EMİRDAĞ LÂHİKASI
Eklenme: 12.09.2012 00:00:00

Üstadımız şiddetli hastalığından fazla konuşamadı. Hasta halinde hizmetkrına dedi:Merak etmemeleri için ber-yı malmat bazı dostlara ve bazı resmi ztlara gönderirsiniz.

Şiddetli hasta üstadımızın hizmetkrı

Evet, hizmetkarımın yazdığı doğrudur.

Said Nursi

* * *

[Müdde-i umumler hakkında Üstadımızın garib bir hlet-i ruhiyesini beyan etmek zamanı geldi.]

Bana dedi ki: Otuz-kırk sene bu tazyikatımda Hukukullah manasında olan hukuk-u amme namındaki vazifelerle muvazzaf olan savcılar ekser hapislerimde, nefyimde şiddetlerini gördüğüm halde onlara karşı bir hiddet, bir küsmek bana gelmiyordu.

Sonra görüyordum: Onların zhiri şiddetine sebep olan kusurları kendilerinde görmüyordum. Fakat, çok defa bir zaman sonra, kader-i İlhinin başka kusuratıma binaen şefkat tokadının öyle savcıların eliyle geldiğini gördüm. Kader adlet yaptığı içiçn o şefkat tokadını ruh ve kalbimle kabul ettim. Zhir sebebe binaen savcıların şiddetini hell ediyorum. Şimdi Cenb-ı Hakka şükür, o müdde-i umumilerin bir kısmı, vazifeleri olan hukuk-u umumiyenin müdafaası, Hukukullah nevinden olduğu cihetle, bana karşı şiddet değil, bilakis hakiki adalet noktasında umum İslamiyete ve belki insaniyete de menfaatı olan Risale-i Nurun hizmet-i imaniyesi cihetiyle şiddeti bırakıp kader-i İlhinin şefkat tokadına bakar gibi zhiri tazib, hakikaten yardım hükmüne geçtiği içiçn, ben de bu sırr-ı azm münasebetiyle, bütün böyle müdde-i umumilere karşı bir dostluk ve dua etmek vaziyetini aldım. Zahiren bana karşı şiddet-i hüküm görünen hlt, o hizmet-i imaniyeye bir ilnname hükmüne geçti.

Ben de şimdi onlara, hukuk-u mmenin Hukukullah hükmüne geçtiğini bilenlere, umumen selm ve dua ediyorum.Bana olan şiddetlerini ummen hell ediyorum.

Said Nurs

Üstadımızın sizlere yazdığı aynı hakikat olan bu mektubunu arz ediyorum.

Talebesi Sungur

* * *

Bediüzzaman Said Nursnin Gazetelere

Bir Mektubu

(Bize ait meseleleri yazan gazetelere hitaben yazdığım bu yazıyı neşretseler, bugünlerde olan aleyhimdeki isnadlarını hell edeceğim. Şiddetli hastalığıma binaen bu kısacık mektubumu o gazeteler neşretsinler ki; bizi düşünen kardeşlerim kederlenmesin.)

Evvel: Bugünlerde olan meseleler için merak etmeyiniz. Hakkımızda tecelli eden, inayet ve rahmet-i İlhiye ile bu büyük bir hayırdır. Hem hasta olduğumdan konuşmaya ve görüşmeye de tahammül edemiyorum.Şimdi Risale-i Nurun dhil ve hariçteki fevkalade intişarı ve geniş fütühatı ile düşmanlar da dost olmuşlar. Herkesin konuşmak istemesine mukabil, inayet-i İlahiye ile sesim de kısılmış ki; daha Risale-i Nur bana ihtiyaç bırakmadığından görüşüp, konuşamıyorum.

Devam Edecek