İNFAZ KİME VURACAK?…
Eklenme: 4/8/2020 12:00:00 AM

70 Maddelik infaz yasası, dün itibariyle Mecliste mesaisini aldı!.. Tabi tartışmalı.. Ki ben de fikri beyanda bulundum.. Dedim ki, yaşadığımız zaman dilimi; birlik ve dirliği, dayanışmayı önceleyen olduğunda, gelin yeni bir sayfa açılsın..

***

Kırmızı çizgimiz bu olmalı Darbeci teröristler dahil olmak üzere, eline silah alıp, askeri, polisi, sivili ayırtmaksızın katleden, şiddet uygulayan, insanlık dışı muamelede bulunanlar.. Ve; sapık ruhlu, tecavüzcü caniler..

***

İşte bunlar hariç!.. İster siyasi, ister adi.. Bu minvaldeki suçlar, infaz yasası kapsamında, görülüp, değerlendirilerek, tartışılmalı!.. Buna dair, ortak bir aklın devreye sokularak, barışçıl bir sürecin işletilmesi, elzemdir demiştim..

***

Dünkü, Meclis görüşmelerinin pek te istenilen seyirde geçmediğini ifade edebilirim.. çünkü, taraflar ciddi bir ideolojik ve siyasi hizipleşmenin cenderesinde, mevzu üzerinde, efor sarf ettiler.. İşte bu da, çıkmazları inşa ediyor..

***

Peki, yasa mevcut haliyle, çıkarsa ne olur? Yasanın muhtevasına göre, yasallaşması halinde 90 bine yakın cezaevinde bulunan kişi tahliye edilecek.. Yani, serbest olacak.. Tabi, şartlı..!

***

90 binin dağılımına gelince Resmi olmayan, ama herkesçe ifade edilen, suç dağılımı oranında; adi suçlar ön safta yer alıyor.. Uyuşturucu, hırsızlık, dolandırıcılık

***

Şuan, cezaevinde 300 bin kişi olduğu söyleniyor.. Ve bunların, 220 bini hüküm giymiş.. Yani cezaya çarptırılmış, kesim.. 44 bini de tutuklu

***

35 bine yakın da özlü hükümlü var.. Yani dosyası İstinaf ve Yargıtayda onay bekleyen.. Peki bu 300 bin kişinin; Suçlara göre dağılımı nasıl.. O da şöyle.

***

61 bin kişi uyuşturucu satıcısı

17 bin uyuşturucu içen kişi

45 bin hırsız ve kapkaççı

37 bin siyasi suç işleyen..

32 bin cinayet suçlusu..

32 bin adam yaralama suçlusu..

27 bin Yağma ve Gasp suçlusu..

22 bin cinsellik suçu işleyenler..

7 bin sahtecilik suçlusu..

3 bin dolandırıcılık suçu işleyen..

3 bin çıkar amaçlı suç örgütü kurmak!

***

Doğrusu, cezaevindeki suçluların istatistiki durumu der demez insana şunu söyletiyor.. Benim milletim, benim ülkem, ne hallere ve nereye doğru sürükleniyor Galiba bizim siyasi mevzulardan çok, ahlaki ve insanı değer ölçüsünde, fena bir şekilde sorgulanmamız, revize edilmemiz gerekir!

***

Yoksa bu gidişat, cezaevlerindeki doluluğu minimize etme gayretiyle çıkacak infaz yasası, Rahşan Affına vahim derecede, rahmet okutacaktır

***

BABACAN NERDE?

Dün ziyaretime genç bir siyasetçi geldi.. Sosyal mesafeyi koruyarak, yeni parti oluşumları ve gelişen vakıalar açısından, ortaya koydukları tavırları, mülahaza ettik!

