GÜNDEMİN HARMANI!..
Eklenme: 11/27/2021 12:00:00 AM

Maşallah, barekallah!!! Be nezer diyelim!! Ülkemin de, milletimin de, siyasetimin de; meşguliyet gündemi o biçim!.. Baş döndürüyor.. Kimine göre, ortam şen şakrak?.. Kimine göre toz duman?.. Eee, hayat bu diyeceksiniz! Demek ki, hayat kimine gülüyor, kimine ağlatıyor?.. Kimini de, yerinde saydırıyor!..

***

Hafta sonu gündem harmanında, biz de iki cepheden de ikram yapalım! Tabi çok da derinlere girmeden.. Karamsarlık atmosferi oluşturmadan.. Azıcık, söz olsun, torba dolsun mahiyetiyle, kendimizi dinlendirelim.. Ancak, herkes kendi yaşamına dair, sofradan bir şeyler alabilsin diyerek, hasb-i halimizi kaleme dökelim!..

***

NE BU HİDDETLENMEN!..

Önce, siyasetin reyting rekoru kırıcısı Bay Kemale misafir olalım! Öyle ya, helalleşelim diyordu ya!.. Bakalım, hal-i durum ne alemde! Bir samimiyet hasıl mı?.. Yoksa

***

Ne yazık ki, huylu huyundan vazgeçmiyor! Uzlaşı ve anlayış abidesi kesilip, artık tövbekarım diyen Kemal Bey.. Bardağı deviren yine o!.. AK Partiye ve Erdoğana oy verenleri; töhmet altında bırakmaya devam ediyor

***

Yahu arkadaş!.. Hem helalleşelim diyorsun.. Geçmişin üzerine sünger çekelim diyerek, sevgiye, muhabbete, kardeşliğe, milletin birliğine dair kucaklayıcı, laflar ediyorsun! Sonra, hepsini bir kenara itiyorsun!..

***

Ne bu çelişki!.. çifte karakter sergileyen siyasi tutumun! Bir karar ver?. Ya helalleşen Kemal bey ol.. Ya da, buldozer misali, önüne geleni yıkan, sert racon kesici Kemal bey ol!..

***

Velhasıl, ol da!.. Hangisi olursan ol.. Bari bilinsin ki, sen şusun? Yoksa, şusun, busun, osun tanımı, sonuç getirmez, renk değiştiren yaratık diye anılır hale gelirsin!..

***

NE BU KIŞKIRTMA AKLI!

Evet ya; ne bu garez ve provokasyon kokan söylemler!.. Neymiş, Türkiye Birleşik Arap Emirlikleriyle olan hasımlığında geri adım atmış!.. Yani el etek öpmek gibi, bir tövbekrlık içerisine girilmiş!.. Yapmayın beyler, yapmayın!.. Sizinkisi, iktidara olan hasettin, uluslararası ilişkileri, diplomasiyi, devlet çıkarlarını göz ardı ettiriyor!

***

Elbette ki, BAE ile Türkiye arası fena şekilde, limoniydi.. Karşılıklı sertlikler içeren pozisyonlar vardı.. Gizli, açık, herkes peşte malindekileri döküyordu.. Bu limoni durum, bir savaş hali, bir coğrafik müdahale, ya da işgalie yönelik bir hal içermiyordu.. Tamamen, Uluslarası çıkar

***

Kaldı ki, BAE İslam ülkesi.. Ve Türkiye ile, din kardeşi!.. Bir ümmetin parçası.? Bugün ticari ve siyasi küskünlük olur, yarın barış.. Ebedi bir hasımlık olmaz! Ne diyor dinimiz, mümin müminin kardeşidir?.. Kardeşler, er ya da geç barışır!

***

Türkiyenin BAE ile ilişkilerini yeniden, iyileştirmesi!.. Dostane ortama sokması. Kardeşlik değerlerini yükseltme adına, gerçekleşen buluşma; büyük bir kazanımdır!.. Kaldı ki, iki taraf da yanlışlarından geri adım attı.. Niyet halis olunca, bir adım sen, bir adım o geri attığında, son adımlar ileriye doğru kucaklama adına, hız alır!

***

BATTI BALIK YAN MI GİDİYOR?..

Görünen o ki, yaşanılan tablo böyle bir racon kesiyor!.. Yoksa, hayat pahalılığından yakınırken. Döviz kurundaki dehşete öfke kusarken.. Serbest piyasadaki fahiş fiyat uygulamasına, veryansında bulunurken.. Kuru ekmeğin bile, lüks gıda ürünlerine doğru yol alırken Fakirin ciğer kebabının zenginin en pahalı yemeği haline gelirken!.. Yani, parasal döngü per-ü perişan hali yaşadığımız ulu orta yerde, iğneden, ipliğe hissedilirken..

***

Ama gel gör ki; çarşı-pazar tıklım tıklım!.. Hareketlilik yüksek oranda.. İşte, AVMler.. İşte 75deki kafelerin hal-i.. Ve tabi ki, diğer alışveriş mekanları.. Sur içi, iğne atsan yere düşmez.. Özellikle yiyecek, içecek, giyecek işletmeler tıklım, tıklım dolu.. Ya, eğlence mekanları Vaziyet, vur patlasın, çal oynasın dan öte Der demez insan iki tablo karşısında, ikilemde kalıyor Tabi izahı da zor Bir tarafta ekonomik buhran diğer tarafta zevk-ü sefa!..

***

Hayat demek ki, böyle imiş!.. Ya Allah kerim diyerek, her şerde bir hayır var der, umut beklersin.. Ya da, battı balık yan gider deyip, dünyevi takılır, umursamazsın!.. Hayat temposuna devam! Neyse duamız odur ki; Allah kimseyi gördüğünden ayırmasın. Allah gönlümüze göre versin.

***

KADINA ŞİDDET!..

İlk vaka Bursa.. Hava hayli karanlık, soğuk ve de yağış var.. Eli bıçaklı bir adam.. Karanlığın fırsatıyla, genç kadını takip ediyor. Kadın bina girişinde, zile basıyor.. Şükürler olsun ki, hemen otomatiğe basılıyor, kapı açılıyor.. Kadın tüm hışmıyla, kendini içeri atıyor Eli bıçaklı ise kapı önünde.. Geziniyor Kadının verilmiş sadakası varmış ki, kapı hemen açılıyor.. Ya azıcık gecikmeli açılsaydı.. Sonu- Ceren Özdemir gibi olacaktı Açılan kapı rahmet kapısı...

***

Peki ya, önceki gün İstanbulda metroda yaşananlar!.. Eli bıçaklı bir adam, onlarca kişinin gözü önünde bir kadına ağza alınmayacak hakaretler saydırıyor Ve her şey kameralara yansıyor Vagondaki kimse hiçbir şey yapamıyor, korku, endişe ve tedirginlik içerisinde olup, biteni seyrediyor. Belki korkuyorlar.

***

Korkmakta haklı da insanlar. Altı üstü evine döneceksin, yolda niye başına bela alasın? Kadir Şeker vakası, malum!.. Aldığı ceza ve akıbeti, hafızalarda Şans bu, kapı kapanıyor, metro hareket ediyor, kadın saldırıdan kurtuluyor.

***

Bursadaki ve İstanbuldaki iki saldırgan da, yakalandı. Metrodakinin 20 ayrı suçu varmış. Bu 21inci. 22ncide o kadın değilse başka biri... Kimin başına ne gelecek, Allah bilir. İki gece arayla vuku bulan iki hadise Ve kapanan ile açılan iki kapı.. İkisi de, hayat kurtarıyor Peki faillerin akıbeti.. Hukuken bir çaresizlik durumu var. çünkü, henüz bir yaralama ve cinayet işlenmiş değil.. Ki fazla da içeride tutamazsınız Ama şunu da biliyoruz ki, bugün değilse yarın; olabilir ki o zaman da iş işten geçmiş olur!

***

Peki ya, Diyarbakırda Aile Sağlık Merkezinde yaşanan!.. Tam da Kadına Şiddet gününde, Hidayet D. adlı bir kadın.. Elinde bıçak, sağlık merkezini basıyor.. Bir gün önce, kilo vermelisin dediği için tartışıp, karakolluk olduğu Dr. Aziz Tançeliye saldırıyor.. Neyse ki, çevredekiler araya giriyor Ama, Doktor kolundan, omuzundan aldığı darbelerle kanlar içerisinde yaralı kurtuluyor.. Kadın gözaltına alındı, yazıyı kaleme alırken, tutuklandığı haberi geldi Bu arada, Adana Ruh Sağlığı Hastanesine de sevk edilmiş.? Şizofreni hastası imiş! Ne hikmetse son dönemlerde saldıranların hepsi; şizofreni hastası imiş!...

***

Bu arada, Bağların Koşuyolu Parkında Muhammed K. adlı gencin yaşadığı bıçaklı saldırı olayı.. Parkta yürürken, hiç tanımadığı, bilmediği, yüzünü ilk kez gördüğü biri tarafından; bıçaklanıyor?.. Gerekçe, parkta ne geziyorsun? Muhammed hastanede, hayati riski var.. Peki, o eli bıçaklı sırra kadem basıyor!.. Firarda O da yakalanırsa, ilk gerekçe adam şizofrenik!?.. İyi de, şizofrenikler bu kadar saldırgan ise, ahalinin arasında işleri ne?!

***

GERİLİME PRİM YOK!..

Birileri şunu iyi anlamalı artık diyorum! Demokratik tepkiye halkın sesini yükseltmesine! Yaşanan olumsuzluklara dair, bireysel ve toplumsal hakkını kullanarak, demokratik kural ve ilkeler çerçevesinde; konuşabilmeli!.? Ki buna, hiç kimse hayır diyemez, eyvallah demekten başka!

***

Ama velakin, ahaliyi provoke etmek, sokakları kışkırtmak, sokak hareketleriyle, kaos oluşturup, buradan siyasi sonuç çıkarıp, toplumsal buhran gayretine girmeye; demokratik tepki denilmez!.. Bu ülkeyi ve milleti ateşe atmak olur

***

Nitekim, son dönemlerde görüyoruz! Halkın hiç ama hiç sevmediği ve prim vermediği; işlerin başında sokakta kaos yaratıp, buradan siyasi sonuç çıkarma gayretidir.. İyi ki, muhalefette akıllanmış!

***

çünkü, böylesi bir oluşumun gayretindeki fikir, düşünce, anlayış marjinaldir, ideolojiktir Ki bu marjinal mahkumiyet giderek de, yüksek bir trendle yalnızlaşıyor?.. Onun için de, pek kaale almaya da gerek yok!

***

GÜNÜN SÖZÜ

İslam dünyasının bugünkü haline ve bizden beklediklerine bakarak, ağlamaya bile ne hakkımız ne de vaktimiz olduğunu zannediyorum.