netice itibariyle, soluksuz geçen seçim sürecinde ortaya çıkan tabloyla alakalı, iktidarın da muhalefetin de çıkaracağı dersler vardır.. Artılar eksiler eleğe alınıp, sonuca odaklanmalı.. çünkü, 28 Mayıstaki seçim için şimdi ne olacak sorusuna yanıt aranması lazım..

***

İstanbul sonuçları.. Netice size neyi anlatır bilmem.. Ama, günlerdir İstanbulu bırakıp, seçim meydanlarında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağım hevesiyle, koşturan İmamoğlu, hal-i hazırdaki konumuyla alakalı, ne ders çıkarır, sizce.. Eğer ki bir ders çıkarırsa, öyle inanıyorum ki siyasi hayatı açısından, tecrübe olacaktır.. Ama değilse; havanda su dövme olur

***

çünkü, İstanbulun verileri İmamoğlunun iyi bir reis, iyi bir emir eri olmadığını söylüyor.. Kaldı ki, Ankara için de durum aynı.. Mansur Yavaşın da çıkan sonuçlarla hangi yüzle yol yürüdüğü siyasi oluşuma bakacak.. Makamlarına bir daha otururlar mı; o yüz var mı?..

***

Önceki gece, iki sözcü gibi 4 kez kameraların karşısına geçerek seçim sonuçlarına dair beyan vermeleri de, ayrı bir garabet idi.. Kaldı ki, sandıklar daha açılmadan sonuçları açıklamaları suç teşkil ediyor.. Velhasıl tek cümleyle özetleyecek olursak: bu sonuç sürekli istiskal edilen bir sessiz çoğunluğun, bütün hıncını sandıktan çıkarmasıdır. Nokta

***

ADAYLARIN AZMİ; KAZANDI?

Ve gelirsek, Diyarbakırın özeline.. AK Parti 2018in sonuçlarındaki 3 milletvekili sandalyesini korudu.. Tabi bu koruma, ne İl Teşkilatının ve ne de İlçe teşkilatlarının, himmetiyle, ya da yüzü suyu hürmetine oluşmadı.. Bilakis; aday listesine karşı içten içe yaptıkları hesapla oy oranı nasıl düşebilir, milletvekili sayısı nasıl azabilir, gayreti sergilendi il teşkilatı tarafından

***

Mevcutlar ki artık eskiler oldular.. Onlar bile, AK Partiden geçinen diğer eskiler dahil olmak üzere organizeli bir şekilde listeye karşı direnç gösterdiğini, seçim evresinin her aşamasında, sahayı takip eden biri olarak, gördük.. Kaldı ki, adayların ilçe gezilerinde bile bariz olarak, kameralara da yansıdı, teşkilatların adaylarla kaçak güreştiğini!

***

Adaylarla bir araya gelmemek, seçim çalışmalarında bulunmamak adına, hayli imtina edici oldular.. Küçük olsun benim olsun, hesabına yattılar.. Özellikle, SKMnin ne ulusal ne de yerel basınla tanıtım ve reklam adına temasa geçmemesi, sönük bir profille, aktarılan milyonların, çay kahve ikramıyla tüketilmesi!!

***

Ki amaç belliydi.. Milletvekili düzeyinde, 7 Haziran seçim sonucu ikmale gelsin.. çünkü o dönemde de, bildik hesaplar yapıldı.. Listede olmayan Diyarbakır listesine, operasyon çekmeye kalkıştı.. AK Parti zar-zor bir milletvekili çıkarmıştı.. Ki sıralamada oy potansiyeli sahibi çok kişi olmasına rağmen..

***

Hasılı, tüm bu ağacın kurdu gayreti, ne yazık ki Diyarbakırda yaşandı, vücut buldu Ama her şeye rağmen, teşkilatın beklentilerini boşa çıkaran bir azimle, hevesler kursakta kaldı, Üç milletvekili seçildi.. Mehmet Galip Ensarioğlu, Mehmet Sait Yaz ve Suna Kepolu Ataman.. Seçilmelerinde kimse benim emeğim var demesin

***

Her şey kendi azimlerinin ve mücadelelerin semeresiyle gelişti.., Onun sonucunda da, seçilmeyi kazandılarBakalım, önümüzdeki günlerde İl ve ilçe teşkilatlarına dair AK Parti Genel Merkezi, seçilen Milletvekillerinin yaşadıkları karşısında, gerekeni yapacak mı?. Yeni bir soluk, taze bir kan değişimi yapacak mı?..

***

Doğrusu bu ısrarımı seçim evresinde buradan dile getirmiştim.. Hatta, denilebilir ki dere geçmeden at değiştirilmez, ama boğulma varken, denenir demiştim.. 28 Mayısta Cumhurbaşkanlığı seçimi var.. Şimdiden ifade ediyorum; özellikle saha hakimiyeli noktasında teşkilatın saf dışı bırakılması en büyük kazanım olur.

***

GÜNÜN SÖZÜ..

Demokrasiyi nimet kılan, iştah belleyenlerin var olmasıdır..

Failed to load the video