Görüş Bildir

İstanbul'da yakalanan PKK'nın Sur bombacısına 472 yıl hapis istemi

İstanbul’da, geçen Mayıs ayında Diyarbakır'dan gelen bir otobüsün durdurularak kontrol edilmesi sonucu, Diyar D. adına düzenlenmiş sahte kimlikle yakalanan ve PKK'nın en önemli bombacılarından biri olduğu iddia edilen 27 yaşındaki Yakup Akkan hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu ve 472 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

İstanbul'da yakalanan PKK'nın Sur bombacısına 472 yıl hapis istemi

İstanbul'un Harem Otogarı'nda 4 Mayıs günü Diyarbakır'dan gelen bir otobüsü kontrol eden polis ekipleri, Diyar D. sahte kimlikli yolcuyu gözaltına aldı. Sorgulanan şüphelinin PKK'nın en önemli bombacılarından 'Derviş' kod adlı Yakup Akkan olduğu ortaya çıktı. Araştırmayı derinleştiren polis, Akkan'ın PKK terör örgütünün Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçelerinde yaptığı bombalı saldırıların çoğunda parmak izinin çıktığını ve sansasyonel eylem için İstanbul'a geldiğini tespit etti. Akkan'ın Sur ve Silvan'da hendeklerin kazıldığı dönemde ev ve sokaklara döşenen patlayıcıları hazırlayan kişi olduğu ve 11 ayrı suçtan arandığını belirledi. 15 Aralık 2015 günü, Silvan ilçesi Oğuzalp Köyü yakınında Ankara Emniyet Müdürlüğünde görevli Özel Harekat Şube Müdürü Ahmet Kabukçu ve 2 polisin şehit olduğu saldırıda kullanılan bombanın da Yakup Akkan tarafından hazırlandığı öne sürüldü.

HAKKINDA İKİ İDDİANAME HAZIRLANDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 11 ayrı terör suçundan aranan Yakup Akkan hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Hakkında iki ayrı iddianame hazırlanan Yakup Akkan'ın 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma', 'Terör örgütüne üye olma', 'Kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs' ve 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma' suçlarından bir kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 472 yıla kadar hapis cezası istendi.

PARMAK İZİ ÇIKTI, SUÇLAMALARI KABUL ETTİ

İddianamede, 10 Kasım 2015 günü yoğun çatışmaların yaşandığı Silvan'daki operasyonlara takviye ekip olarak gitmek üzere yola çıkan 21 personeli taşıyan zırhlı midibüsün geçişi sırasında, daha önce bölücü terör örgütü mensuplarınca yola döşenmiş el yapımı patlayıcının patlatıldığı belirtildi. Jandarma kriminal laboratuvarında yapılan inceleme sonucunda; patlayıcı tertibatında kullanılan şeffaf koli bandı yapışkan yüzeyinden Yakup Akkan'a ait 2 parmak izinin tespit edildiği ifade edilen iddianamede, şüphelinin İstanbul'da yakalandıktan sonra ifadesinde suçlamayı kabul ettiği kaydedildi.  LİCE'DE 40 GÜN BOYUNCA BOMBA ÜRETMİŞ

Yakup Akkan hakkında hazırlanan ikinci iddianamede ise, 28 Kasım 2015 günü operasyona çıkan jandarma personeli teröristler arasında çıkan çatışmada öldürülen 'Amed Adıl' kod adlı Erhan Çolak'ın üzerinden çok miktarda mühimmat ve el yapımı patlayıcı düzeneği ele geçirildiği belirtildi. Ele geçirilen patlayıcı düzeneklerinin üzerinden Yakup Akkan'a ait 6 parmak izi tespit edildiğini ifade eden savcı, şüphelinin savunmasında 2015 yılının Kasım ve Aralık aylarında 40 gün Lice ilçesinde el yapımı patlayıcı hazırladığını, siyah renkli elektrik bandını da yapmış olduğu el yapımı patlayıcılar için kullanıldığını söyleyip, suçlamaları kabul ettiğini vurguladı.

HİYERARŞİK YAPI İÇERİSİNDE

Şüpheli Yakup Akkan'ın PKK/KCK terör örgütü üyesi olduğu ve hiyerarşik yapı içerisinde, eylemlerde kullanılmak üzere el yapımı patlayıcı madde imal ettiğini belirten savcı, bu durumun şüphelinin ifadeleri ve uzmanlık raporlarıyla sabit olduğunu kaydetti.

İddianameler, Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilirken, yargılamanın önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi