Görüş Bildir

Kent orman zirvesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kent Ormanı’nın 290 hektarlık parselini askeriyeye devretmesi üzerine toplanan Kent Konseyi, bakanlığın kararının iptal edilmesi için Yürütme Kurulu’na tam yetki verdi.

Kent orman zirvesi

Tahir KARAKEÇİ/M. Emin FİDAN

Kent Konseyi 2015 yılı 3. Olağan Toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapıldı. Bütçe sunumları gündemiyle yapılan toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kent Ormanı’yla ilgili imar planında yaptığı değişiklikte ele alındı. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar, Yenişehir, Sur ve Bağlar ilçe belediyeleri, DİSKİ, Dicle Üniversitesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın 2014-2015 yılında gerçekleşen bütçe raporları ile 2015-2016 yılı bütçe ve proje sunumları gerçekleştirildi, ardından görüşler ve öneriler dile getirildi.

Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi Eş Başkanı Fırat Anlı, Kent Konseyi Genel Sekreteri Cihan Aydın, ilçe belediye eş başkanları, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Dicle Üniversitesi, DİSKİ, Karacadağ Kalkınma Ajansı, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, DESOB, sivil toplum kuruluşları, mahalle meclisleri, Mezopotamya Ekoloji Meclisi temsilcileri, muhtarlar ve kamu kurumlarından müdürlük düzeyinde temsilciler katıldı.

Anlı, bütçe görüşmelerinin daha demokratik olması için divandan çekilmek istediğini belirtti. Anlı’nın çekilmesi üzerine oluşan divan kurulu, toplantıyı başlattı.

AYDIN: KENT ORMANI’NA İLİŞKİN TUTUM BELİRLEMEMİZ GEREKİYOR

Kent Konseyi Genel Sekreteri Cihan Aydın, bütçe raporlarının hazırlanmasına destek veren kurumlara teşekkür etti, daha sonra Kent Ormanı’na ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan imar planı değişikliğine değindi. Aydın, “Büyükşehir Belediyesi tarafından Kent Ormanı olarak planlanan Talaytepe ve Mastfroştepe arasında bilenen 3 milyon metrekareye yakın bir alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından güvenlik bölgesi olarak tahsis edilmek isteniyor. Bu konuda ilk adım da atılmış durumda. Bu yer daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konut rezerv alanı ilan edilmişti. O zamanki adıyla Yerel Gündem 21’in, kentin bütün dinamiklerinin yoğun ve özverili bir çalışmasıyla bu planlamadan vazgeçilmişti. Ancak bu yıl tekrar bu alan neredeyse aynı bir sorunla yine halkın önünde. Dolayısıyla Kent Konseyi Genel Kurulu olarak bir tutum belirlemenin faydalı olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

BÖLGEDEKİ ORTAMA DİKKAT ÇEKİLDİ

Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi Eş Başkanı Fırat Anlı, Kent Konseyi aracılığıyla yılda üç kez bir araya gelindiğini, böylece şeffaf bir denetim mekanizmasının işletildiğini, herkesin sözünü söylemesi gerektiğini kaydetti. Toplantıda 2016 bütçesini paylaşacaklarını, 2015 bütçesinin hesabını vereceklerini ifade eden Anlı, 13 Mayıs’ta yapılan Kent Konseyi toplantısından bu yana bölgede ve ülkedeki değişikliklere dikkat çekti. Anlı, kendilerinin “ne kadar park, asfalt, sosyal hizmet yapalım” tartışması yürütürken, 5 ayda 500’e yakın insanın yaşamını yitirdiğini, Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamlarının yaşandığını, tartışmalar yapılırken tüm bunların göz önüne alınması gerektiğinin altını çizdi. Sıkıntıların hala devam ettiğini vurgulayan Anlı, müzakere yoluyla sorunların çözülmesini temenni ettiklerini söyledi. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındığını hatırlatan Anlı, Sur’da kültürel mirasa zarar gelmemesi gerektiğini belirtti.

‘ŞEHRİN TALEBİ DİKKATE ALINMALI’

Kent Ormanı’yla ilgili 1.5 yıldır karşılaştıkları sıkıntıları hakkında bilgi veren Anlı, şöyle konuştu: “Kent Ormanı’nın başına gelmeyen kalmadı. Önce bir grup menfaat çetesi tarafından işgal edildi. Bununla mücadele edilirken bakanlık tarafından yapı alanı ilan edildi, kentin dinamiklerinin tepkisi üzerine bu karar geri çekildi. Şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planında değişiklik yapılarak ormanın en büyük parseli askeriyeye tahsis edildi. Şu an askı süresi olduğu için mümkün olduğu kadar diyalogla, müzakereyle, görüşerek, tartışarak sonuçlandıralım, kentte her kesimin yararlanabileceği şekilde sonuçlandıralım. Umarız hükümet bu şehrin talebini dikkate alır.”

Seçim dönemlerinin belediyeler açısından sıkıntılı dönemler olduğuna işaret eden Anlı, kentin ortak çıkarlarının ihlal edilmesine ve kamusal alanların işgaline karşı net ve katı bir tutum içerisinde olduklarını söyledi. Sanat Sokağı Projesi’nin önemli oranda uygulandığını, Gazi Köşkü’nün belediye tarafından işletilmeye başlandığını belirten Anlı, Fiskaya Şelalesi’ndeki yapının da boşaltıldığını, sosyal, kültürel, kamusal bir alan olarak halka sunulacağını sözlerine ekledi.

KARARIN İPTALİ İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK

Konuşmalardan sonra öneri üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kayapınar Kent Ormanı’yla ilgili yaptığı plan değişikliği gündeme alındı. Toplantıda, Kent Ormanı için çalışma yapmak üzere Yürütme Kurulu’na tam yetki verildi. Kurul, bünyesinde kurulacak bir komisyon ile Kent Ormanı’nın askeriye devrinin iptal edilmesi için çalışma yürütecek. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Kent Ormanı ile ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında teknik bilgiler verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi