90'larda evleri yakılanlardır!

Bağlar’da uygulanması planlanan kentsel dönüşüm projesi hem mahalle sakinlerini, hem de meslek odalarını kaygılandırıyor. Mahalleli evlerini terk etmek istemiyor.

90'larda evleri yakılanlardır!

Diyarbakır'ın en kalabalık ilçesi olan Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesinde 53 dönümlük alanın, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle riskli ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yürütülecek çalışma ile ilgili detaylar henüz açıklanmazken, Bağlar belediyesince kurulan irtibat bürolarından bilgilendirme yapılıyor. Sur ilçesindeki kamulaştırma ile hak sahiplerinin sürekli tartışma konusu olması nedeniyle, meslek odalar Bağlardaki kentsel dönüşüm kararına temkinli yaklaşıyorlar.

KAYNARTEPE MAHALLESİ

Kentsel dönüşümün ilk etabı Kaynartepe mahallesinde gerçekleşecek. 400 bine yakın nüfusa sahip ilçede kentsel dönüşümden etkilenecek kişi sayısı 20 bin civarında olduğu bildirildi. Bağlar ilçesi 1990’lı yıllarda köyleri yakılanların göç ettiği yerlerin başında geliyor. İlçeye göç edenler sadece 1990’lılarda gelenler sınırlı değil. 2015 yılında Sur’da yaşanan yıkımın ardından Surluların da göç ettiği yerleşim yerlerinin başında geliyor. Evlerin yıkımdan etkilenecek olanların arasında Sur sakini olanlarda bulunuyor. 2015’te evleri yıkıldıktan sonra Kaynartepe mahallesine göç edenler, kaygılılar. Sur’da yaşanan mağduriyetin tekrarını yaşayabileceği endişesini taşıyorlar

MUHTAR: BURADA YAŞAYANLAR YOKSUL KESİM

Kaynartepe Mahalle Muhtarı İlhami Altun, kentsel dönüşüm kapsamına alınan bölgenin riskli alan olarak ilan edildiğini söyledi. Riskli alanın Bağlar Dörtyol, Atatürk İlköğretim Okulu, Hacı Ömer Camiinin bulunduğu bölge ve civarı olduğunu anlatan Altun, bölgede yaşayanların maddi durumunun oldukça kötü olduğunu söyledi. Altun, “Şu an da en fakir, en mağdur, sosyal yardımlaşmaya muhtaç insanlar burada ikamet ediyor.  Hepsi yeşil kartlı, hepsi işsiz... Evlerde çalışan yok. İş-Kur’a başvuru yapıyorlar iş çıkmıyor. Gençler işsiz. Buradaki mahallenin durumu çok vahimdir” dedi.

“KİMSE ÇIKMAK İSTEMİYOR”

Kentsel dönüşüm kapsamında olan bölgede 20 bine yakın insanın yaşadığını anlatan Altun, “Tabii ki biz iyi bir mahalle istiyoruz, iyi bir yaşam hakkımızdır. Burada yaşayanların yüzde 60’ı kiracı... Kiracı olanların durumu ne olacak? Bu durumda olanlar tedirgindir. Mahalle adına ricam, insanlarımız mağdur olmasın” dedi. Hak sahibi olanlarında kafalarında çok soru işareti olduğunu anlatan Altun, yeni yapılacak evlerin değerinin bilinmediği gibi, hak sahiplerine ne verileceği konusunun netleşmediğini söyledi. Muhtar Altun, mahallede yaşayanların mahalleden çıkmak istemediğini belirtti.

ASLAN: ÖDEMELER MAĞDURİYET YARATABİLİR

Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Selma Aslan, Bağlardaki yapıların sağlıksız olduğunu belirterek, yapılacak çalışmaların şeffaf yürütülmesini istedi.  Aslan, “Yapıların sağlıksız olduğunu söyleyebiliriz. Evet orada yapısal anlamda bina statiği anlamında riskli ancak bu dönüşüm yapılırken nasıl yapılacağı çok önemli. Bu insanlara metrekareler bazında ödenecek miktarların çok komik kalacağını ve gerçekten mağduriyet yaşanmamasını mümkün olmadığını düşünüyoruz. İnsanların yerinden edilmeden çözüleceği söyleniliyor ama buna ilişkin bizlerle herhangi bir paylaşım olmadı. Sivil Toplum Örgütleri ile üniversitelerle ortaklaşa bir çalışma yürütülmediği için bu konuda endişeli olduğumu söyleyebilirim” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz