ŞİMDİ NE OLACAK?
Eklenme: 9/9/2021 12:00:00 AM

Evet ya, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitiş ve Araştırma Hastanesinde sıcak gelişme var!.. Malum, Dr. Muhammet Asena, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekinin istemi ve imzası üzerine görevden alınmıştı..

***

Tabi Asenanın alınma öncesi ve sonrasında bir dizi iddialar gündeme geldi.. Ekseriyeti basına da yansıdı.. Sağlık Bakanlığı müfettişler gönderdi En çok konuşulan Sağlık Kurulu Raporuyla alakalı usulsüzlükler!..

***

Nitekim Yargı ve İdari yönde; bir dizi soruşturma ve tahkikatlar başlatıldı!.. çalınan bilgisayarın akıbeti ve gündem oluşturma tartışmasındaki meçhuliyet ise devam ediyor

***

Peki şimdi ne oldu?.. Olan şu görevden alınan Asena yürütmeyi durdurma kararı aldı.. Bölge İdare Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda, önceki gün itibariyle; Başhekimlik koltuğuna yeniden oturdu!

***

Şimdi kafalardaki ana soru şu! Peki şimdi ne olacak?.. İl Sağlık Müdürü Tekin ile Başhekim Asena hiçbir şey olmamış gibi, idare hiyerarşisi içerisinde, yani emir komuta noktasında nerde kalmıştık diyerek hareket edecekler mi? Yoksa; hesap sormada yeni bir fasıl mı açacaklar?

***

Doğrusu, ne olur bilmem!?.. Onu zaman gösterecek..! Ama, Sağlığın sağlıksız işleyişinden kurtuluşunun tek reçetesi var.. O da, Diyarbakırda sağlığı tez elden politize olmuşluk batağından kurtarmaktır!..

***

çünkü, ehil ve liyakat ölçüsünü ayaklar altına alan ve her geçen gün dünden beter bir seyirle kendini atıl hale getiren Diyarbakır Sağlığındaki sağlıksız işleyiş, birilerine rant olurken, kent ahalisine de kahredici şifasızlık olmaktadır!

***

GÜL PLANI MI?

Görünen o ki, Abdullah Gül kartı yine, siyasetin arenasına servis edildi.. Ki bu servisin deşifresi, İyi Parti ile CHP arasındaki ittifaka dair, vaatlerin dillendirilmesine gelen tepkiler, ortaya döktü!?..

***

Ne diyordu İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı.. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlunu kast ederek Son dönemde sürekli tekil konuşuyor. Madem birlikte bir hükümet kuracağız, bunları bize sordunuz mu?...

Bu çıkış; Millet İttifakında gerilim yarattı.. Dahası, ortaklık karıştı.?!.. Ki, Akşenerin, Kılıçdaroğlunun rakip diye gördüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlarıyla görüşmesi.. Ekrem İmamoğluna İstanbul Fatihi benzetmesinde bulunacak kadar ileri, gidişi ipleri gerdi

***

Bu gerilimin minimize edilmesi için mi, başka kuralların konuşulması için mi, yoksa ittifak bitti deyip, üçüncü bir bloğun zeminini yoklama adına mı, bilinmez!.. Akşener ve Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz pazar günü İstanbulda bir araya gelerek yemek yemişler!..

**

Parti kulislerine göre; sorun yok.. Hatta sorun olsaydı neden yemekte buluşup, iştahlı, iştahlı bir servise meyil verirlerdi? Gerilime dair vaatler için de, ittifakın seçim beyannamesi yok ki, taraflar bağlı kalsın..!..

***

Öyle ise, baş başa yemeğin sırrı ne?!.. Sadece istişare mi?...

***

CHPlilere göre, Kılıçdaroğlunun vaatleri ittifakın vaatleri değil Herşey CHPnin kendi seçim vaadi imiş! İyi Partililerin kulislerine yansıyan ise, muğlak. m en bariz tepki, Paçacı!

***

Gel gelelim; Abdullah Gül kartının yeniden siyaset arenasına sürülmesi.. Ve bu yöndeki tartışmaları alevlendirme stratejisi! Bunu dillendiren Muharrem Sarıkaya.. İddiası da, hem CHP, hem de İyi Partiden adımı yazmama kaydıyla konuştuğu isimlere bağlı kalarak, yorumlamış!?..

***

İyi Partili isim.! DEVA Partisi Genel Başkanı Babacanın İstanbulda partisinin hafta sonu etkinlikleri sırasındaki sözlerine dikkat çekiyor.. Meral Hanımın, Kılıçdaroğlu istemesine karşın Abdullah Gülün Cumhurbaşkanlığının önünü kestiği iddiası doğru değil; neden şimdi gündeme geldiğini anlamadık

***

Her partinin kendi adayı ile seçime girmesi konusunun yapılan görüşmeler sonrasında karara bağlanmış bir husus olduğunu dikkate alırsak!?..

***

Akşener ile Gül ailesi arasındaki yakınlık biliniyor.. Kİ Kongrede Hayrünnisa Gülü GİKe alıp Genel Başkan Yardımcısı yapmayı Meral Hanımın çok istediği bilinen bir gerçek!

***

Ne diyelim; şu muhalefetin muhalefetsizliğinin kangrenleşmiş haline, kısır çekişme noktasında; karamanın koyunu sonra çıkar oyunu diyelim! Ama görünen o ki; Akşenerin Kılıçdaroğluna odaklı son salvolarının sırrı, Abdullah Gülü çatı adayı olmaya taşımak!

***

Halk deyimiyle, noktalarsak! Hastalıklı bir ittifakın ömrü, pek uzun süreli olmaz!?..