***

Özellikle parti liderleri böylesi kritik evrede; nasıl bir efor ve siyaset ortaya koymalılar ki, seçmenlerini halk deyimiyle kontrol altında tutabilirler.. Ya da; işte bizim liderimiz diyebilir

***

Yeni parti oluşumlarından Ahmet Davutoğlunun yer yer çıkışlarını, sosyal medya üzerinden mesajlar verme, durumu mevzu olurken, söz DEVA Partisi ve Lideri Ali Babacana geldi?..

***

Ve şu soruyu sordu, genç siyasetçi; Babacandan size gelen bir haber var mı?.. Ne oldu?.. Sesi soluğu kesildi?

***

Doğrusu, ben de duraksadım!.. Gelen soru ve Ali Babacanın, Parti kurması ve sonrasındaki çıkışları, kamuoyunda, iktidar muhaliflerinin peş peşe dizelenen cümlelerini karşılaştırınca; sahi ne oldu diyen ben oldum bu kez!

***

Öyle ya, Güneydoğuda farklı bir rüzgar estirmişti.. Kürtlere bir şey yapacak(!) diye.. Ekonomiye hayat verecek, yeni bir siyasi soluk olarak, gümbür gümbür iktidara gelecek diye methiyeler sıralanıyordu...

***

Peki şimdi; nerde?.. Sesi, soluğu çıkmıyor.. Hatta, nerde olduğu dahi bilinmiyor.. Denir ya, mübarek yaşıyor musun, yaşamıyor musun, virüs mü kaptın, kapmadın, bi ses versene ya.. Yüzünü bir göster?.. O da yok.. Vaziyet hayra alamet değil?..

***

CHPDEKİ İHRAçLAR

Partiden ihraç edilen en taze iki isim var.. Mehmet Sevigen ve Ümit Kocasakal! Apar-topar, yangından mal kaçırma gayretiyle oluşan bu ihraçların kamuoyundaki sessiz bakış! Der demez ikilem, yaratıyor

***

BİRİNCİSİ ŞU... Demokrasiden bahsedeceksin, fikir ve düşünce özgürlüğünden dem vuracaksın, mevcut iktidarı dikta rejim uygulamakla suçlayıp, eşitlikçi, özgür ve demokratik bir yönetimi vaad edeceksin!..

***

Ve fikir kanalları bizim zenginliğimizdir deyip ahkam keseceksin?.. Sonra fikir özgürlüğüne pranga atıp, Sevigen ve Kocasakala tukaka deyip kapı dışarı atacaksın Ne yaman çelişki?..

***

İKİNCİSİ ŞU CHP Atatürkün partisi ise, ki öyle deniliyor.. Lideri de, kalıbını bu noktada basıyor.. Öyle ise, söz konusu iki isim de en radikal, en haşin, en cansiperane halk deyimiyle damarlarını kesersen Altıok kanı akar derecede iken; kapı dışarı bırakmak!

***

Neyse, Tuncay Özkan fena bir CHPye kurtçuk olup, partinin içini boşaltıyor Ha bu arada, Bay Kemalin de işine geliyor.. Kongre öncesi olası rakipler tasfiye ediliyor

***

Sahi, Sevigen ve Kocasakalla birlikte, Özkanın CNN ve aHabere Yasak Kanal uygulamasının hışmına uğrayan kaçıncı, CHPliler oldu?.. Yenileri geliyor

***

***

SAKIZCI MEMO İYİ..

Mehmet Kızılay.. Nam-ı diğer, Sakızcı Memo..! Diyarbakırın maskotu.. Sporun özellikle futbolun bilinmeyenini(!) bilen.. Önceki gün bizi bir hayli korkuttu, endişeye düşürdü..

***

Denildi ki; Covid-19 Memoyu fena yakalamış.. Özel bir hastanede müşahede altında.. Neyse!.. Dün haber geldi.. Testleri negatif çıkmış.. Yani virüs yok Sapasağlam.. Memo hadi yine iyisin!...

***

GÜNÜN SÖZÜ..

Neslin bir kusuru varsa, bilinmelidir ki onu yetiştiren nesil asır kusurlu olan!