Görüş Bildir

Hamzalı unutulmadı

Kulp'un Hamzalı köyünde 1995 yılında PKK üyelerince katledilen biri köy korucusu 23 vatandaş için anma töreni düzenlendi

Hamzalı unutulmadı

DİYARBAKIR - Kulp ilçesi Hamzalı köyünde 1995'te PKK üyelerince katledilen biri köy korucusu 23 vatandaş için anma töreni düzenlendi.

Kulp Kaymakamlığınca Hamzalı köyündeki anıtta düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Mustafa Toprak, törende yaptığı konuşmada, teröristlerin 1 Ocak ve 16 Mart 1995 tarihlerinde Hamzalı'ya düzenledikleri iki saldırıda 23 kişinin katledildiğini anımsattı.

 

HAMZALI UNUTULMADI

Toprak, ''Kundaktaki bebeği ve 85 yaşındaki vatandaşı katletmenin hiçbir inanç ve düşünce sisteminde, insanlık aleminde yeri yoktur. Kim hangi terör ile üzerimize gelirse gelsin, hangi faaliyetleri yürütürse yürütsün biz birliğimizi ve beraberliğimizi asla bırakmadığımız sürece bizim aramıza kimsenin girmesi mümkün değildir. Ülkemizi, köyümüzü memleketimizi hepimiz dikkatli bir şekilde koruyacağız, içimize nifak sokmak isteyenlere karşı duracağız'' dedi.

 

AKLIMIZI, VİCDANIMIZLA

İçlerindeki sevgi ve hoşgörüyü, yok etmek isteyenlere karşı savaşacaklarını ifade eden Toprak, şöyle konuştu:

''Biz diyoruz ki hiçbir anne ve baba gözyaşı dökmesin. Hiçbir şekilde şiddet, cebir olmasın. Hiçbir insan o tür çılgınlıklara girişmesin. Hepimiz bir ve beraber olalım. O yanlışlıkları önlemede birlikte hareket edelim. Hiçbir ailemizin, annemizin ve babamızın gözünden yaş akmasın. Bunu temin etmek hepimize düşüyor. Bu konuda önemli bir mesafe aldığımızı da ifade etmek istiyorum. Aklımızı, vicdanımızla birlikte içimizdeki kardeş düşünceleriyle yoğuracağız. Her şeyi ortadan kaldıracağız. Bu üçünü bir araya getirdiğimizde hiçbir problemin yaşanması mümkün değildir.

KARDEŞLİĞİMİZLE BÜTÜNLEŞELİM

Bizim amacımız, geçmişte yaşanan acıları tekrar gündeme getirip, bunlar üzerine birkaç söz söylemek değil. Bizim amacımız geçmişte neler yaşadığımızı ve o acılardan yola çıkarak gelecekte de aynı acıları yaşamamak için ne gibi planlar ve hedefler ortaya koyup o hedefler uğruna nasıl kenetlenmemiz gerektiğini ortaya koymaktır. Onun için bu törenleri yapıyoruz, onun için ben öncelikle sizlerin hepinizin acısını paylaşmak istiyorum.''

Kulp Kaymakamı Mehmet Maraşlı da Hamzalı'yı unutmadıklarını, unutturmayacaklarını, eskisinden daha kuvvetli bir şekilde bir ve beraber olduklarını haykırmak için bir araya geldiklerini kaydetti.

Türkiye'yi bölmeye çalışanlara, masum insanlarımızı öldürenlere, iğrenç emellerine asla ulaşamayacaklarını bir daha burada haykırmak istediğini vurgulayan Maraşlı, ''Buradaki acı sadece Hamzalının acısı değil aynı zamanda Konyalının, İzmirlinin, Amasyalının da gözüne yaş düşmüştür, çünkü biz kederde ve sevinçte bir ve beraberiz'' diye konuştu.

KORUCU OLDUKLARI HAFTA

2. Motorlu Piyade Tabur Komutanı Topçu Kurmay Yarbay Ahmet Yüce ise Hamzalı köyünün koruculuğu kabul etmesinin ilk haftasında bir grup örgüt mensubunun saldırısına uğradığını belirterek, söz konusu katliamın tarihe ''kara bir leke'' olarak geçtiğini bildirdi.

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu. Katliamla ilgili slayt gösterisi yapıldı. Törene katılanlar katliamı anlatan fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Törene, askeri ve sivil erkan ile köylüler katıldı. Hamzalı köyünde, 1 Ocak 1995 tarihindeki saldırıda 19 sivil ve 1 köy korucusu ile 16 Mart 1995'teki ikinci saldırıda da 3 sivil olmak üzere 23 vatandaş katledilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi