Görüş Bildir

İlk oturumu gergin geçti

Merkez Bağlar Belediyesi'nin ilk meclis oturumu, beklendiği gibi gergin geçti. KHK kapsamında Belediye'nin Ak Partiye geçmesine tepki gösteren, HDP'liler ilk oturumda Başkan Beyoğlu'na tepki gösterirken, belediyeye girişteki aramaya da karşı çıkıldı.

İlk oturumu gergin geçti

Merkez bağlar Belediyesindeki seçim sonucu ve Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı kararların kamuoyunda yarattığı gerilim, dün Belediye'nin ilk meclis toplantısına da yansıdı. KHK’lı olduğu gerekçesi ile YSK tarafından mazbatası verilmeyen Zeyyat Ceylan’ın yerine gelen ve kendisinden sonra en çok oyu alan AK Partili Hüseyin Beyoğlu başkanlığında yapılan ilk belediye meclis toplantısında, HDP'li Meclis üyeleri protestolu açıklamalarda bulunurken, Başkan Beyoğlu ve Meclis Üyelerinin sağduyulu tutumları dikkat çekti.

BELEDİYE GİRİŞİNDE TARTIŞMA

Belediye'deki ilk gerginlik bina girişinde, HDP'li meclis üyelerinin x-ray cihazı ile güvenlik görevlilerinin, kontrolüyle başladı. Güvenlik, meclis üyelerinin yoklaması ve çantalarında arama yapmasını istemesi, tartışmalara yol açtı. Kısa süreli yaşanan arbedeye, AK Parti Meclis Üyesi ve eski İl başkanı Muhammed Dara Akar müdahale ederek, tarafları yatıştırdı.

MECLİS SALONUNDA GERİLİM

HDP'li Meclis Üyeleri daha sonra grup halinde, Belediyenin meclis toplantısına geçti. KHK kapsamında Bağlar belediye Başkanlığı mazbatası verilen Hüseyin beyoğlu ile Ak Parti'nin 7 Belediye Meclis üyesinin de hazır olduğu mecliste, yapılan yoklamanın ardından ilk sözü HDP'li Zübeyde Zümrüt aldı.

BEYOĞLU'NA TEPKİ, ÜYELERE SAYGI

Zümrüt, AK Partili Hüseyin Beoğlu’nu başkan olarak görmediklerini öne sürerek, istifa çağrısı yapması dikkat çekti. Zümrüt, “Nasıl ki bizim grubumuz seçilmiş ve halkın iradesi ile gelmişse, AKP adına meclise giren 7 meclis üyesi de bu halkın iradesiyle seçilmiştir. Ve bu bir siyasal tercihtir. Biz siyasal tercihe saygı duyan insanlarız. Yıllardır siyasal mücadele yürütürken, siyasal kimliğimle ve bir seçilmiş olarak birkaç hususu belirtmek istiyorum.” diyerek konuştu.

'SİZE BAŞKAN DEMEYECEĞİZ'

YSK'nın seçim sonuçlarına ilişkin taraflı karar verdiğini ileri süren Zümrüt şöyle dedi; "YSK baştan beri taraf oldu. Biz başvurularımızı yaparken, YSK hukuksal olarak diyebilirdi ki, ‘Zeyyat Ceylan seçilme noktasında uygun değildir’. YSK o gün buna itiraz edebilir ret edebilirdi. Ama ne yazık ki YSK ilk günden beri siyasal iktidarın aldığı karara uydu ve taraf oldu. Bir kez daha burada YSK’nın nasıl hukuksuzca taraf olduğunu dile getirmek isterim. Dolayısıyla yüzde 25 oy alan ikinci partinin burada belediye başkanlığı yapması meşru değildir. Biz başkan olarak da tanımayacağız, başkan da demeyeceğiz. Benim naçizane önerim tarihin sayfasına yeni bir kara leke olarak geçmemesi için istifa edip iradeyi bu meclise teslim etmelidir.”

Beyoğlu’nun Başkanlığını, “YSK kayyumu” olarak niteleyen Zümrüt konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yasal olarak adımız her ne kadar meclis üyesi olarak geçse de halk Bağlar’ın Eş Başkanları Zübeyde Zümrüt ve Zeyyat Ceylan’ı tanıyor ve halk bizim arkamızda 5 yıl boyunca duracaktır. Biz size Hüseyin Bey olarak hitap edeceğiz, Hüseyin Bey olarak ifade edeceğiz. Elbet bir gün hukuk, adalet tecelli edecek ve adalet yerini bulacaktır. Ben bir imam çocuğuyum, Hüseyin Bey de imam kültüründen gelen bir insandır. Dinde bir söz vardır; dinde asla halkın iradesini gasp etme yoktur.”

SALONU TOPLU TERK ETTİLER

Salondaki gerilim nedeniyle hazır bulunan kolluk kuvvetlerine de tepki gösteren Zümrüt, konuşmasından sonra Belediye Başkanı Beyoğlu'nun ve Ak Partili meclis üyelerinin cevap mahiyetli konuşmalarını beklemeden solunu terk etmesi, eleştiri konusu oldu.

AK Partili meclis üyesi tepki gösterilen tutuma göstererek şöyle dedi;

“Gasptan bahsettiniz ama bizim de hakkımızı gasp ediyorsunuz. Ben de sizi burada beni dinlemeye davet ediyorum. Eğer bizi dinlemiyorsanız siz de bizim hakkımızı gasp ettiniz. HDP’li meclis üyeleri az önce haktan hukuktan bahsettiler ama biz seçilmiş meclis üyelerini dinleme tenezzülünde bile bulunmadılar. Buradan kendilerine hatırlatmak, seslenmek istiyorum. Eğer haktan, hukuktan, gasptan bahsediyorlarsa bizim hakkımızı neden gasp ettiler, dışarıya çıktılar? Bizi de dinlemek zorunda değiller miydi? Biz de onları burada dinledik. Hak ise hukuk ise buyurun hak da hukuk da buradadır. Buyursunlar dinlemesini öğrensinler öncelikle.  ”.

BURASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Yaşanan gerilimin ardından meclis salonunda kalan ve sağduyu tutumları dikkat çeken 7 AK Partili Meclis üyesine hitaben konuşan Belediye Başkanı Beyoğlu, sergilenen tutuma eleştiri getirerek, şöyle dedi;  “Kıymetli arkadaşlar, biz bir seçim sürecini geride bıraktık. Seçim sürecinde HDP olsun AK Parti olsun seçim çalışmalarımızı yaptık. Hepimiz Diyarbakır’ın Bağlar’ın çocuklarıyız. Ben 55 yaşındayım ve hiçbir zaman halkımın içinde korkmadım, ayrılmadım. Evet, seçimde biz ikinci parti gelmiş olabiliriz ama unutmayalım ki, burası Türkiye Cumhuriyetidir ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız biz. Türkiye Cumhuriyetinin anayasa ve kanunlarla yönetildiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Evet, Bağlar’da yüzde 70 HDP almıştır. AK Parti yüzde 26 almıştır. Ama hukuktan dolayı Türkiye’de 7 yerde birinci partiden mazbata alınıp ikinci partiye geçilmiştir. Bu partiler arasında ikinci parti sadece AK Parti değildir. HDP de var AK Parti de var ve Saadet Partisi de var. Bize düşen bu saatten sonra hedefimiz, kardeşlik, barış, huzur ve hizmet olacaktır. Bağlar halkımıza hizmet etmek zorundayız. Gecemizi gündüzümüzü bir edip Bağlarımıza el birliği ile hizmet edeceğiz.”

BELEDİYE ADALETLE YÖNETİLECEK

Temel felsefelerinin hak, hukuk ve adalet ekseninde bir yönetim anlayışının olacağını belirten Beyoğlu şöyle dedi; “Seçime girmişim ve Bağlar’da 43 bin oy almışım. Meşru ve kanunlar çerçevesinde Bağlar’ın tek belediye başkanıyım. Türkiye Cumhuriyeti belediyelerinde Bağlar Belediyesinde Eş Başkanlık yoktur. Tek başkanlık sistemi var, bir başkan var ve meclis üyeleri var. Tekrar ediyorum, biz hiç kimseyi fikrinden dolayı, sirkinden dolayı, siyasetinden dolayı ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimseyi fikrinden dolayı ayırt etmeyeceğiz. Tek hedefimiz birlik, beraberlik içinde hizmet edelim, kardeş olalım. Barışçıl bir şekilde Bağlarımıza hizmet edelim. Bizim için HDP ve AK Partili belediye meclis üyeleri arasında bir fark yoktur. HDP’nin meclis üyeleri beni başkan olarak görmeyebilirler ama unutmasınlar ki, hem AK Partinin hem de HDP’nin belediye başkanı benim. Şunu unutmayınız ki, adaletle hükmedeceğim. Hiç kimse unutmasın burada belediye başkanlığı yapacağım süre içinde hiçbir zaman rüşvet olmayacak, adaletsizlik olmayacak. Parayla iş dönmeyecek. Parayla kimse işe alınmayacak. Haklımıza, meclis üyelerimize ve tüm Diyarbakır’ımıza en şeffaf bir şekilde hizmet edeceğiz.”

GÜNDEME GEÇİLMEDEN BİTİRİLDİ.

HDP'li Meclis üyelerinin gergin başlattıkları Bağlar belediyesinin ilk meclis toplantısındaki tablo, demokrasiye yakışmayan bir hava soldurdu yorumuna neden olurken, gündem maddeleri görüşülmeden oturum sonlandırıldı. Buarada, HDP'li Meclis üyeleri, belediye katlarını gezip, çalışanlarla sohbet ettikten sonra, belediye önünde topluca fotoğraf çekmeleri, dikkat çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi