“Çermik bilim dünyasına tanıtılacak”

Diyarbakır İli ve İlçelerinde Yürütülen ‘Ortaçağ ve Sonrasına Ait Mimari ve Sanat Eserlerinin Tespiti’ konulu yüzey araştırmasının 2017 yılı çalışmaları başladı.

“Çermik bilim dünyasına tanıtılacak”

2010 yılında beri Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Sanat Tarihçi Doç.Dr. İrfan Yıldız başkanlığında Diyarbakır İli ve İlçelerinde Yürütülen ‘Ortaçağ ve Sonrasına Ait Mimari ve Sanat Eserlerinin Tespiti’ konulu yüzey araştırmasının 2017 yılı çalışmaları başladı.

2010 yılında başlayan çalışma kapsamında şimdiye kadar Bismil,  Çınar, Çüngüş,  Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Kocaköy ve Kulp ilçelerinde çalışma yapıldı.

Yapılan çalışma kapsamında tespit edilen kültür varlıkları hazırlanan kitap, makale ve bildiriler kapsamında kamuoyuna tanıtıldı.

Medeniyetler Mirası Diyarbakır Mimarisi, Eğil’in Kültürel Mirası, Diyarbakır Surları, Diyarbakır Kutsal Yerler Atlası, Savur’daki Tarihi Eserler ve Tarihi Mardin Çeşmeleri kitapları bölgenin kültür varlıkları potansiyelini ortaya çıkaran ve kültür turizmine katkı sunan eserlerdir.

2017 yılı çalışmaları Çermik İlçesi merkezinde ve köylerinde yapılacak. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Sanat Tarihçi Doç. Dr. İrfan Yıldız başkalığından, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalında Doç. Dr. Hatip Yıldız, Mardin Artuklu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zekai Erdal, Batman Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Cemal ÇİĞ, Sanat Tarihçi Uzm. Mustafa Hakan Çimen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Engin Ülgen’in katılımıyla yapılan çalışma yaklaşık olarak 20 gün sürecek.

ÇERMİK’TE KÖYLERDE İNCELEME

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Sanat Tarihçi Doç. Dr. İrfan Yıldız, “Çalışma kapsamında Çermik ilçe merkezinde tarama yapılacak ayrıca Çermik ilçesine bağlı köyler tek tek ziyaret edilerek kültür varlığı olup olmadığına bakılacaktır. Tespiti yapılan kültür varlıklarının fotoğrafları çekilecek, planları çıkarılacaktır. Tespit edilen eserler rapor halinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulacaktır.” dedi.

 “ÇOK SAYIDA TARİHİ ÇEŞME VE KÖPRÜYE SAHİP”

Daha önce tescili yapılmayan eserlerin tescillenmesi için Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna tescil önerisi yapılacağını belirten Yıldız, Kaplıca cenneti olan Çermik ilçesi Diyarbakır çevresinde yapılan Haburman Köprüsü’nü ve Diyarbakır ilinin en zengin Etnoğrafik eser müzesini bünyesinde barındırması bakımından önemli olduğunu söyledi.

Yıldız, açıklamanın devamında, “Suyun bol olduğu Çermik ilçesi ve köylerinde çok sayıda tarihi çeşme ve köprü olacağı tahmin edilmektedir. İlçe üzerinden Siverek oradan da Halep’e devam eden Tarihi Kervan Yolu’nun kalan kısımları da yapılacak olan çalışma kapsamında tespit edilmeye çalışılacaktır.” şeklinde konuştu.

 “ÇERMİK BİLİM DÜNYASINA TANITILACAK”

Yıldız açıklamada son olarak, “Tespit edilen eserler uluslararası sempozyumlarda tebliğ olarak sunulacak ayrıca kitap ve makale çalışmalarıyla bilim dünyasına tanıtılacaktır. Yapılan çalışma ilçenin kültür turizmine katkı sağlayacaktır. Çalışma Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’nün izniyle Çermik Kaymakamlığı, Çermik Belediye Başkanlığı ve Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’nün destekleriyle yapılmaktadır. Kendilerine teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz