KCK ANAYASA KOMİSYONU KURMUŞ

KCK ana davasının öğleden sonraki bölümünde, tutuklu sanık Muharrem Erbey ile ilgili delillerin okunmasına devam edildi.

KCK ANAYASA KOMİSYONU KURMUŞ

Mahkeme heyeti, dosyadaki delillerden Erbey'in e-maillerini okuyarak, sanığın KCK talimatıyla Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bünyesinde kurulan anayasa komisyonuna öncülük ettiğini belirtti.

Komisyonun CK ana iddianamesinde yer alan Öcalan'ın dört ayaklı paradigmasından biri olan Demokratik Toplum Kongresi bünyesinde kurulduğunu belirten mahkeme, komisyonda alternatif bir anayasanın yapıldığını belirtti.

KCK ANAYASA KOMİSYONU

Mahkeme heyeti, sanığın e-maillerinden komisyona şu isimlerin katıldığının anlaşıldığını söyledi: "Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, Mehmet Emin Aktar, Vahap Coşkun, Sezgin Tanrıkulu, Galip Ensarioğlu."

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanıkla ilgili gizli tanık Mercek'in beyanlarını okudu. Mercek'in beyanlarında, sanık Erbey'in köyleri boşaltılan ve yakılan vatandaşların Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Kanunu kapsamında müracaat ederek, bu paraların büyük bir kısmını terör örgütü KCK Türkiye Meclisi'ne aktardığını söylediği belirtildi. Gizli tanık Mercek, Erbey için şu beyanlarda bulundu:

TABAN KİTLEYİ HEYECANLANDIRMAK

"İHD Diyarbakır Şube Başkanıdır. Kadrodur, örgütçüdür. KCK/TM bürosuna sürekli geliyor. Taban kitleyi heyecanlandırmak için yerel, ulusal ve örgüt güdümlü çalışan Roj Tv'ye katılır. Asker ve polis üzerinde baskı oluşturur. Cezaevinden aldığı bilgilerle ilgili kuryelik yapar. Türkiye'de yargılanan şahısların davalarını AİHM'ye taşıyarak, kazandığı paranın büyük bir kısmını örgüte verir. 90'lı yıllarda köy boşaltmaları ile ilgili davalardan edinilen paraların bir kısmını örgüte aktarır. Avukatlar Fethi Gümüş, Cebbar Leygara, Mesut Beştaş, Meral Danış Beştaş'ın aralarında bulunduğu bazı avukatlar, TMK mağduru çocuk davalarını AİHM'e taşıyarak buradan kazanılan paraların büyük bir bölümünü örgüte verir."

Söz alan sanık avuklarından Feride Laçin, müvekkilinin Mercek kod isimli tanığın beyanlarının yalan olduğunu savundu. "Mercek, yalancıdır ama yüzü kara bir yalancıdır." diyerek tepki gösterdi.

AMERİKALI AJAN KCK'YA ÇALIŞMIŞ

Ayrıca, Diyarbakır'da iki yıl önce gözaltına alınan ve ajan olduğu ortaya çıkan Amerikalı Jake Richard Hess'in, İHD Diyarbakır Şubesi'nde tercüman olarak çalıştığı ve Erbey'in dış ülkelerle ilgili maillerini tercüme ettiği belirtildi. Hess'in, bölge illeri ile ilgili bilgi topladığı ve bunu ABD'nin bir çok kurumuna gönderdiği belirtildi. Erbey ise Kürtçe yaptığı savunmada, Jack'in öğrenci olduğunu, Türkiye'de İngilizce öğretmenliği, Amerika'da ise doktora yaptığını söyledi. İki yıl önce oturma izni olmadığı için sınır dışı edilen Hess'in, KCK yöneticisi Remzi Kartal ile Ahmet Gulabi Dere ile işbirliği içinde çalıştığı tespit edilmişti.

Sanık avukatı Laçin, gizli tanığın ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını, delil olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savundu. Mahkeme Başkanı Yılmaz, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz