SİZCE NİYET NE?..
Eklenme: 9/14/2021 12:00:00 AM

Hal-i hazırda siyaset bilinmez bir denkleme döndü!.. Kimse net değil?.. Ve kim, kime samimi ya da hasım meçhul.. çöz çözebilirseniz! Özellikle, muhalefet kanadında vaziyet, daha bir karışık ve zihin yorucu!

Ne diyoruz.. Akşenerin İmamoğluna Fatih benzetmesi neye delalettir? İmamoğluna sahip çıkıp, Cumhurbaşkanı adaylık yolunu açmaya yönelik bir adım mıydı?

***

Yoksa! İmamoğlunu olası süreç içerisinde siyasi rakip olabilirlik, noktasında önünü keserek, atıla düşürmek mi?.. Bu iki sizce niyet nedir, sorusuna bir ek daha var

O da şu!.. Akşener Fatih benzetmesiyle oluşan tepkilerin ölçüsüyle, asıl hedefinin Kılıçdaroğlunun, çatı isim olmaya yönelik hevesini, kursağında bırakmak mı?.

***

Tabi, İyi Partili Aytuğun şu sözünü de okumadan geçmemeliyiz.. Ne diyor kendisi.. Millet ittifakında ideolojik ayrılıklar var.. O yüzden millet ittifakı bozulur mu, bozulur? Kim kimi bozar, o meçhul!

***

Gel gelelim; HDPnin millet ittifakındaki safına.. Bu safta yer alacak mı, almayacak mı, başka saflar mı açacak, yeni hesaplarla, saf mı resmileşecek? Bir düzine soru var

Ne diyordu Pervin Buldan.. İttifakın resmi yönde bir adını koyun, diye seslendi.. Ki, HDPnin oyları kimseye çantada kekliktir düşüncesi ve beklentisi olmasın, noktasında yükselen kulis bilgileri de!

***

Şimdi, Selahattin Demirtaş cezaevinden kart gösteriyor.. Bizi sadece seçimlerde hatırlamayın diyor.. Ve ekliyor, sandık gününden önce, varsa bir hesap, görüşebiliriz mesajını

Diyor ki Seçim gününü beklemeye görek yok.. Peşinen söyleyeyim.. HDPyi ciddiye almayanlar kaybeder.. İyi Parti ve CHPye bu rest çok şey ifade ediyor?..

***

Kısa süre önce, Sırrı Suriye Önder de kör bıçak tanımlamasında bulunmuştu Garo Paylan da, Millet ittifakı içerisinde olmamalarının pek mümkün olmadığını söylerken, İleri demokrasi anlayışını tam olarak karşıladıklarını düşünmüyoruz!..

***

HDPdeki çıkışları ve CHP ile İyi Partideki karnından verilen cevapları irdelediğimizde, çıkan çok sonuç var! Özellikle, HDP açısından, yüksek dozajlı bir stratejinin varlık sinyalleri var

HDP Millet ittifakında var isek; her şey şeffaf olacak Beklenti ve talepler resmiyetle imza altına alınacak Savunulacak siyasi ve ideolojik yapımıza karşı; kartlar açık olacak?

***

Yoksa!.. İşte burada o bilinmez, labirent yol seyri çıkıyor.. HDP bu restlerle Millet İttifakını kendi mahkumiyeti altına mı almak istiyor Yoksa bu çıkışlarla, Hasip Kaplanın Erdoğan, Millet İttifakından daha net, şeffaf ve samimi diyerek, diğer kulvara kapı mı aralanıyor?

***

En çok dikkati çeken de! HDP iki tarafı da sahada, millet nezdinde kendi siyasi ve ideolojik anlayışını, tek merkeze çekip, bir başka ittifak bloku, oluşturmak mı? HDPnin hep ifade ettiği bir deyim var; demokrasi bileşenler(!?)..

***

Netice itibariyle, niyet sizce nedir? sorusuna yanıt çok olduğu gibi, her biri bir o kadar da soruyu ikmale getiriyor Nitekim, bir isim verildi; yönetim biçimine? Demokratik Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem!?.. Ki, en çok dillendirilip seçim vaadi olarak, öne sürülen yüksek argüman bu!..

***

Ama burada da; kimse yine net değil?.. çünkü, bunun olabilmesi için, halk deyimiyle daha kırk fırın ekmek yemek lazım!.. Önce seçimi kazanacaksınız!.. Hem meclis çoğunluğunu, hem de sembol olarak kendini cumhurbaşkanı görmek isteyen, bir kukla isim, belirlenecek

***

Anayasa değişikliği şart.. Referandum için 360.. Meclisteki değişiklik 400; milletvekilinin oyu şart.. Şimdi dereyi görmeden paçaları sıvama misali; tartışan var mı bu yönü yok! Diyelim ki, seçim kazanıldı, mecliste oy çokluğu yok!.. Ve Cumhurbaşkanı olan kişi sistem değişikliğine meyil verir mi?. Ya da yetkilerini devreder mi?..

***

Mesela Kemal bey.. Mesela Meral Hanım.. Mesela Demirtaş!.. Hatırlarsanız, Muharrem İnce adaylık yarışı evresinde, hele bi seçilelim o zaman bakarım, sözünü hatırlayalım! Uzun bir maraton, nefes yüksek dozajlı ister

Vaziyet niyet okumanın da ötesine geçiyor! Diyeceksiniz ki; tüm bu merhaleler aşıldı! Cumhurbaşkanı kim olacak?. Başbakan Kim olacak? Ve tabi ki, bunların bir de yardımcıları kim olacak?..

***

Ön koşuda İyi Parti, CHP ve HDPyi düşünürsek! Tabi, yeni kurulan partilerin de araya sıkışma halleri de, hesaba katılırsa Biz Kürtlerin ifadesiyle; Pr nemre bihar t!.?

***

EN BÜYÜK MUHALEFET; PAHALILIK!

Ne CHPnin kuyruklu, kuyruksuz yalan siyaseti?..

Ne İyi Partinin siyasi salvo ve benzetmeleri?..

Ne DEVAnın ekonomiden çaktığına dair, politikası!..

Ne Geleceğin gelecekle alakalı sihirli sloganları?..

Ve ne de, Saadetin bizim mahallenin çocukları diyerek, söze başlama hali!

Pek tabi ki, HDPnin aksiyonel siyaseti!

Ki, diğer ufak tefek partiler dahil..

İnce ve Sarıgül, Yılmaz, Özdağ bile..

Denir ya, alayının siyaseti; iktidarı alaşağı edecek etkide seyretmiyor

Cılız ve güven vermeyen bir siyaset var!

***

Ama çarşı-pazarda yükselen öylesine dehşetli, öylesine etkili bir muhalefet var ki?..

Halk deyimiyle; iktidarı sallayacak kadar; güçlü bir muhalefet var..

Yüksek bir fahiş fiyat uygulaması var..

Marketler ateş pahası..

Bakkala, kasaba, manava uğranılmaz hatta önünden geçilemez hale gelindi..

Dün alınan bir gün sonra iki katı fiyat

Elektrik..

Doğalgaz..

Su faturaları

Ve tabi ki ev kiraları da

Yani ahalinin yaşadıkları ve gündemiyle Ankara siyasetinin gündemi farklı..

Vatandaşın derdi; geçim derdi!

***

Hem iktidara mesaj

Hem muhalefete mesaj

Şuan ülkede en yüksek potansiyele sahip tek parti vardır..

O da; Hayat pahalılığı Partisi!

Nitekim, Fırıncılar da homurdanıyor..

Ekmeğe zam kapıda..

Muhalefet partiler bu yüksek profili gördükleri için, çarşı pazar dolaşıyorlar..

Özellikle, Akşener işi biliyor noktasında gezip; gaz veriyor?..

İşte burda, İktidarın olup-biten siyasi çekişmelere dair boşa efor sarf etmekten vaz geçmesi lazım..

Her şeyi bir tarafa atmalı

Dikkatleri pür dikkat sorumluluk noktasında hayat pahalılığına, fahiş fiyat uygulamalarına yoğunlaşması lazım

***

Hep ifade ediyorum!

Ki siyasi liderler de işin ehil ve tecrübesindeler

Her şeye dokun ama sakın ola; vatandaşın cebine dokunma, hayat pahalılığını dayatma.. Kasaptan, manavdan, ayağını çektirip, yolda giderken, onu utandırma?

Bunu yapan hangi parti olursa olsun; hesabını ağır öder..

Ne diyordu siyaset duayeni

siz siz olun, her şeye dokunun ama vatandaşın cebine sakın ola dokunmayın, dokunan yanar!..

çünkü, onun muhalefeti, sandığa gömmedir?..

***

GÜNÜN SÖZÜ

İnatçı insanlar kendi aralarında üçe ayrılır; dik kafalılar, boş kafalılar ve kalın kafalılar.