Görüş Bildir

Bankanın hatası hayatını kararttı

Bankanın hatası nedeniyle hem evinden hem parasından oldu Diyarbakır'da bir kişi, almak istediği evin üzerindeki ipoteği kaldırmak üzere gittiği bankada yapılan yanlış sonucu 2 buçuk yıldır büyük mağduriyet yaşıyor.

Bankanın hatası hayatını kararttı

Yaklaşık 2 buçuk yıl önce satın almak istediği evin daha önce üzerinden kredi çekildiğini öğrenen Hanifi Yetişir, ipoteği kaldırmak üzere ödemeyi gerçekleştirdiği banka müdürünün kendisini yanlış yönlendirdiğini iddia ederek mağdur edildiğini belirtti.

Başından geçen olayları anlatan Yetişir, "Yaklaşık 2 buçuk yıl önce bir ev satın almak istedim. Emlakçıya gittim ve onların aracılığıyla bir ev satın aldım. Evin tapusunu K. Mahalle Muhtarı R.D.'den aldım. Ama tapu işlemlerinde vekaleten kardeşi M.D. teslimi yaptı. Emlakçıyla beraber Diyarbakır merkez Sur ilçesinde ilgili bankanın Dağkapı Şubesine geldik." dedi.

Evin üzerindeki ipoteği kaldırmak üzere geldiği banka şubesinde başından geçenleri anlatan Yetişir, "Bankaya gelip tapuyu gösterdim ve bu evi satın almak istediğimi belirttim. Evin üzerindeki borcun miktarını sorduğumda 129 bin 500 TL olduğunu söylediler. Banka Müdürü M.S.D., bana F.D.'un borcunu kapatmam gerektiğini, evin üzerinde kredi kullanıldığını ve 130 binlik bir borç olduğunu, bu borcun ödenmesi durumunda bankanın üzerine koyduğu ipoteğin kaldırılacağını söyledi." ifadelerini kullandı.

"BANKA MÜDÜRÜ BENİ YANLIŞ YÖNLENDİRDİ"

Yetişir, "Bunun üzerine banka çalışanı Ç.A.'le beraber gişeye geçtik ve 199 bin TL karşılığında satın aldığım ev için 129 bin 500 TL ve fek olarak adlandırılan 525 TL ipotek ücretini bankaya ödedim. Banka çalışanlarından Ç.A., ödemeyi gerçekleştirdikten 3 gün sonra ipoteğin kalkacağını söyledi." şeklinde konuştu.

Aradan 3 gün geçtikten sonra tapu müdürlüğünde yaptığı sorgulama neticesinde ipoteğin kalkmadığını öğrendiğini belirten Yetişir, durumu bankaya sorduğumda bu işlemin bazen 10 gün sürebildiğini söylediklerini aktardı.

Banka yanlış yaptığını kabul etti

10 gün sonra tekrar sorguladığında halen ipoteğin kalkmadığını öğrenince bankaya gittiğini söyleyen Yetişir, "Banka, Müdür M.S.D. ile Ç.A.'in bireysel hataları ve yanlış yönlendirmeleri sonucu R.D. adına kayıtlı 2 konuttan yanlışlıkla F.D. adına kredi çekilmiş olan konutun üzerindeki ipoteğin kaldırıldığını ifade etti." diye belirtti.

"İPOTEĞİN KALDIRILMASI İÇİN BENİ ÇAĞIRAN BANKANIN GENEL MERKEZİ DOSYAYI REDDEDİYOR"

Söz konusu hatanın düzeltilmesi için 2 buçuk yıldır beklediğinin altını çizen Yetişir, "Bu hatayı düzelteceklerini söylemelerine rağmen 2 buçuk yıldır düzeltmiyorlar. Defalarca bankaya gelip ihtarname çektim. Son olarak durumu CİMER'e yazdım. CiMER'de oluşturduğum şikâyet üzerine konutun üzerindeki ipoteği kaldıracaklarına dair beni bankaya çağırdılar. Bankaya gelerek gerekli evraklara imza attım fakat 3-5 gün sonra bankanın genel merkezi tarafından kabul edilmediğini belirttiler." dedi.

Yetişir, o günden bu yana banka, tapu müdürlüğü, evi satın aldığı şahıs arasında gidip gelmesine rağmen halen ipoteğin kaldırılmadığına vurgu yaptı.

"EVİ SATIN ALDIĞIM ŞAHIS ÖDEMEYİ YAPMIYOR"

Evi satın aldığı şahıs tarafından da mağdur edildiğine dikkati çeken Yetişir, "Olay ilk patlak verdikten sonra evi satın aldığım şahıs, borcunu 15 gün içerisinde ödeyeceğini belirtti. Ondan sonra 1-2 ay müsaade istedi ve bu şekilde beni oyaladı. Çiftçi olması münasebetiyle her defasında destekleme ödemelerini bahane ederek borcunu ödemiyor." diye ekledi.

CİMER'de oluşturduğu şikâyet üzerine konunun Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurumuna ve Diyarbakır Valiliği'ne yönlendirildiğini aktaran Yetişir, "Şikayetimde dolandırıldığımı ifade ettiğimden dolayı Valilik konuyu emniyete havale etmişti. Konunun emniyete gitmesi üzerine yanıma bir polis memuru verildi ve banka şubesine geldik. Banka şubesi olayın dolandırıcılık değil, personel hatasından kaynaklandığını, bu hatanın da düzeltilebilmesi için mahkeme kararının olması gerektiğini söyledi." ifadelerini kullandı.

"YAKLAŞIK 200 BİN TL ZARARDAYIM"

BDDK'nın, oluşan şikâyeti değerlendirmesi neticesinde adı geçen banka müdürü ile personeli farklı şubelere görevlendirmesine rağmen şahsını kabahatli göstermesine tepki gösteren Yetişir, "Fakat BDDK, bankayı savunur mahiyette cevap yazmıştı. Daha sonra bu CİMER'deki şikâyetim üzerine söz konusu banka müdürü Siirt'te, personeli ise Bağlar'daki şubede çalıştırılmak üzere görev yerleri değiştirildi. Madem banka suçsuz ise bu müdür ile çalışanın görev yerleri neden değiştirildi?" dedi.

Belirtilen süre içerisinde yaklaşık 200 bin TL zarara uğradığının altını çizen Yetişir, "2,5 yıl önce ödediğim 129 bin TL'nin yanı sıra bankayla görüşmeler, ihtarnamenin hazırlanması ve bunlarla uğraşmam neticesinde yaklaşık 200 bin TL zararım var. Yetkililerin bir an önce bu meseleyle ilgilenip mağduriyetimi gidermesini istiyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi