TARIM'DAKİ ZİNCİRLEME(2)
Eklenme: 1/15/2020 12:00:00 AM

Dünden devam diyelim! Aha da buradan, Tarım ve Orman İl Müdürüne, ilgili ve yetkili zevata.. Yani, en tepedeki şahsiyete sormak istiyorum Hiç öyle, 17 yıl öncesine gitmiyorum..

Şu anki İl Müdürünün 2012 tarihi itibariyle göreve geldiği gün itibariyle sormak istiyorum Cevap verirler mi, vermezler mi, bilmem!.. O onların bileceği bir şey.. Ama Diyarbakır ahalisinde; konuşulan çok! Şöyle ki...

***

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ...

BİR 2012 tarihi itibariyle, özellikle Diyarbakırda Tarım Kredi Kooperatifi, merkez ve taşra ilçelerde kaç tane açıldı...

İKİ Bu süre zarfında, kaç Kooperatif iflas ettik, battık deyip, kepenk indirerek, anahtar vurdu.. Şuan faal olan kaç kooperatif Diyarbakır genelinde bulunuyor.. Faal ölçütleri nedir?

Üç Kapatılma verilen kooperatifler hangi ilçeleri kapsamaktadır. Kaçı, mahkemelik oldu, kaçıyla ilgili soruşturma ve tahkikat var

DÖRT.. Kooperatiflerle ilgili hukuki ve adli işlemler kapsamında, İl Müdürlüğünde görevli personelle ilişkileri noktasında açılan kaç dava bulunuyor

BEŞ Söz konusu kooperatiflere kaç küçük ve büyük baş hayvan kredi kapsamında verildi?.. Bunların kaçı, hastalık gerekçesiyle, envanterden düşürüldü..

ALTI Silvanda gündeme gelen çek, senet, boş kağıt imzalatılan Tarım Kredi Kooperatifindeki yetkililerin, şahıslar adına fahiş miktarda gübre ve mazot alabilmeleri mümkün mü?.. Alabiliyorsa, bunun denetimi, sorgulaması, resmi işlem ve kayıtları yok mu?..

YEDİ Patlak veren ve iddia edilen 15 milyon liralık vurgunla ilgili, İl Müdürlüğüne ya da şube Müdürlüğüne yapılan şikayetler bir işleme tabi tutuldu mu?. Yoksa denildiği gibi, birilerinin nam-ı hesabına sumen altı mı edildi?

SEKİZ Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Diyarbakırın ekonomisine katkı oranları nedir, özellikle tarım alanları başta olmak üzere hayvancılığın, gelişimindeki öncülük kriteri, beklenen bir randımanda mı?

***

çİFTLİK BANK

Gelirsek, Silvandaki çiftlik Bank vurgununa.. Adli işlem sürüyor.. Yargıya intikal etmesinden dolayı da, davaya sirayet edicilik olabilir noktasında teferruata girmek istemiyorum.. 5 Tutuklu var. Şikayetler yüksek Ama kafaya takılan, ki herkesin de cevap aradığı soru şu.. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ya da ilçe müdürlüğü yaşananlarla alakalı, nerede?.. çünkü her önüne gelen, kayıtsız, resmi işlemsiz çiftlik kurabiliyor mu?.. Yüzlerce, hatta binlerce hayvan sirkülasyonunda bulunabiliyor mu?.. Hayvan transferi izinsiz yapılabiliniyormu?..

***

Önemli bir ayrıntı ve işin sırrı burada denilen soru da şu.. Diyarbakırın Silvan, Bismil ve çınar bölgesinde; teşvik odaklı açılan çiftlik sayısı ve teşvik aldıktan sonra anahtar vurulan çiftlik sayısı?..

***

Malum!.. 2014 yılında, Diyarbakır Et Balık Kurumunda çiftlik bank benzeri saadet zinciri oluşturan bir yapı, yüzlerce kişiyi mağdur etmişti.. Doktor, avukat, kentin en ileri gelenleri dahil; saadet zincirine milyonlar kaptırmıştı Uluslararası hayvan ithali üzerinden yapılan bir vurgundu.. Ki dönemin en tepe isimleri, Ağır cezada yargılandı

***

Aslında, çiftlik Bank gibi.. Türkiyenin gündemine oturan Tosuncuğun oluşturduğu saadet zinciri vurgunları, 2010larda temeli atılan, kirli çarkın mekanizmasıdır.. Evet, sonuç itibariyle çiftlik Bank detaylı bir teferruata ihtiyaç var..

***

çINARDAKİ HAZİNE ARAZİLERİ!

Bugün değil.. 2009 itibariyle, Diyarbakırda Arazi Toplulaştırması başta olmak üzere.. Kadastro çalışmaları.. Mera ve Hazine arazilerinin, adil, hukuk, eşit ve adalet terazisinde işlemediğini; hep dillendirdik!.. Yolsuzluk var, usulsüzlük var, rüşvet var, şaibe var.. Hak, hukuk gaspı var.. Devletin ve milletin malı; birilerine peşkeş çekiliyor.. Yaşananlar.. Milleti birbirine düşürmek, aileler arasında kan davasına neden olmak, ölümlere, yaralamalara işgallere neden oluyor?..

***

Ama kime dersin!.. Siyasi nüfuz edicilik.. Bürokrasinin korkaklığı.. Tekelleşen bir zihniyetin, hakimiyetiyle her şey göz ardı edilerek, tabiri caizse beribardarlık hakim oldu Nitekim, Bismilde, Silvanda, Erganide.. ki çınar dahil olmak üzere; nice aileler meraların, hazine arazilerinin ve kendilerine ait parsellerin el değiştirmesiyle; birbirlerine hasım olup, cinayet ve katliamlarda bulundular.. Kimi köyünü terk etti, kimi ailesini?..

***

İşte, çınardaki patlak veren yolsuzluk ve usulsüzlük, hukuksuzluk şebekesi de böylesi bir işleyişin ürünü.. Kadastro adına sahada iş yapan, harita mühendisliği, kadastro elemanları, ve tapudaki arazilerin parselasyonu!.. Üçlü bir koordinasyonla; kırsaldaki mera mı, hazine arazisi mi, toplulaştırma adına köylüden kesilen yüzdelik oranı mı?.. Ve en önemlisi de; arazilerin verimlilik oranlarıyla oynama halleri?.. Arazilerin yer değişikliği?

***

Neyse!.. çınar vakıası aslında mevcudiyetin buz dağıdır..! Arkası vahim. Daha kısa süre önce, Diyarbakır Söz Gündeme getirdi.. Arazi toplulaştırmasının, hangi siyasiler tarafından nüfuz edicilik yapılarak, kendi köyündeki arazisini, kendi köyünden iki köy öteye, taşıması! En rantı yüksek bölgede, yer verilmesi Beri yanda, Hazine ait arazide gösterip, O hazinenin üzerine de konma hali.. Hadise yargıda olduğu için fazla detaya girmek istemiyorum

***

Özetle!.. Diyarbakırda Tarım geçmişe yönelik ekilen kötü ve kirli oluşum tohumları yüzünden ne yazık ki; verimsiz ve sürekli hiç hoş olmayan hadiselerle, gündem olmaktadır Ki bu durum, bizleri hep üzmüştür Bu kent, bu kent ahalisine, çiftçisine, çalışanına, öğrencisine, memuruna, işçisine reva mı diye?.. Diyeceksiniz ki, balık baştan kokar..! Ne yazık ki, vaziyette işte bu noktadadır.. çünkü; baş işin müsebbibi..

***

Tarım ve Orman İl Müdürü! Tüm bunlara ne diyecek, soruları yanıtlayacak mı, bilmiyorum!.. Eğer ki, yanıtlama noktasında bir şeffaflık gösterir ise!.. Yanında bir de; 2012 yılı itibariyle kaç kez, görevden alma ve görev değişikliği yapılmak istenildi de; hep geri dönüş oldu, atama ve görev değişikliği durduruldu.. Ki, en son geçtiğimiz yılın ortasıydı!

***

DTSODAN AçIKLAMA

13 Ocak günü kaleme almıştım Oda Başkanlarının Maaşı diye.. İşte bu noktada ilk cevap veren, DTSO Başkanı Mehmet Kaya oldu.. Uzun uzadıya bir açıklama.. Gerek, serzeniş ve gerekse de 4 Nisan 2018 tarihi itibariyle, göreve gelmelerinden bugüne kadar yaptıklarına dair, beyanlar var..

***

Neyse!.. Bizim meramımız ve merak olunan, Oda Başkanlarının aldıkları maaş var mı, toplantılara ilişkin huzur hakkı alınıp, alınmadığına ilişkin idi.. Bu noktada, üç maddelik bir beyan bölümü var.. İşte o beyan..

***

1- Gerek Yönetim Kurulu Başkanı olarak şahsım, gerekse de Yönetim Kurulu ile Meclis üyeleri olarak herhangi bir toplantı veya çalışma için ücret almamaktayız. Bugüne kadar haftada bir gün yapılan Yönetim Kurulu ve ayda bir gün yapılan Meclis Toplantılarının hemen hepsi çoğunluklu olarak gerçekleştirilmiş, toplantıların hiç birinde katılımcılara huzur hakkı ve/veya maaş ödemesi yapılmamıştır. Bilakis görevi devraldığımız 14 Nisan 2018 tarihinden sonraki ilk Yönetim Kurulu ve ilk Meclis Toplantısında TOBB mevzuatı gereği ödenmesi uygun görülen huzur hakkının da alınmaması yönünde ilkesel karar almış bulunmaktayız.

***

2- Gerek şahsım, gerekse de Odamızın seçilmiş yöneticileri olarak Odamızı temsilen katıldığımız il içi ve il dışı toplantılarının hiçbiri için bir ücret almamaktayız. Ayrıca Odamızı temsilen katıldığım ilimiz sınırları dışındaki toplantıların hiç biri için Odamızdan ücret talep etmediğim gibi, bugüne kadar tarafıma konaklama ücreti adı altında herhangi bir ödeme yapılmamış, sadece ulaşım giderlerimin bir kısmı ya Odamız veya davet eden kurum tarafından karşılanmıştır. Bu uygulamanın Odamız organlarında yer alan tüm seçilmişler için de geçerli bir uygulama olduğunu belirtmek isterim.

***

3- Odamızın gelirlerinin önemli bir kısmı üye ödentilerinden oluşmakta, yıllık gelirlerimizin %60ına yakını personel giderleri için harcanmaktadır. Ayrıca yabancı misyon temsilcilikleri (Avrupa Birliği, Büyükelçilikler vb.) ve yurtiçi hibe programlarından almış olduğumuz proje destekleriyle hizmetlerimizi çeşitlendirerek yürütmekteyiz. Bu yöntemle Odamız mali kaynaklarını en ekonomik şekilde kullanmaya büyük bir özen göstermekteyiz.

***

DİĞER ODA BAŞKANLARI?...

Özetle; DTSO Başkanı Kaya ve Yönetim Kurulu üyelerinin maaş ve huzur hakkıyla alakalı, merak edilenlere yanıt bu minvalde Kayıt altına alınan bu beyanla; maaş, huzur hakkı gibi, Odanın bütçesinden tek bir kuruş alınmadığı ve alınmayacağına dair; bir taahhüt oldu.. Siz okurları bilmem, ama bende merak duygusu şimdilik rölantide!!. Ancak, Oda Başkanlarının maaşlarıyla alakalı merakım, diğer odalar için hala askıda.. Bakalım, Kayanın bu açıklık getirici beyanından sonra, diğer Oda Başkanlarımız da şeffaflık noktasında adım atıp, işte beyanımız diyecekler mi?.. Biraz bekleyelim..

***

GÜNÜN SÖZÜ

Kirli tohumdan pak ürün beklenmez!