***

İSTANBUL FATİHİ Mİ?

Öyle kolay mı?.. Ayasofyaya ayak basmayacak! Başı secdeye gitmeyecek.. İki rekat namaz kılmada bile imtina edecek!.. Hele ki, Ayasofya Cami-i Kebire 80 yıldır vurulan pranganın kırılmasına.. Yeniden; ibadete açılmasına da, mırın-kırın edecek İnanca ve ibadete karşı yerli İslamofobik kimliğiyle, öne çıkacak!.. Ve bu adama, İstanbulu Fetih eden, fethiyle Peygamber Efendimizin övgüsüne mazhar olan, Fatih Sultan Mehmete benzetilecek..! Ve denilecek ki, İstanbulun Fatihi Söylenecek söz, gafletin, delaletin ve ihanetin tarihe not düşürdüğü bir benzetme!

***

İKİ ANKETİN ANLATTIKLARI?

Konsensus ve Optimarın Ağustos ayı anketleri yayınlandı Anketlere göre; ahalinin tek derdi var O da geçim?.. Yani, halkın gündemi seçim değil.. Ne erken seçim, ne zamanında seçim, ne Cumhurbaşkanı adayı, ne de ittifaklar.. Öne çıkan başlık; Geçim, hayat pahalılığı, her şeyin ateş pahası olması!..? İki anketin verileri ekonomi ve geçim zorlukları dışındaki diğer başlıkları; farklı!?.. Ki Selvi detaylı yorumlamış.. Biz özetleyelim

***

ERKEN SEçİME GİDİLSİN Mİ?

22-30 Ağustos tarihleri arasında Konsensusun yaptığı anket.. Sorulan soru şu; Erken seçime gidilsin mi?

Yanıtlar.. Hayır deyip, seçim zamanında yapılsın diyenler yüzde 57.4.. Yüzde 42.6 ise erken seçim istemiş!

Bu ihtimale olur mu diye de sorulmuş.. Yani Erken seçim olur mu? diye Yüzde 69.8i olmaz demiş Bir önceki soruya verilen yanıttaki gerileme de dikkate alındığında bu yöndeki yanıt; yüzde 30.2ye gerilemiş.

***

Yeni partiye ihtiyaç var mı? diye sorulmuş. Yüzde 91.4ü ihtiyaç yok demiş. Kurulmalı diyenlerin oranı ise yüzde 8.6da kalmış. Bu da demektir ki, yeni kurulan partiler de, yeni kurulacak partiler de umut verici olmadığı gibi; ihtiyaca cevap veremezler? Yani mevcudiyet odur ki, siyaset AK Parti, CHP, İyi Parti, HDP ve MHP ekseninde!

***

İKTİDAR VE MUHALEFETİN ANALİZİ!?

Burda, muhalefet partilerine fatura kesip abartılı sonuçlar açıklayan anket firmalarının algı operasyonu var Ki onlara göre AK Parti büyük bir erime içinde; yerlerde!. Şahsi bazda, pek ciddiye alıyor değilim Elbette ki, 19 yıllık iktidar yorgunluğu, eskime, pandemi sürecinin yasakları, ekonomik zorluklar karşısında, bir yıpranma var.. Kayıp anlaşılır.. Ama bu iddia edildiği gibi; mum gibi erime değil

Ancak şaşırtıcı olan.. Ve Akademik bir tez olabilecek durum, Muhalafetin oylarının gel-git kodunda olması.. Yani bir yükseliş, bir çekim alanı olma vasfı yok İşte CHP ki Ana muhalefet.. 2010daki oy oranıyla, bugünkü oy oranı aynı.. Yüzde 25 bandının üzerine çıkamıyor

***

Gelelim, Ekonomi ve işsizlik konusuna..! Konsensus ve Optimarın anketinden ekonomiyle ilgili veriler şöyle Konsensusa göre; yüzde 40.2yle işsizlik ülkenin en büyük sorunu olarak, birinci sırada..? Yüzde 35.8le de, hayat pahalılığı ikinci sırada takip ediyor

Optimarın anketinde ise hayat pahalılığı, ekonomik sıkıntılar bir adım öne çıkıyor, Konsensusa göre.. Yüzde 40.9la ekonomi ilk sırada yer alırken, üçüncü sırada yüzde 12.5le işsizlik çıkıyor

***

Optimarın anketine katılanların yüzde 31.8i AK Parti ekonomik sorunları çözer diyor. CHP diyenlerin oranı ise yüzde 20.5te İYİ Parti diyenler ise yüzde 4.7de kalıyor. Dikkat edilirse; sorun çözümünde ahali muhalefeti adres göstermiyor.. Yine iktidar, öne çıkıyor..

***

Konsensus ise Ekonomiye güveniyor musunuz? diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 36sı güveniyorum, yüzde 28i güvenmiyorum demiş. Ne güveniyorum ne güvenmiyorum diyenlerin oranı ise yüzde 36 çıkmış. Bu da demektir ki; önümüzdeki seçimlerde bir önceki yazımda da ifade ettim ekonomi söz sahibi olacak.

***

Mal canın yongasıdır Eğer ki, vatandaşın cebine el uzatılıp hayat pahalılığını yaşamına dayandırırsan vay iktidarın haline!.. İşte, DEDAŞ faturaları, işte Diyargaz Faturaları, işte DİSKİnin su faturaları! Hepsi de; anketlerin ötesinde iktidara suikasttır sorusuyla cevap istense gelecek yanıt, yüzde 80lerin de üzerinde olur!

***

GÜNÜN SÖZÜ

Birini yenmek çok kolaydır, asıl zor olan birini kazanmaktır.