Mektup: 196
Eklenme: 6.01.2024 00:00:00

Kardeşlerim,

Merak etmeyiniz ve Nurun fevkalde perde altındaki fütuhatına kanaat ediniz. Şimdiye kadar hiçbir eserin böyle ağır şerait altında bu derece tesirli intişarını tarih göstermiyor.

Hem tam serbestiyet verilmemesinin sebebi ve hikmeti: Nurların fevkalde kuvvetinden korkuyorlar. Belki sarsıntı verecek diye, tam takdir ve kabul etmekle beraber, şimdilik resmen intişarından telş ettiklerini, Diyanet Reisi büyük reisle görüşmesinden haber alınmış. Eski gibi hücum yok; belki musalha istiyorlar. Fakat Nurlar lehinde kuvvetli cereyanlar, inşaallah o telşı, iştiyakla resmen neşrine çevirecek. Hem çok enaniyetliler, eserlerini terviç etmek için, Nurların meydana çıkmalarına kıskanmak damarıyla taraftar olmuyorlar. Merak etmeyiniz, Nur galebe edecek.

Mektup: 197

Aziz, sıddık kardeşlerim,

Evvel: Medresetüz-Zehranın yirmi derslerini ve hediyesini aldım. Ona mukabil, Darül-Hikmette vazife-i ilmiyede iken tayınatım olan, elime verilen ve o zaman tab ettiğim risalelerin masrafından fazla kalan ve onunla hacca gitmek niyet ettiğim ve yirmi otuz seneye yakın bir zamanda benim ihtiyat erzakım bulunan doksan banknotki, nazarımda bin banknot kadar kıymeti vardıMedresetüz-Zehranın kuds derslerine medar olmak için, Nurun ehemmiyetli bir nşiri ve Hafız Alinin (r.h.) çalışkan bir vrisi Hafız Mustafa (r.h.) ile size gönderdim. Bu yeni derslerin fiyatı, aynı Siracün-Nur ve Sikke-i Gaybiye gibi, benim hakkımda yedi buçuk lira olsun. çünkü ben çoklara hediye vermeye mecbur oluyorum. Bununla beraber, herbir ders ve nüshayı Medresetüz-Zehranın erknlarından bin hediye hükmünde kabul ediyorum.

Saniyen: Risale-i Nur, hacılarla hariç lem-i İslma yayılıyor, kendi kendini lyık ellere yetiştiriyor. Ve Şama el yazısı ile gönderdiğimiz As-yı Ms ve Zülfikarı heyet-i ilmiye on beş gün tetkik etmiş, tam takdir etmelerine almet olarak demişler: Biz bunu mecmualar halinde kısım kısım tab edelim.

Hem bunu birden tab etmeye çok para lzım. Hem bunu şimdi birden Arabye tercüme etmek uzun zaman lzım; imkn olmuyor. Onun için, oradaki eski talebem ve yeni gönderdiğim şakirt, kitabı onların elinden kurtarmaya çalışmışlar ki, para kazanmak için tab etmemişler. O kardeşlerim, kendi ellerinde müştaklara okutturuyorlar. Halbuki ben, tab etmek için iznim yoktu. Şimdi zamanı değil. Hem Arabye çevirmek, Mısır ulemasının iştirakiyle ehemmiyetli ve yüksek bir heyet-i ilmiye lzım. Her neyse, acele edilmiş.

Salisen: Harice göndermek için İstanbula gönderdiğimiz bir kısım nüshalar daha gönderilmemesinin sebebi, hacca gitmek için pek çoklar rağbet göstermediklerinden ve Hududa fazla dikkat ediliyor ve bir bahaneyle çevriliyor diye, elinde olan emanet bulunan, hacca gidecek olan zt, bize yazmış ki: Bunu postayla doğrudan doğruya Mekke-i Mükerremede Mehmed Ali Mliki, Vaziye Mahalle-i Şmiye adresiyle gönderilsin diye münasip görmüş; onu, bahaneyle hududdan çevrilmemek için beraber götürmemiş. çok da isabet olmuş. çünkü, benim ve Nur şakirtlerinin namına şimdi bu mecmuaları göndermek, her halde inkişafa başlayan İslm birlik fikri ve ittihad-ı İslm siyaseti, Risale-i Nuru kendine bir kuvvet, bir let yapmaya çalışacaktı ve bizleri siyaset-i İslmiyeye bakmaya mecbur edecekti. Halbuki Risale-i Nurun mesleğindeki sırr-ı ihls; iman, Kurn hakikatlerinden başka hiçbir şeye let, tbi olmadığı; hem müşterileri aramak değil, belki müşteriler hakik ihtiyacını hissedip ve yarasının tedavisi için Risale-i Nuru aramasının lüzumu; halbuki gönderilecek o mübarak merkezler, şimdilik Nurlara hakik ihtiyacını değil, belki lem-i İslmın hayat-ı dniyesine ait cihetlerinden düşünmeye mecbur olması; hem Nur mesleğinde benlik ve gösteriş bir nevi şöhretperestlik, merdud olduğundan, bu enaniyet zamanında insanlara kendini satmaya çalışmak ve beğendirmek, bir anda Nur şakirtleri böyle büyük bir imtiyaz gibi bu eserlerle meşhur mevkilere kendilerini göstermek bir nevi gösteriş olması cihetiyle, kader-i İlh, Nur şakirtlerini tam ihlsın muhafazası için şimdilik müsaade etmiyor.

Rabian: Kahraman ve sadakatte hiç sarsılmadan ve kardeşiyle msum olmalarıyla ve az zamanda pek çok kıymetdar hizmet eden Süleyman Rüştünün dünyada, hirette Cenb-ı Hak onu mnev ve madd ticaretinde daima onu ihsanına mazhar eylesin. min.

Hmisen: Hüve Nüktesi pek ince, gerçi çok mücmel ve muhtasar olmuş, fakat herkes ondan pek kuvvetli bir nur-u iman hissedebilir diye size gönderildi. Fakat o nüktenin hirlerinde Her zerre, cezbedrne hal diliyle Ondan başka ibdete lyık hiçbir ilh yoktur deyip gezer cümlesine, hal diliyle ve mezkr hakikatin şehadeti ve lisanıyla kelimeleri ilve edilecek. Bu Hüve Nüktesi ile Yirmi Dokuzuncu Mektubun Beşinci Kısmı olan Allah göklerin ve yerin nrudur yeti münasebetiyle bir seyahat-i hayaliye ve yine Yirmi Dokuzuncu Mektubun Birinci Kısmında yalnız nn-u nabüdü kapısıyla cemaat sırrını gösteren seyahat-i hayaliye dahi beraber Sikke-i Gaybiyenin hirine veyahut münasip gördüğünüz yere konulsun. Eğer inyat Sikke-i Gaybiyeye konulmamış ise, onun da bir hülsasını derc edilmesini size havale ediyorum.