HDP'NİN TUTUM BELGESİ NEYİ İFADE EDİYOR?..
Eklenme: 9/29/2021 12:00:00 AM

HDPnin 2023e dair hedefleri nelerdir?.. Millet İttifakından beklentileri? nelerdir?.. Yeni yol haritasında nasıl bir siyasi strateji belirleyecek?.. Ve tabi ki, ülke yönetimine dair, kendi vaatleri nelerdir..? Tüm bunlar ve tabi ki alt başlıkları dahil, HDP cephesinden merakla bekleniyordu? HDP ne diyecek diye?

***

İşte bu merak ve beklenen seyir defterinin kısmi muhtevası, yanıt buldu.. Seçim ve bundan sonraki HDPnin konumu önceki gün ilkeler başlığı altında, 11 madde şeklinde, açıklandı.. Pervin Buldan ve Mithat Sancarin sunumları işin süslü yönünü ihtiva etse de, ilkeler başlığı altındaki maddeler; özünü net aktarıyor..

***

İşte o maddelerin başlıkları Güçlü demokrasi Tarafsız ve bağımsız yargı Kayyım rejimi değil halk iradesi.. Kürt sorununda demokratik çözüm Barışçı dış politika Kadına özgürlük ve eşitlik Ekonomide adalet Kamu yönetiminde liyakat Doğaya saygı Gençler için özgür yaşam Ve; demokratik anayasa

***

İlkeler diye ifade edilen 11 maddelik tutum belgesine dair, denir ya gelelim fasulyenin faydalarına!?.. Maddeler açık, alt başlıkları önceki dönemlere dair beyanlardan söylem dili noktasında, daha bir yumuşatıcı ve okşayıcı.. Sertlik yok...

***

Belli ki, Siyasi fikriyat, Silahlı gücü, yani Kandili bu kez ikna edebilmede, başarılı olmuş! Ve dikkat çeken bir önemli ayrıntı da, HDP Seçimler ve Siyasi stratejilerine dair manifestolarına, tutum belgelerine ilişkin ilk kez İmralıyı öne çıkaran, atıfta bulunan, adres gösterici, olmadı! Bir ölçüde iki yönlü bırakın, biz rotamızı çizelim çıkışı oldu!!

***

İmralı bu noktada nasıl ikna edildi, görüşüldü, görüşülmedi, bilinmiyor.. Ama, bu altı çizili ayrıntı çok şeyi de; zaman içerisinde ikmale gelen sorulara yanıt olarak karşımıza çıkacaktır?.. Diyeceksiniz ki, siyasetin özgürleşmesi, dil ile üslubunun bağımsızlığı için, dış etkenlerden ırak olması, etki altında olmaması gerekmez mi?.. Elbette ki, gerekir Yoksa, siyaset her daim vesayet altında kalır.. Ki, HDPnin hal-i durumu hep vesayet altında kalmanın, çıkmazını icra etmiyor mu?..

***

İttifaklar ya da yeni blok oluşturmaya dair merak edilen tavır ise artık netleşti!.. O da şu; ister Millet İttifakı içerisinde meşru kimlikle alınsın, ister dışarıda kalsın her hlükrda Cumhur İttifakına rakip cephenin savunma kanadında olacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan hasımlığı üzerine kurguladığı siyasetinden vazgeçmeyecek.. Haliyle bu tavır, Millet İttifakına Bila bedelle açık çek vermekten öte bir tavır olduğunu söyleyebiliriz!

***

Aslında HDP, yerel seçimleri de hatırlatan pozisyonla seçimin kilit partisi olarak kendisini öne çıkarırken, açık çekini de ilkeler üzerinden imzalaması sorgulayıcı bir noktadadır! İstanbul modeli.?.. Bir ölçüde ister HDPli, ister CHPli, ister İyi Partili aday kim olursa olsun.. İsimden çok ilkelerin ve yönetimlerin irdelenmesi gerektiği fikrini tartışmalıyız söylemi var

***

Doğrusu açık çek ve isimden çok ilkelere odaklanan HDPnin demek istediği şu! HDP olarak Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayabiliriz, isimde ısrarcı olmayabiliriz, tercihsel bir dayatmamız olmaz, Millet ittifakıyla öne çıkan ismi parti tabanına anlatıp, destekleyebiliriz. Ama tüm bunları adayın belirlendiği, konuşulduğu, karar mekanizması olan heyetin yuvarlak masasında, olmamız şartıyla yaparız!..

***

HDPnin bu nüansı, CHP ve İyi Parti açısından da önem arz edici.. Şöyle ki, CHPdeki kopmaların yarattığı dalgalanmada öne çıkan ulusalcılar kanadı, İyi Partideki aşırı radikal Milliyetçi kesimin de, homurdanmasına rahatsız olmasına neden olmayacak bir tutumla; Millet İttifakının içerisinde olmama babındaki düşüncesi, daha bir ağır gözüküyor!?.

***

Ki önemli bir ortak payda da, Yönetim sistemine olan vurguCumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi değişecek.. Millet İttifakının Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi önerisine, varız Ama; bizsiz seçimi kazanamayacağınız gibi bilmeniz gereken; sistemi de yine bizsiz kazanamayacağınız! Onun için de; bize kulak verin diyor HDP!...

***

Bu arada, HDPnin Kılıçdaroğlunun adaylığını, destekleyebileceğini öne çıkardı demek, net bir fikrin beyanı olmaz.? Ama, Kılıçdaroğlunun son çıkışları, Kürtlere dair ifadesi, muhatabın da HDP olarak gösterilmesi, HDPnin gönlünden geçenin Bay Kemal olabileceğini söylemek, mümkün olabilir? Yani, destek var!

***

Bir başka önemli ayrıntı da, Selahattin Demirtaşın güçlü ve yüksek perdeden; tutum belgesine destek vermesi! Ki bir hafta öncesini hatırlarsak.. Kılıçdaroğlu HDP ile sorunu çözebiliriz çıkışına, Temelli ve Öcalanın Avukatlarının yer aldığı Asrın Hukuk Bürosu İmralıyı adres göstermişti.. Demirtaşta karşı çıkışla, HDPnin muhatap, çözümün ise Meclis olduğunu ifade etmişti.. Yani, Demirtaş ile tutum belgesindeki fikri beyan birbiriyle örtüşüyor!

***

Ancak, önümüzdeki zaman HDPnın siyasi tutumundan daha çok, CHP ile İyi Partinin ortaya koyacağı tutum dikkat kazanacak!?.. Özellikle, HDPnin tutum belgesinde deklare etmediği, ama kapalı kapıların arkasında sıkça dillendirdiği iki ayrıntı var?.

***

Birincisi PKKya yönelik yurtiçi ve yurtdışı operasyonlar İkincisi, Suriyedeki PYDnin yapısı

***

Bunlara dair; iç siyasette oluşturulacak söylem ve eylemlere destek verilerek; müdahalelerin durdurulması istenilecek! Ve kayyımlara olan vurgu da, Millet İttifakının ortaklarından sorgulanılmasını seçim ve siyasi malzeme olarak, kullanılıp, baskı oluşturulmasını isteyecek!..

***

İşte bu istekler; ne kadar karşılık bulur!.. Etki ölçüsüyle, HDP nasıl bir libas kendisine biçip, giyer!.. Onu da zaman gösterecek.. Bekleyip göreceğiz; ilk kez böylesi yumuşak dili öne çıkaran HDPnin siyasi dili, neler getirecek, neler götürecek!

***

PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜLÜRSE!.

Dünkü yazımda, şakadan Cumhurbaşkanı Erdoğan Parlamenter Sisteme dönüyoruz dese!.. Ve böyle bir karar aldığını, pat diye açıklasa!.. Muhalafetin hal-i durumu ne olur, sorusuyla alakalı bir kaç kelam etmiştim Gün içerisinde, yoğun bir sosyal medya hücumuna uğradım, tabi ki pozitif yönünde

***

Dün baktım ki, Ahmet Hakan da neler olabileceğine dair kelam etmiş!.. Diyor ki, şöyle şeyler olur?

***

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş denklemden çıkar

***

Kemal Kılıçdaroğlu partimin oylarını artırmam gerekiyor. İşte şimdi yandık diyerek, inceden umutsuzluğa kapılır

***

Meral Akşener ben başbakan yardımcısı olacağım demeye başlar

***

Muharrem İnce CHPye geçme hayaline kapılır..

***

İttifaklar yerini koalisyonlara bırakır..

***

HDP anahtar konumunu kaybeder

***

Bir kaç şıkkı biz de eklersek!

***

Yeni partilerin hiç bir şekilde kıymeti harbiyesi kalmaz, kapılar kilitlenir?!

***

AK Parti birinci parti konumuna devam eder..

***

Abdullah Gül, İlhan Kesici gündemden düşer

***

Milletvekilleri de, itibarlarına yeniden kavuşmuş olur..

***

Bakanlar da, had bilen konuma döner

***

Hasılı kelam!..

Fena bir şekilde siyasetin çarşısı karışır

Bize de acayip bir mavra çıkar

***

GÜNÜN SÖZÜ

İnsan dilini tutup konuşmadıkça, ayıbı da hüneri de gizli kalır.