Kültürel değerler gün ışığına çıkmalı

Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Körtik Tepe’nin dönem yerleşiklerinin günümüzde bile hayranlık uyandıran kültürel birikimlerinin en iyi temsil edildiği bir merkez olduğunu dile getirdi.

Kültürel değerler gün ışığına çıkmalı

Dicle Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu ve Harran Üniversitesi Arkeoloji Kulübü işbirliğiyle 1. Arkeoloji Günleri Söyleşi’si yapıldı.

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kankal, öğretim elemanları ve Gaziantep ve Şanlıurfa’dan gelen öğrenciler katıldı.

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kankal yaptığı açılı konuşmasında alanının dışında olmasına karşın kendisinde ve herkeste her konuda fikir ve bilgi sahibi olunması gerektiğini belirtti.

İlk defa yapılan söyleşide arkeolojik kazıların temelinde iktisadi kaygılar olduğunu ifade eden Kankal, araştırma yapılan bölgelere hakim olma noktasında kazıların yapıldığını ve ülkemizin her köşesinde çok değerli arkeolojik yapıların var olduğunu söyledi.

YAPILAN ÇALIŞMALAR PAYLAŞILDI

Edebiyat Fakültesi arkeoloji bölümü başkanı Yrd. Doç. Dr. Oya San’da 2005 yılında kurulan Arkeoloji topluluğu hakkında bilgiler vererek, çevre illere yapılan gezilerde gözlem ve çalışmalarla, düzenledikleri konferanslarla bilgi birikimlerini paylaştıklarını ifade etti.

San, arkeoloji öğrencilerinin araştırıcı ve gözlemleyici olabilmeleri için böyle etkinlikleri desteklediklerini vurgulayarak, bölgede yeni yapılanan bölümlerle ülkedeki toplulukların birleşiminde arkeoloji hakkında paylaşılan fikir ve çalışmaların yararlı olacağına inandıklarını vurguladı.

Körtik tepe hakkında bilgilerini paylaşan Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun ise “dünyanın birçok bölgesinde yerleşik yaşama dair belirgin izlerin saptanmadığı dönemlerde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Akeramik Neolitik dönem yerleşiklerinin uygarlaşma yönünde önemli aşamalar kaydettikleri gözlenmektedir. Bunun en iyi algılandığı yöre ise Dicle, Fırat ve bunları besleyen akarsu boylarıdır” diyerek bölgede varlığıyla dikkati çeken Körtik Tepe’nin dönem yerleşiklerinin günümüzde bile hayranlık uyandıran kültürel birikimlerinin en iyi temsil edildiği bir merkez olduğunu dile getirdi.

KONUTLARIN MİMARİ DOKULARI

“Körtik Tepe’nin, çağdaşlarına göre, daha gelişkin bir kültürün temsilcisi olduğunu ortaya koymuştur” diyen Coşkun, konutların mimari dokularında belirgin bir değişim ve gelişimden söz etmenin olası olmadığını ancak özellikle mezarlarda saptanan bulguların, zamana yayılan bir kültürel gelişime işaret ettiklerini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Harran Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi öğrencileri Arkeoloji bilgilerini hazırladıkları sunumlarla paylaştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz