İş insanı Cemiloğlu yaşamını yitirdi

Diyarbakır'ın köklü ailelerinden Cemil Paşa'nın torunu işkadını Ferda Cemiloğlu (70) yaşamını yitirdi. Kolon kanseri olan Cemiloğlu, İstanbul'da tedavi için kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Cemiloğlu'nun cenazesinin nerede defnedileceğinin kararlaştırılmadığını belirten ailesi, koronavirüs nedeniyle taziye kurmayacağını açıkladı.

İş insanı Cemiloğlu yaşamını yitirdi

Diyarbakır'ın köklü ailelerinden Cemil Paşa'nın torunu işkadını Ferda Cemiloğlu (70) İstanbul'da yaşamını yitirdi. Cenaze Diyarbakır ya da İstanbul'da defnedilecek.

Son 20 yıldır kuzey Irak'ın Erbil kendinde yaşayan İş insanı Ferda Cemiloğlu, kolon kanseri nedeniyle üç gün önce İstanbul'da özel bir hastanede yatırıldı.  Anemi nedeniyle kendisinden biyopsi alınan Cemiloğlu, dün sabah fenalaştı. Saat 07.30'da biyopsiden sonra kanaması durdurulamayan Ferda Cemiloğlu, hayata veda etti.

Kardeşi Reşit Cemiloğlu, ablasının cenazesinin istişarelerden sonra Diyarbakır ya da İstanbul'da defnedileceğini belirtti. Covid 19 nedeniyle taziye kurmayacaklarını söyleyen Reşit Cemiloğlu, "halkımızın başı sağolsun" dedi.

FERDA CEMİLOĞLU KİMDİR

Diyarbakır’ın köklü ailelerinden Cemiloğlu Ailesi’nden gelen ve Cemil Paşa’nın torunu olan Ferda Cemiloğlu, ailesinin Şeyh Said isyanından sonra Suriye’ye göç etmesinin ardından 12 Mart 1951 yılında Şam’da doğdu.

7 yaşına kadar Şam’da yaşayan Cemiloğlu’nun ailesi daha sonra Rojava’nın Dirbesiye ilçesine yerleşti fakat o, ilk ve ortaokulu Şam’da okudu. Suriye’de Baas Partisi tarafından çıkarılan iskan kanunun ardından Kürtlerin mal varlığına el konulması ve kötüleşen koşullar nedeniyle üzerine ailesi 1967’de Diyarbakır’a göç etti.

Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nde öğrenimine devam eden Cemiloğlu daha sonra Ankara’ya yerleşti, Hacetepe Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun oldu, ABD'de biyoloji doktorası yaptı.

1978’de evlenen Ferda Cemiloğlu, 1980’li yıllardan itibaren kadın hareketi içerisinde yer aldı, Ankara’da Kadın Dayanışma Vakfı yönetimine seçildi. Şiddete uğrayan kadınlar için çalıştı.

2000’li yıllarda Van’da Sığınmacılar ve Göçmenler Derneği’nin Başkanlığını yaptı.

Cemiloğlu, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Kadın Dayanışma Vakfı ve Toplumsal Sorunları Araştırma Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının kuruculuğunu yaptı.

Tıgris İnşaat Şirketine ortak olan Cemiloğlu, Kürdistan Bölgesi’ne yerleştikten sorna çeşitli projelere imza attı.

2017’de Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği’nin (DOGÜNKAD) 3. olağan genel kurulunda başkanlığa seçildi. Diyarbakır’da Metis Grup’un Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı.

Ferda Cemiloğlu, Kürtçe, Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca ve orta derecede Farsça biliyordu.

Kaynak: Diyarbakır Söz