Kaymakam'dan Kayırma Planı

Sarıyatak köyündeki "mera vurgununda", Köy Muhtarı ve Heyetinin "haberi yokmuş" kararı veren Yenişehir Kaymakam Özel'i, ön inceleme raporu yalanladı. Raporda "soruşturma izni verilmesi" gerektiği vurgulanırken, kendisi "gerek yok" demişti.

Kaymakam'dan Kayırma Planı

Sarıyatak köyündeki "mera vurgununda", Köy Muhtarı ve Heyetinin "haberi yokmuş" kararı veren Yenişehir Kaymakam Özel'i, ön inceleme raporu yalanladı. Raporda "soruşturma izni verilmesi" gerektiği vurgulanırken, kendisi "gerek yok" demişti.

SARIYATAK'IN SKANDALLARI

6 yıl önce İl İdare Kurulu tarafından "muhtariyetine" nüfus ve konut sayısının yetersizliği nedeniyle "izin verilmeyen" ancak Dönemin İçişleri Bakanlığı'na siyasi nüfuz kullanılarak 'bakanlık onayıyla" muhtarlık vasfı alan Yenişehir ilçesi Sarıyatak Köyü'ndeki, skandalların ve yasadışı ilişkilerin ardı arkası kesilmiyor.

AİLE ŞİRKETİ GİBİ MUHTARLIK

Muhtar ve ihtiyar heyetinin "baba, oğul, kardeş, yeğen'den" oluştuğunu bir süre önce ortaya çıkaran Diyarbakır Söz'ün "sahte muhtarlık" haberi sonrasında İl Valiliği ve Yüksek Seçim Kurulu soruşturma başlatmıştı. Soruşturma devam ederken, Köy Muhtarı Mehmet Ali Ataş'ın "köyün ortak malı olan merayı da" göçerlere kiralayarak, haksız kazanç sağladığı belirlendi.

VURGUNLUR SERİSİ BİTMİYOR

Arazi toplulaştırmadaki vurguna "mera vurgunun da" eklenmesi üzerine İl Valiliği ikinci bir soruşturma açtı. Valilik ve C. Başsavcılığı, Yenişehir İlçe Kaymakamlığına soruşturma talimatı verdi. Kaymakam Dr. Mehmet Özel, ön inceleme için İlçe Tarım Müdürü Abbas Ateş'i görevlendirdi. Ateş'in hazırladığı ve Özel'in altına imza attığı raporda, "bu kadarına da" pes dedirten ifadelere yer verildi.

KAYMAKAMIN KAYIRMA PLANI

Kaymakam Özel'in verdiği karar raporunda, Muhtar Ataş ve yakınlarının kıraç arazilerini" göçerlere kiraladığı ve "meranın da" kanunsuz şekilde göçerler tarafından kullanıldığının tespit edildiği ifade edilirken, Muhtar ve İhtiyar heyetinin köyde ikamet etmelerine rağmen "haberlerinin" olmadığı iddiasıyla, haklarında "soruşturma izni verilmemesine" karar verdi. Hazırlanan skandal raporla "Muhtar aklanmaya" çalışıldı.

KAYMAKAMI YALANLAYAN RAPOR

Söz'ün ulaştığı ön incelemeci Abbas Ateş'in hazırladığı "ön inceleme" raporu, Kaymakam Özel'in aldığı kararı ve ortaya koyduğu tüm gerekçeleri yalanlıyor. Rapor'da, Köy Muhtarı ve Heyetinin, dosya kapsamı, yazışmalar ve göçerlerin alınan ifadesiyle, haklarında 4483 sayılı Memurlar ve diğer Kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kamu hükümleri doğrultusunda soruşturma izni verilmesi gerektiği vurgulandı.

Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Sarıyatak köyündeki "sahte muhtarlık" ve "mera yolsuzluğu" ile Yenişehir Kaymakamı Dr. Mehmet Özel'in, Köy Muhtarı Mehmet Ali Ataş ile İhtiyar heyetiyle ilgili hazırladığı "bu kadarına da pes" dedirten, "aklama" raporu skandalları yeni bir boyut kazandı. Kaymakam Özel'in Muhtar ve heyetinin "meranın kullanılmasında haberlerinin" olmadığı görüşünü öne sürerek haklarında "soruşturma izni verilmemesine" yönelik aldığı karar, İlçe Tarım Müdürü Abbas Ateş'in hazırladığı ön inceleme raporuyla çeliştiği ortaya çıktı. Ön incelemeci Ateş, kötüye kullandıkları bu nedenle haklarında "soruşturma izni verilmesi" gerektiğini belirtirken, Kaymakam Özel'in "okuduğunu anlamadan, ya da kayırmaya dayalı" olarak, ön inceleme raporuna atıfta bulunarak, aldığı "soruşturmaya gerek yok" kararı "kim kimi koruyor" sorusunu gündeme getirdi.

SARIYATAK'IN SKANDALLAR ZİNCİRİ

Diyarbakır Söz Gazetesi'nin bir süre önce, Yenişehir ilçesi Sarıyatak Köyü'nün skandal işlemlerle dolu "Muhtarlık" serüvenini ve köy Muhtarı Mehmet Ali Ataş'ın ihtiyar heyetini, oğlu, kardeşi, yeğeninden oluşturduğunu, bunun da Muhtarlık yasasına uygun olmadığını gündeme getirerek,  "Skandal Muhtarlık" diye olayı manşete taşıyıp okurlarına duyurmuştu. Sarıyatak köyüyle ilgili bu skandalın ortaya çıkmasıyla birlikte, yeni skandallar da peş peşe gelmeye başladı. Sahte muhtarlık, arazi toplulaştırmadaki yolsuzluk, mera vurgunu ve son halka olarak, "görevi kötüye kullanma" raporuna rağmen, Yenişehir Kaymakamı Mehmet Özel'in "aklamaya" dair aldığı karar oldu. İşte Sarıyatak köyünün skandallar serüveni ve devlet kurumlarının, konuya gösterdiği zafiyetler.

VARAN 1- SKANDAL MUHTARLIK

6 yıl önce İl İdare Kurulu tarafından, mezranın nüfus ve konut sayısının mevzuat karşısında yetersiz kaldığı, "taşıma nüfusla" muhtarlığın olamayacağını belirterek, Sarıyatak'ın köy ve muhtarlık statüsüne alınmasına, onay vermedi. Bu karara rağmen, dönemin İçişleri Bakanlığı'na, iddiaya göre yine dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in siyasi nüfuz kullanarak, "Bakanlık oluruyla", Sarıyatak Köyü'nü muhtarlık statüsüne kavuşturdu. Diyarbakır Söz yaptığı araştırmada, Sarıyatak Köyü'ne muhtarlık verilmesindeki gayenin, Tarım Bakanlığı tarafından o bölgede yürütülen "arazi toplulaştırmasında" devletin hazine arazileri üzerinde, büyük vurgunların gerçekleştirilmesi oldu.

SÖZ HABER ORTAYA ÇIKARDI

Muhtar Mehmet Ali Ataş ve Köy ihtiyar heyetinin "baba, oğul, kardeş, yeğen'den" oluştuğunu Diyarbakır Söz Gazetesi ortaya çıkardı.  Okuyucularına "Sahte muhtarlık" manşetiyle skandal olayı duyururken, haber üzerine Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, İl İdare Kurulu marifetiyle iki yönlü soruşturma başlattı. Soruşturma neticesinde, Muhtar ve İhtiyar heyetinin aile fertlerinden oluştuğu nüfus kayıt örnekleriyle tespit edilerek, Yüksek Seçim Kurulu'na ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gerekli idari ve adli işlemin başlatılması istendi.

VARAN 2- MERA VUNGUNU BELİRLENDİ

Skandallar zincirine sahip olan Sarıyatak Köyü Muhtar ve ihtiyar heyetiyle ilgili soruşturma halen devam ederken, Köy Muhtarı Mehmet Ali Ataş'ın "köyün ortak malı olan merayı da" göçerlere kiralayarak, haksız kazanç sağladığı bu kez belirlendi. Arazi toplulaştırmasındaki yolsuzluk ve hazine arazilerinin haksızca gasp edilmesine "mera vurgunun da" eklenmesi üzerine İl Valiliği ikinci bir soruşturma daha başlattı. Valilik ve C. Başsavcılığı, Yenişehir İlçe Kaymakamlığına, Köy Muhtarı Ataş ile İhtiyar heyetinin, köyün ortam malı olan "merayı" göçerlere kiraya verme yolsuzluğunun araştırılması yönünde talimat verdi.

VARAN 3- AKLAMAYA DAİR RAPOR

Yenişehir Kaymakamı Dr. Mehmet Özel, ön inceleme için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Abbas Ateş'i görevlendirdi. Ateş'in hazırladığı ve Özel'in altına imza attığı raporda, "bu kadarına da" pes dedirten, Muhtar ve ihtiyar heyetini aklamaya dair bir karar çıktı.

Özel'in "okuduğunu anlamadan, ya da kişiye özel" aldığı kararda, Muhtar Ataş ve yakınlarının kıraç arazilerini" göçerlere kiraladığı ve "meranın da" kanunsuz şekilde göçerler tarafından kullanıldığının tespit edildiği ifade edilmesine, Muhtar ve İhtiyar heyetinin köyde ikamet etmelerine rağmen olup-bitenden "haberlerinin" olmadığı iddiasıyla, haklarında "soruşturma izni verilmemesine" karar verdi. Hazırlanan skandal raporla "Muhtar" açıkça kollanarak, aklanmaya çalışıldı.

VARAN 4- İŞTE SKANDAL RAPORUN İÇERİĞİ

Raporda şöyle deniliyor; “ Muhammet Yıldız ve 8 göçer tarafından 05/10/2015 tarihli dilekçe ile İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne başvuru yapıldığı başvurunun konusunun meranın kiraya verilmesi olduğu halde Müdürlüğün dilekçeyi yerleşim yeri talebi olarak işleme koyduğu ve dilekçeyi yetkisiz kuruma başvuru olarak değerlendirerek yetkili kuruma başvuruda bulunulması için talebin reddedildiği, göçerlerin kiralama yaptığı arazilerin Mehmet Ali Ataş, Zülfi Ataş, Mehmet Şah Ataş, Tarık Ataş ve Mahmut Ataş adına kayıtlı olduğunun tespit edildiği, yapılan sözleşmelerde şahıs arazileri dışında köy mera alanlarının bazı kısımlarının da mahalle muhtarı Mehmet Ali Ataş ın bilgisi dışında göçerler tarafından kullanıldığının tespit edildiği ve göçerlere İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 15/02/2016 tarihli kararı ile para cezası uygulandığı, alınan ifadeler sonucu köy muhtarı ve ihtiyar heyeti üyelerinin hukuka aykırı hareket etmedikleri tespit edildiği belirtilmiş “

Bu ifadelerin ardından, Muhtar ve İhtiyar heyeti hakkında 4483 sayılı kanunun 6 maddesi uyarınca "Soruşturma izni verilmemesine" karar verilmiştir denildi.

MUHTARIN HABERİ YOKMUŞ?

Köyün ortak kullanım alanı olan mera üzerindeki yolsuzluk ve hukuk dışı kullanımının raporda açıkça ifade edilmesine, Köy Muhtarı Ataş ile ihtiyar heyetindeki bazı kişilerin arazilerini de göçerlere kiraya verdikleri belirtilmesine rağmen, "meranın" kullanımından Köy Muhtarının "haberi yokmuş" şeklindeki görüş belirtilmesi, dikkat çekici. Muhtar ve İhtiyar heyeti üyelerinin köyde ikamet etmelerine rağmen, hukuksuzluktan "haberdar" olmadıklarının belirtilmesi, akıllara "kim kimi aklıyor" sorusunu getirdi?

Onlarca göçerin, 4 binin üzerinde küçükbaş hayvanın köyün ortak malı olan "meranın" işgal edilerek kullanılmasının, hiç kimse tarafından "fark edilmemesinin" imkânsız olduğu gerçeğiyle, gözler Kaymakam ve Tarım İlçe Müdürü'nün altına imza attığı raporun, hukuki dayanağına çevrildi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR?

Diyarbakır Söz bir süre önce skandal olayı okurlarına duyururken, yaşanan skandalın sır perdesinin aralanması için, rapordaki beyan ve ön incelemeci Ateş ile onay veren Kaymakam Özel'in raporundaki çelişkilere dair de şu soruları yanıt verilmesini istemişti.

1- Göçerlerin koyunlarını otlatmak için, Muhtar ve İhtiyar heyetinden kiraladıkları öne sürülen, kıraç arazilerinin topusu var mı?

2-Göçerlere arazilerin kiralama tarihi kaçtır? Sözleşme ve kira bedeli tutarı ne kadardır?

3-Kiralanan arazilerin tapu kayıtları var mı? ÇKS sisteminde, yer almakta mıdır?

4-Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne göçerlerin rapordaki iddiaya göre, yapılan "mera kiralama dilekçesindeki "yanlış ifadenin" anlamı nedir? Bu "yanlış ifade" gerekçesiyle, kiralama işlemi nasıl yapılmaz?

5-Meranın köy muhtarı ve ihtiyar heyetinden "habersiz" işgal edilip, kullanıldığı iddiası, hangi gerekçeye dayalı. Köyde ikamet eden Köy Muhtarı Ataş ve heyeti, köyün ortak malı olan "meranın" kullanımından, nasıl "haberdar" olamaz?

6-Rapordaki çelişkiler ve cevap bekleyen sorulara rağmen, "Muhtar ve İhtiyar Heyeti'nin" olup-bitenden "haberi yokmuş" kanaatine nasıl vardınız? Ki her sene köyde mera işgal altına alınıp, birilerine peşkeş çekiliyor ve muhtar bunu nasıl fark etmiyor?

SORULAR HALA CEVAP BEKLİYOR

Yenişehir Kaymakamı Özel ve diğer ilgili kurumlardan, skandal olaylar zincirine dair sorulara henüz cevap verilmezken, Diyarbakır Cumhuriyet başsavcılığı ile İlçe Seçim Kurulu'nun "sahte muhtarlıkla" ilgili yürütülen soruşturmalar ise devam ediyor.

VARAN–5 KAYMAKAMI YALANLAYAN RAPOR

Diyarbakır Söz, Kaymakam Özel'in "soruşturmaya gerek yok" kararı verdiği Sarıyatak Muhtarı Ataş ve ihtiyar heyetiyle ilgili, ön incelemeci olarak görevlendirilen Yenişehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Abbas Ateş'in, iki ziraat mühendisiyle birlikte hazırladığı 6 sayfalık raporuna ulaştı.

Köy Muhtarı ve İhtiyar heyeti üyeleriyle birlikte, köydeki meraları ve arazileri para karşılığında kullanan göçerlerle birlikte onlarca kişinin alınan ifadeleri, arazi sözleşmeleri, rapor ve krokilerin yer aldığı Ateş'in ön inceleme raporunda, Muhtar ve göçerlerin itirafları yer alırken, Kaymakam Özel'in "soruşturmaya gerek yok" yönündeki aldığı karar ve gerekçeleri, bir bütünlük içerisinde yalanlıyor.

GÖÇERLER MUHTARA VE HEYETE PARA VERDİK

Köylülerin ortak malı olan meraları da göçerlere pazarlayan Muhtar ve İhtiyar heyetiyle ilgili ön incelemeci Abbas Ateş'e ifade veren, Göçerlerden Yunus Yetkin, Cemil Bingöl, Abdurrahman Bingöl, Mithat Döl, Ahmet Döl ve Kasım Çevik ile Turan Çevik, Muhammet Yılmaz, Hüseyin Erdem gibi 20'e yakın göçer, Köy Muhtarı  ve ihtiyar üyelerine, arazilerin kullanılması ve köyde kalabilmek, hayvanlarını otlatabilmek için, kendilerine düşen pay kadar para ödediklerini bildirdi. Göçerler'in ifadesinde, Valilik ve Mera Komisyonuna herhangi bir başvuruları olmadığı da ortaya çıkarken, Muhtar Ataş ve ihtiyar heyetinin toplamda göçerlerden yüklü miktarda haksız yere para aldıkları belirlendi.

İŞTE RAPORUN TAHLİL VE SONUÇ BÖLÜMÜ

Ateş'in ön inceleme raporun tahlil bölümünde dikkat çeken ifadeler şöyle;

İddialara yönelik gerek ifadeler, gerek yapılan yazışmalar ve Diyarbakır Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl mera Komisyonunca verilen karar ve cevaplar değerlendirildiğinde, Sarıyatak Mahalle Muhtarı ve İhtiyar Heyeti ile Göçerlerin, Diyarbakır Valiliği İl Mera Komisyonuna, mera yaylak, kışlak kiralama konusunda bir müracaatlarının bulunmadığı, kiraya verilmediği belirtilmiştir. Yenişehir Nüfus Müdürlüğü bilgilerine göre de, Muhtar ve İhtiyar heyeti üyelerinin aralarında akrabalık bağlarının bulunduğu belirtilmiş, 136 kişinin ikametinin bulunduğu belirtilmiş, Göçerler de ifadelerinde Sarıyatak ta ikamet ettiklerini belirtmiştir.

MUHTAR VE GÖÇERLERİN ANLAŞMALARI

Sarıyatak Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Ataş, Zülfi Ataş, Tarık Ataş, Mahmut Ataş ve Mehmet Şah Ataş ile 19 Göçer arasında "arazi sözleşmesi" yapılarak, küçükbaş hayvan getirmişlerdir. İlçe Müdürlüğümüz CBS sistem sorumlusu Ziraat mühendisi Hasip Doğan ve Fatih Aktaş'ın göçerlerin konaklama, hayvan barınak, yem yerleri ve vs'lerin koordinatları ve krokileri incelendiğinde, mera parsellerine kadastro harici ve ham toprak (maliye hazine) arazine denk geldiği, arazi sözleşmelerinde geçtiği gibi sadece şahıs arazilerinde göçerler kalmamaktadırlar. Konaklama ve hayvan barınakları, kışlatma yenleri, yemlik ve sulukları, korunma yerleri otlatma yerleri Mera'ya da denk geldiği anlaşılmıştır.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLMESİ GEREKTİĞİ

Raporun sonuç bölümünde ise, şöyle denildi. Muhtar ve ihtiyar heyeti hakkında yapılan ön incelemede; "Tüm dosya kapsamı, yazışmalar, ifadelere istinaden Sarıyatak Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Ataş ile İhtiyar heyeti üyeleri Mahmut Ataş, Zülfi Ataş, Mehmet Ataş, Enver Ataş, Yılmaz Ataş, Orhan Ataş, Serdar Ataş ile arazi sözleşmeleri yapan Tarık Ataş, Mehmet Şah Ataş hakkında, 4483 sayılı Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanun hükümleri doğrultusunda, "SORUŞTURMA İZNİ VERİLMESİ" gerektiği, kanaat ve sonucuna varılmıştır. 19.02.1016.

ORTAYA ÇIKAN RAPORLA, ŞİMDİ NE OLACAK?

"Okuduğunu anlamayan, ya da görevini kötüye kullanarak kayırmaya" çalışan Kaymakam Özel'in, ön inceleme raporunu gerekçe gösterip, Muhtar ve İhtiyar heyeti hakkında verdiği "soruşturmaya gerek yok" kararını, çürüten ve iddialarını yalanlayan, Yenişehir Gıda, Tarım ve İlçe Müdürü ön incelemeci Abbas Ateş'in ortaya çıkan raporuna kim ne diyecek, sorusuna gözler çevrildi. Sarıyatak mahallesiyle ilgili peş peşe yaşanan skandallar, yeni bir hukuki süreci gündeme getirirken, Kaymakam Özel görevini kötüye kullandığını ortaya çıkaran kararı hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından müfettiş gönderilerek, soruşturulması istendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz