Beşinci Nümune: Bu bçare Saidin gayet muhtaç olduğu ve yetmiş seneden beri o sanatla meşgul olması ve bazı gün ikiyüz sahife kadar tashihe mecbur olmasıyla beraber, on yaşındaki zeki bir çocuğun on günde muvaffak olduğu yazı kadar bir yazıya mlik olamadığına hayret ediliyordu. Halbuki Said bütün bütün istdadsız değildir. Hem de neseb kardeşlerinin hepsinin de güzel yazıları olduğu halde, bu kadar yazıya muhtaç iken böyle yarım ümm vaziyetinin hikmeti, kanaat-i katiyyemle şudur ki:
Bir zaman gelecek ki, cüz ve şahs iktidarlar, kuvvetler mukabele edemeyecek dehşetli ve mnev düşmanların hücumu zamanında güzel yazı sahiplerini ruh u caniyle aramak ve hizmetine şerik etmek ve o çekirdeğin etrafında su, hava, nur gibi o mnev ağaca hizmet etmek için o şahs ve cüzi hizmeti, küll ve umum ve kuvvetli ve bir kalebe mukabil binler kalemi bulmak hikmetiyle ve buz parçası gibi benliğini o mübarek havuz içinde eritmesiyle hakik ihlsı elde etmek ve bu suretle mana hizmet etmek hikmetiyle olmuş.
Aziz, Sıddık Kardeşlerim!
Ruh u canımızla mübarek bayramınızı tebrik ediyoruz. İnşallah lem-i İslmın da büyük bir bayramına yetişirsiniz. Cemahir-i müttefika-i İslmiyenin kuds kanun-u esasiyelerinin menbaı olan Kurn-ı Hakm, istikbale tam hkim olup beşeriyete tam bir bayramı getireceğine çok emareler var.
Saniyen: Şüphe kalmadı ki Nur Risaleleri ve talebeleri, hıfz ve inayet-i İlhiyeye mazhardırlar ki bu zamanın hassasiyetle ve bzı keyf kanunlarla pek hiddetli bir inat ile uzun zamandan beri Nur talebelerine ancak yüzde bir nisbetinde zarar verebildiler. Nurun faal talebelerinden altı yüz talebesinin mahkemelerle meşgul edilmesine dehşetli bir pln varken yalnız altı talebeye muvakkaten ilişildi. Hatt Nur kahramanının yazdığı gibi yirmibeş adliye mahkemeleri yüzbinler nüshalarında ve yüzbinler talebelerinde medr-ı mesuliyet bir şey bulamıyorlar. Ve o kesretli adliyelerin Nurlarda suç yok ve bulamıyoruz demeleri kat bir delildir. çünkü benim İstanbul ve Afyon gibi mahkemelerimde, onların o hassas ve su-i istmal edilebilir kanunlarına tam aykırı olarak söylediğim halde, beni mesul etmedikleri gibi Nurlar da medeniyetin zlimne kanunlarını zir ü zeber ettikleri halde, medr-ı mesuliyet suç bulamadıkları katiyyen gösteriyor ki: Nurlardaki hakikat, karşısındaki murızları mağlb ederek adliyeleri de insafa getirmiştir. İnayet-i İlhiye, Kurnın bir mucize-i mneviyesi olan Risale-i Nuru murızlarından muhafaza ediyor. Murızların hücumu ise, Nurların parlamasına ve intişarına vesile oluyor.
Üstadımız diyor ki:
Yirmi sekiz sene zarfında hükmetin resm adamlarından bana rast gelenler, hep sıkıntı verdikleri halde, zabıtanın bana hiç sıkıntı vermediği gibi, bazı himayetkrne vaziyeti göstermelerinin hikmetini şimdi izhar ediyorum ki: Nurr talebeleri ve Risaleleri, mnev bir zabıta hükmünde syiş ve emniyeti muhafazaya hem kuds bir şekilde- çalıştıkları ve herkesin kalbinde nasihatlarıyla man cihetinde bir yasakçı bıraktıkları tahakkuk etmiş. Zabıta bunu mnen hissetmiş ki bize her vakit dost göründü. Bunun sırrı budur ki:
Kurnın bir kanun-u esassiyle yüzde doksan msuma zarar gelmemek için on cni yüzünden syişi bozmağa çalışanları men ediyorlar. Birisinin günahı ile başkası mesul olamaz. Bu sırra binaen şimdi syişi bozmağa çalışan mnev, dehşetli kuvvetler mevcut olduğu halde; Fransa, Mısır, Fas, İran gibi yerlerden daha ziyade bu mübarek memlekette çalışıldığı halde emniyet ve syişi bozamadıklarının en büyük sebebi, altı yüz bin Nur nüshaları ve beşyüz bin Nur talebeleri zabıtaya bir mnev kuvvet olarak o mnev tahribata karşı dayandıklarını zabıta mnen hissetmişler ki yirmisekiz seneden beri resm memurlar muhalif olarak Nurlara insafkrne ve merhametkrne vaziyet gösteriyorlar.
Hem Üstadımız diyor ki:
Ben derim: Bu zamanda hocalardan hatt soflerden ziyade zabıta efradı ehl-i takva olup kebairden kendilerini muhafaza ve ferizi yapmasını vazifeleri iktiza ediyor. Ve ona ihtiyac-ı şedid var. T ki karşısındaki mnev tahribatçılara karşı syiş ve emniyet-i umumiyeye ait vazifelerini tam yapabilsinler.
Hizmetindeki Nur Talebeleri
[Üstadımızın çok evvel yazmış olduğu zrdeki mektubu, şahs nüfuz temin ve dini siyasete let etmek ittihamlarına tam bir cevap olduğundan kararnameye ilhak edilmiştir:]
Devam Edecek