Mektup: 97’nin devamıdır
Eklenme: 4/20/2024 12:00:00 AM

Kurn-ı Kermin on dördüncü asr-ı Muhammeddeki aziz delllı ve o müthiş zamanın müthiş zulümatına karşı nur-u Kurnla mukabele eden büyük fedakrı ve Risale-i Nuru yüz binler nüshalarını yüz binler talebelerinin kalemleriyle her tarafta neşredip dinsizliğe ve küfr-ü mutlaka karşı bir sedd-i Kurn tesis eden muhteşem kahraman sevgili Üstadımız,

lemlere rahmetler ve saadetler getiren ve insanlığa selmet ve teselliler bahşeden bu mukaddes hizmetinizde ehl-i imana zuhurunu müjde verip ispat ettiğiniz ve emareleri gözükmeye başlayan ve bütün kıtalara şmil hkimiyet-i İslmiyenin nurlu ve büyük bayramını bütün ruhumuzla tebrik eder, Cenb-ı Haktan uzun ömürlerinize dualar eder, ellerinizden tzimle öperiz.

Ankara Üniversitesi

Nur talebeleri

Mektup: 98

Kalbe ihtar edilen içtima hayatımıza ait bir hakikat

Bu vatanda şimdilik dört parti var. Biri Halk Partisi, biri Demokrat, biri Millet, diğeri İttihad-ı İslmdır.

İttihad-ı İslm Partisi, yüzde altmış, yetmişi tam mütedeyyin olmak şartıyla, şimdiki siyaset başına geçebilir. Dini siyasete let etmemeye, belki siyaseti dine let etmeye çalışabilir. Fakat çok zamandan beri terbiye-i İslmiye zedelenmesiyle ve şimdiki siyasetin cinayetine karşı dini siyasete let etmeye mecbur olacağından, şimdilik o parti başa geçmemek lzımdır.

Halk Partisi ise: Hakikaten acip ve zevkli bir rüşvet-i umumyi kanunlar perdesinde bazı memurlara verdikleri için, yirmi sekiz senelik bütün cinyatıyla başkaların cinytı ve İttihatçıların ve mason kısmının seyyiatları da o partiye yükletildiği halde, Demokratlara bir cihette galip hükmündedirler. çünkü ubudiyetin noksaniyetiyle enaniyet kuvvet bulur, nemrutçuluklar çoğalır. Bu benlik zamanında, memuriyet hakikatta bir hizmetkrlık olduğu halde, bir hkimiyet, bir ağalık, bir nemrutçulukla nefse gayet zevkli bir hkimiyet mertebesini bir kısım memurlara rüşvet olarak verdiği için, bütün o acip cinayetlerle ve kendinden olmayan ceridelerin neşriyatıyla beraber bana yapılan muamelelerinden hissettim ki, bir cihette mnen Demokratlara galip geliyorlar. Halbuki, İslmiyetin bir kanun-u esassi olan, hadis-i şerifte Milletin efendisi, onlara hizmet edendir. yani, Memuriyet, emirlik ise, reislik değil, millete bir hizmetkrlıktır. Demokratlık, hürriyet-i vicdan, İslmiyetin bu kanun-u esassine dayanabilir. çünkü kuvvet kanunda olmazsa şahsa geçer. İstibdad, mutlak keyf olur.

Millet Partisi ise: Eğer İttihad-ı İslmdaki esas olan İslmiyet milliyeti ki, Türkçülük onun içinde mezc olmuş bir millet olsa, o Demokratın mnsındadır, dindar Demokratlara iltihak etmeye mecbur olur. Frenk illeti tbir ettiğimiz ırkçılık, unsurculuk fikriyle Avrupa, lem-i İslmı parçalamak için içimize bu frenk illetini aşılamış. Fakat bu hastalık ve fikir, gayet zevkli ve czibedar bir hlet-i ruhiye verdiği için, pek çok zararları ve tehlikeleriyle beraber, zevk hatırı için her millet cüz-küll bu fikre iştiyak gösteriyorlar.

Şimdiki terbiye-i İslmiyenin zafiyetiyle ve terbiye-i medeniyenin galebesiyle ekseriyet kazanarak başına geçerse, ekseriyet teşkil etmeyen ve ancak yüzde otuzu hakik Türk olan ve yüzde yetmişi başka unsurlardan olanlar, hem hakik Türklerin, hem hkimiyet-i İslmiyenin aleyhine cephe almaya mecbur olacaklar. çünkü, İslmiyetin bir kanun-u esassi olan bu yet-i kerime Hiçbir günahkr bir başkasının günahını yüklenmezdir. Yani, Birisinin günahıyla başkası muahaze ve mesul olmaz.

Halbuki, ırkçılık damarıyla, bir adamın cinayetiyle msum bir kardeşini, belki de akrabasını, belki de aşiretinin efradını öldürmekte kendini haklı zanneder. O vakit hakik adalet yapılmadığı gibi, şiddetli bir zulüm de yol bulur. çünkü Bir msumun hakkı, yüz cniye feda edilmez diye İslmiyetin bir kanun-u esassidir.

Bu ise çok ehemmiyetli bir mesele-i vataniyedir. Ve hkimiyet-i İslmiyeye büyük bir tehlikedir.

Mdem hakikat budur, ey dindar ve dine hürmetkr Demokratlar siz bu iki partinin gayet kuvvetli ve zevkli ve czibedar nokta-i istinadlarına mukabil, daha ziyade madd ve mnev cazibedar nokta-i istinad olan hakaik-i İslmiyeyi nokta-i istinad yapmaya mecbursunuz. Yoksa, sizin yapmadığınız eskiden beri cinayetleri nasıl eski partiye yüklüyorlarsa, size de yükleyip, Halkçılar ırkçılığı elde edip tam sizi mağlp etmeye bir ihtimal-i kav ile hissettim. Ve İslmiyet namına telş ediyorum.

Hşiye: Eskilerin lüzumsuz keyf kanunları ve su-i istimalleri neticesiyle, belki de tahrikleriyle zuhur eden Tican meselesini ve ağır cezalarını dindar Demokratlara yüklememek ve lem-i İslm nazarında Demokratları düşürmemenin çare-i yegnesi kendimce böyle düşünüyorum:

Nasıl ezan-ı Muhammediyenin (a.s.m.) neşriyle Demokratlar on derece kuvvet bulduğu gibi, öyle de, Ayasofyayı da beş yüz sene devam eden vaziyet-i kudsiyesine çevirmektir. Ve lem-i İslmda çok hüsn-ü tesir yapan ve bu vatan ahalisine lem-i İslmın hüsn-ü teveccühünü kazandıran, bu yirmi sene mahkemeler bir muzır cihetini bulamadıkları ve beş mahkeme de beraatine karar verdikleri Risale-i Nurun resmen serbestiyetini dindar Demokratlar iln etmelidirler. T, bu yaraya bir merhem vurmalı. O vakit lem-i İslmın teveccühünü kazandıkları gibi, başkalarının zlimane kabahati de onlara yüklenmez fikrindeyim.

Dindar Demokratlar, hususan Adnan Menderes gibi zatların hatırları için, otuz beş seneden beri terk ettiğim siyasete bir iki gün baktım ve bunu yazdım.

Said Nurs