HAFTANIN HARMANI!…
Eklenme: 10/18/2021 12:00:00 AM

Değişmez, ülkemin gerilim üretici harman meydanı? Kimi dersen arz-ı endam edici!.. Harman ise enva-i türlüsüne mekan Maşallahı var; hiç ama hiç eksilmez, bilakis katlamalı artıyor!.. Hele ki, ifritlikler o biçim prim yapıyor.. Halk deyimiyle, o mu, onlar mı, işlerini biliyorlar?

***

Neyse, yerelden, haftanın özetine bakalım Zaman dilimi nelere kadir oldu diyerek, göz atalım!.. Gelen kim, giden kim, kim neyin hesabını yaptı minvalinde, iğneleyerek harmanı hasbi hal edelim!.. Malum, yeni haftaya girdik.. Etkisine, tepkisine karşı; hazırlıklı olmak lazım gelmez mi?!..

***

TİCARİ TAKSİ İŞİ..

çok konuşuluyor Bismil, Ergani.. Sırada Silvan var Diğer ilçeler için ise; plan, proje ihale aşamasına kafa yoruluyor Yerel yönetim açısından kazançlı iş olduğu kadar, kayıt dışılığı da, korsanlığı da ortadan kaldırtan bir adım!..

***

Ki, hafta içi mevzuyla alakalı kısmi bir irdelemem oldu!.. Özellikle, Bismildeki ihalenin sonucuna, katılım oranın tek bir kişiyle sınırlı olmasının sırrına ilişkin Ki, Erganide de mevzu değişmez bir gidişatı barındırıyor

***

Ve demiştim ki; iş organizeli bir şekilde yine tekelleşmeye gidiyor Fiyat yüksekliği ya da rekabet ortamı yokluğu, ya da katılım yok gibisinden gerekçeler, bir bütünlük içerisinde bahane, amaç başka!

***

Ki o amaçta ve plan düne kadar kayıt dışı faaliyet gösteren, kendince belli noktalara durak kurup, bunu da dernek ve kooperatif adıyla yürütenlerin işi kendi tekellerine alma gayretidir

***

Nitekim aldığım duyumlara göre, Ergani ve Bismildeki dernek ve kooperatifler.. Ki, davalık olanlar da var Hal-i hazırda yoğun bir kulis yapıyorlar.. Belediye topluca ticari taksi plakalarını bize cüzi bir fiyatla versin Biz de üyelerimize satalım!.. Dışarıdan katılım olmasın..

***

Neyse, karamanın koyunu sonra çıkar oyunu! Toplu Taşıma araçlarındaki tekelleşmenin Diyarbakırda ne tür sıkıntılara yol açtığını, zaman gösterdi.. Onun için, ticari taksi (TT) plakalarının 29 yıllığına kiralama işi, hassas terazide tutulması lazım!...

***

HEVSELDE ESRAR TARLALARI

Ney yazık ki! Koca şehrin nerdeyse göbeğinde bulunuyor, Hevsel bahçeleri.. Ki, UNESCO Dünya Miras Listesinde

Ama gel gör ki, her yıl bu mevsimde, haftada bir yapılan operasyonlarda, binlerce, milyonlarca Hint keneviri ele geçirildi..

Ya da bu kadar kilo esrar maddesi.. haberleriyle, irkiliyoruz Nasıl oluyor diye?..

***

Hani diyorlar ya, kuş konmaz, kervan geçmez, yol gitmez bir olsa neyse?..

Ki orası; günün 24 saati görülen, bakılan, seyredilen, gezilen, sebze, meyve üretimi yapılan bir yer

Bana çok ama çok tuhaf geliyor, hal-i durum!

Ki Jandarma Yoğurt kovasına zula edilmiş, esrarı bulurken..

Size de öyle gelmiyor mu?..

Ya da ilgili ve yetkililere!!!?

***

DİCLEDEKİ REZİLLİK?..

Vahim bir vakıa! Ürküten, rezillik, sapıklık akan, utandıran, korkutan aşağılık bir hadise Meseledeki iddia şu! Diclenin Kocalan köyünde, bir öğretmen 15 kız öğrenciye zaman içerisinde cinsel tacizde bulunmuş..

***

Öğrenciler, durumu ailelerine utanarak, sıkılarak bildirmişler Aileler de ilk etapta durumu, İlçe Milli Eğitim ve İl Milli Eğitim Müdürlerine bildirmişler Bu öğretmeni buradan alın, yoksa kötü şeyler olur, olay büyümesin diye şikayetçi olmuşlar

***

İdare ciddiye almıyor Aileler ve öğrenciler öğretmene iftira atıyor şeklinde cinsel taciz iddiasını, değerlendiriyor.. Aileler buradan sonuç almayınca, karakola gidiyorlar.. Ardından da; Cumhuriyet Savcılığına topluca suç duyurusunda bulunuyorlar

***

Öğrenciler, pedagog eşliğinde ifade verip, yaşadıklarını anlatıyor.. Tüm bunlardan sonra nasıl oluyorsa, cinsel tacizle suçlanan öğretmen D.B, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kocalan köyünden alınıp, başka bir köyde görevlendiriliyor

***

Yani açığa alma, görevden uzaklaştırma yok!.. İş, yargıya intikal ettiğinden dolayı da; bir tutuklama, göz altı işlemi de, henüz icra edilmiş değil İlginçtir, hadise bu rendeye geldikten sonra herkes, kurumlar da dahil ketumlaştılar? Kimsenin ağzını bıçak açmıyor?

***

İdari ve adli işlem nasıl bir seyir alır bilmem.. Ama kafalardaki, cevap aranan soru şu!

***

BİR Eğer ki, 15 öğrenci cinsel taciz ve istismara uğramışsa.. Ki aileler ve öğrenciler evet yaşanmış diyerek, iddialarını sürdürüyorsa; olayı önemsizleştiren nedir? Öğretmen D.Byi kim veya kimler ne amaçla koruyor.. Arkadaki güç kim?.. nüfuz ve dokunulmaz kılan nedir?

En sıradan sözle yapılan tacize, idari ve adli mekanizma büyük bir hassasiyetle aktifleşirken, buradaki hantal seyir, sorgulatıyor?..

***

İKİ Eğer ki, 15 öğrenci cinsel taciz ve istismara uğramamışsa.. Aileler ve öğrenciler kin, husumet veya başkalarının nam-ı hesabına öğretmen D.Bden intikam almak için, böylesi bir iftiraya kalkışmışlarsa Ve bunu bilinçli bir şekilde, idari ve adli kurumları da kendi emellerine alet etme senaryosunu icra ediyorlarsa, o zaman bu ketumluk neyin nesi? İdari ve adli soruşturma niye açılıyor Öğretmen neden zan altında tutularak, başka köye atanarak, o köy de tedirgin hale getiriliyor.. Ve aileler hakkında neden bir işlem yapılmıyor?

***

Üç.. İster birinci sorudaki aktarılanlar ister ikinci sorudaki muhteva hangisi, vücut bulup, meselenin hikayesini içeriyorsa içersin Konuşması gereken, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü.. Ve tabi ki, Öğretmen D.Bin üyesi olduğu sendika hangisi ise.. çıkıp, kamuoyunu, ilçe halkını yaşanan ve yaşatılan rezillikle alakalı bilgilendirip, şeffaflık ortaya koyması lazım!

***

çünkü sükut kalmak herkesin zan altında kalmasına delalettir

***

HAFIZA ODASI

Hafta sonu siyasi ve sanatsal yönde hareketlilik vardı.. Sanatçı Ahmet Güneştekinin, hem sergisi hem de gece tertiplenen sunum!.. çok şeyleri aktardığı gibi, ülkenin ve bölgenin de, geçmişe dair hafızasını tazelerken, hali hazırda kim kimle yol yürüyor sorusunu da ikmale getirmiyor değildi?..

***

Gönüllere dokunan, geçmişe zihni odaklandıran, renkli simaların ve siyasilerin hazırum olduğu, Keçi Burcundaki sergi açılışına gece de tertiplenen sunuma DTSOB Başkanı Mehmet Kayanın ev sahipliğinde, davetine icabet ettik..

***

Kadim kent Diyarbakır, tüm değerleriyle, her daim dik ve ayakta olduğunu gösterdiği gibi; başlangıcın ve sonun da durağı olma vasfını, her fikri, düşünceyi, siyasi ve ideolojik kesimi her halükarda bünyesinde yaşatıp, bir çatı altında toplayabileceğini de hissettirdi Kent adına çok şeyin beyanıdır

***

İMAMOĞLU PATENTİ!

Gel gelelim, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlunın, katılımına.. Gün içerisinde, çok konuşuldu.. Öyle görünüyor ki, Diyarbakırdaki arz-ı endamlığı, söylemleri, kent içerisindeki attığı tur, hayli gündem olup, konuşulacak

***

çünkü, İmamoğlunun gerek bir gün önce Elazığdaki faaliyetleri ve gerekse Diyarbakırdaki söylemleri?.. Ki en barizi de, İstanbulu renklendiren Diyarbakıra gidiyorum afişleri 2023 seçimlerine odaklı, Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin, özellikle Lideri Kemal Beye ağır, yüklü bir mesaj gönderdi diyebilirim

***

Ki kulis bilgilerine göre, gezinin iptali istenilmesine rağmen, yola çıktık yanıtı verilmesine rağmen.. Partisinin merkezine yönelik bir çıkış olsa da, benim varlığımın farkına varın, ben de bu yolda yürüyenim diyor! Millet İttifakında, Akşener Bana İstanbulun Fatihi dediğini bilin, HDPli dostlara da ilk elini uzatıp, Mızraklıyla buluşan da, ben olduğuma göre! Gölge etmeyin başka ihsan istemem..

***

Not.. Ekrem Beyin Diyarbakır serüveninde eksik bıraktığı bir şey vardı.. O da, iki yıla varan evlatları kaçırılan annelerin HDP İl Binası önündeki eylemlerine, katılım gösterip, ziyaret etmesiydi.. İşte bunu yapmadı.. İyi Partililer ne der bilmem?.. Ama seküler milliyetçiler bir şeyler der sanırım!

***

HATIRLATIRSAK!

Siyasi cinayetler olabilir mevzusu gündemde!.. Doğrusu çok da konuşulmasını, gündemleştirilmesini uygun bulmayanlardanım.. çünkü, kerameti kendinden menkuller vaziyetten kendine görev çıkaranlar olabilir.. İşin ipi kaçmazsın!

***

Ama, konuşulan şu.. Ki, haftasonu yazımda da dile getirdim Bay Kemal her halükarda savcıya gitmeli, bildiklerini, duyduklarını, elindeki veri, bilgi, bulgu ne varsa firesiz anlatmalı.. Ki, vebal altında kalmasın!

***

Olası bir durumda ben söylemiştimden daha çok, biliyordun da niye anlatmadın vakada fail kadar suçlusun, konumuna düşmek var!.. İşte, zanlı ve zan altında kalmamak, adına Kılıçdaroğlu konuşmalı dedim!

***

Tabi yazının son satırına da, bu ısrar ve istem Bay Kemalde etki etmez, beyhudedir.. İşte bu beyhudenin nedenini de bugün detaylandırarak aktarmak istiyorum.. Şöyle, hafızaları bir tazeleyelim, son iki yıl içerisindeki cama taş atan yaramaz çocuk misali, söylediklerinden iki tane örneğe bakalım!

***

BİR Kontrollü Darbe diye tanım getirdiği 15 Temmuza dair soruşturmalarda en çok konuşulan FETÖnün siyasi ayağı tartışmasıyla ilgili; ne dedi?

Dedi ki; 120 Milletvekili ve 5 Bakan Bylokçu.

Açıkladı mı?.. Savcılığa gidip ifade verdi mi?.. Elindeki belgi ve dokümanları yargıya intikal ettirdi mi

Kocaman bir HAYIR.

***

İKİ.. CHP Genel Başkanlığı koltuğunu kendisine nimetin sonucu olarak getiren, Deniz Baykala yönelik komplo kasetiyle ilgili, bir iddiası oldu

Dedi ki; Kaseti organize edenleri.. Kar maskeli kişilerin görüntülerini izledim..

Peki, gerisini getirdi mi?.. İzledim dediği görüntüleri yargıya intikal ettirdi mi?.. Komplonun deşifre edilmesiyle ilgili mücadele etti mi?..

Kocaman bir HAYIR

***

İki örnekte de kirli ve karanlık ilişkiler ağının sözcülüğü kadar, ilişkilerinin de deşifresi, Bay Kemalin gelip tanıklık etmesinden daha çok, Yargının hele bi gel, bu ettiğin lafların, ortaya attığın iddiaların, hesabını ver noktasında sorgulaması lazım!.. Teşhir her yönüyle şart!

***

GÜNÜN SÖZÜ

Laga, lugacılar parti kursalar seçmene vaatleri ne olurdu?