Görüş Bildir

Altaç: "Türkiye bölgesinin parlayan yıldızı olacaktır"

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç, 15 Temmuz akşamı ülkeyi derinden sarsan darbe girişiminin etkilerinin devam ettiğini ve çıkan sonuçlar üzerinden değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi.

Altaç:

 Altaç, "Devletin yeniden oluşturulması durumunda, 2023, 2053 ve sonrasında da 2071 hedeflerine daha sağlıklı ve kolay ulaşma imkanını yakalamış olacağız. Devleti yeniden oluşturmanın yolu kuşku yok ki anayasadan geçmektedir. Demokratik, çoğulcu ve sivil anayasa hedefini yakalayabilirsek, hem etnik hem de inanç guruplarının sorunlarını çözebilirsek, Türkiye’nin önümüzdeki yüzyılların parlayan yıldızı olacağından kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

Darbe girişiminin salt FETÖ üzerinden değerlendirilmesinin eksik olacağı kanaatinde olduğunu belirten Altaç, "Zira, FETÖ'nün ülke siyasetine de bürokrasisine de sızdığı ve örgütün hedefleri doğrultusunda ülke yönetimini ele geçirmek, kendilerinden olmayan hiç kimseye yaşama hakkı tanımamak, ülkenin tüm kazanımlarını sahiplenmek olduğu son eylemlerinden açıkça ortaya çıkmıştır. Bu hedef yeni oluşan ve hayata geçen bir hedef değildir. 40-50 yıllara sari ve zeminin güçlendirerek gelen bir gücün dışa vurumu olarak görmek gerekir. Ülke olarak çok daha fazla bedel ödeme ihtimalimizin kuvvetle muhtemel olduğu süreci atlatmış bulunmaktayız. Ancak bundan sonraki yıllar ve dönemlerde aynı sıkıntıya maruz kalmamak için de sağlam adımlar atmak zorunda olduğumuz kesindir. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana kah siyasi kah ekonomik sebeplerle suni şekilde oluşturulan ve halkın bedelini ödediği tüm sorunların üzerine daha fazla cesaretle eğilmek ve çözüm iradesini ortaya koymak ileriki dönemlerde aynı girişimlerin ülke gündeminden çıkmasının en önemli reçetesidir. Cumhuriyetin kuruluş felsefenin ülkede kalıcı huzuru, barışı ve kardeşliği sağlamadığı son olayla daha iyi anlaşılmıştır. Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir konuşmasında, “Devleti yeniden oluşturacağız” şeklindeki cümlesi çok önemli ve sahiplenilmesi gereken bir durumdur. Bunu başarabilirsek 2023, 2053 ve sonrasında da 2071 hedeflerine daha sağlıklı ve kolay ulaşma imkanını yakalamış olacağız. Devleti yeniden oluşturmanın yolu kuşku yok ki anayasadan geçmektedir. Demokratik, çoğulcu ve sivil anayasa hedefini yakalayabilirsek, hem etnik hem de inanç guruplarının sorunlarını çözebilirsek, Türkiye’nin önümüzdeki yüzyılların parlayan yıldızı olacağından kimsenin kuşkusu olmasın. Bu saatten sonra hiçbir siyasi parti veya gurup yeni anayasa konusunda geri kalma hakkı olmadığı gibi lüksü de bulunmamaktadır. Hele hele 15 Temmuz gecesinden itibaren yaklaşık 25 gündür meydanları dolduran milyonlarca vatandaşın darbe girişimine karşı göstermiş olduğu cesareti ve tepkisi dikkate alındığında anayasa konusunda ayak direyen ya da engel olan siyasi parti veya gurubun yaşama şansı da kalmayacaktır. Halkın darbe girişimi üzerinden dile getirdiği yeni anayasa, sivil ve demokratik yönetim talebine hiç bir siyasi parti ve gurubun tepkisiz kalmaması ve hızlı şekilde hareket etmesini umuyorum" diye konuştu.

"15 Temmuz gecesinin en önemli aktörü halkın talepleri dinlenmelidir"

15 Temmuz gecesinde darbeyi def eden ve darbe ihtimaline karşı halen meydanlarda olan halkın taleplerinin öncelikli ele alınması ve çözüme kavuşturulmasının elzem olduğunu belirten Altaç, siyasi partilerin tümünün darbe girişimine karşı tek dil üzerinde uzlaşmasının önümüzdeki süreçte halkın taleplerinin çözümünü de kolaylaştıracağını söyledi. Altaç, "Gerek Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekse Başbakan Binali Yıldırım, gerekse ana muhalefet ve muhalefet partileri de darbe girişimine karşı iradelerini güçlü şekilde ortaya koymuş olmaları da ülkenin aydınlık yarınlara kavuşmasının önünü açmıştır. Çünkü ne ekonomi ne siyaset ne de sosyal yaşamın paniklemeden yoluna devam etmiş olması bahsettiğim siyasi aktörlerin uyumu ve darbeye karşı dik duruşlarının önemli etkisinin olduğunun unutulmaması gerekir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi