Görüş Bildir

Manipülasyona şok operasyon

Diyarbakır C. Başsavcılığı "Araç fiyatlarında manipülasyon" yapanlara şok operasyon gerçekleştirdi. 10 araç incelenmek üzere el konulurken, vurguna karşı özel ekip oluşturuldu.

Manipülasyona şok operasyon

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, "araç alımlarında" yaşanan fahiş fiyat uygulaması ile fiyat manipülasyonlarına karşı, şok operasyonlar başlattı. Ülke genelinde yaygın hale gelen ve vatandaşların yoğun şikayetlerine konu olan, internet üzerinden bazı galericilerin ve üçüncü şahısların araç fiyatlarında manipülasyon yaparak, yüksek oranda haksız kazanç sağlamaya çalıştığını belirleyen Cumhuriyet Başsavcılığı Özel bir ekip kurarak, Diyarbakır İl Genelinde bazı galericilere operasyon düzenleyip, 10 araca inceleme yapmak üzere el koydu.

BAŞSAVCI YAVUZ'UN TALİMATI

Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz'un, kendilerine vatandaşlardan gelen yoğun ihbar ve şikayetler üzerine, Türkiye genelinde son dönemlerde araç fiyatlarındaki artışların galericiler ve üçüncü şahıslar tarafından manipülasyon yapılmak suretiyle kasıtlı olarak fiyat artırarak, özellikle vatandaşların sıfır araç alımlarının engellendiğini belirledi.

GALERİCİLERİN ALGI ÜRETİMİ

Başlatılan soruşturmada, araç fiyatlarındaki fahiş artışın mevcut enflasyon ve döviz kurlarındaki artışların üzerinde olduğu, piyasadaki bu hareketliliğin mevcut araç sayıları dikkate alındığında vatandaşların arz talep ilişkileriyle izah edilemeyeceği, ancak buna rağmen sıfır araç satışlarında geçmiş yıllara oranla yoğun bir talebin olduğu, gözlendi. Yapılan incelemelerde bu talebin vatandaş ihtiyaçlarından kaynaklanmadığı, galericiler ve gayri resmi arac alım satımı yapan gerçek kişiler tarafından sıfır araçların bayilerden opsiyonlama yöntemiyle vatandaşların araçlara ulaşımının engellenmeye çalışıldığı saptandı.

Gabin yoluyla vatandaşın zor durumdan faydalanılarak bayi fiyatlarının üzerindeki rakamlara araçları satmaya çalıştıkları ve araç piyasasını istedikleri gibi yönlendirdikleri tespit edilen soruşturmada, uygulanan metot şöyle anlatıldı.

PİYASAYI MANİPÜLE EDİYORLAR

"-Araç bayileri tarafından galerici ve gerçek kişilere toplu araç satımının yasak olmasına rağmen gerek piyasadaki bayi yetkilileriyle aralarında gizli anlaşma yapmak ve gerek üçüncü şahısların üzerinden bayilerden araç toplama yöntemiyle bu işi yapıyorlar. Bu şekilde bayilerden toplanan araçlara "sahibinden.com" v. araç alım satımı yapılan internet siteleri üzerinden fahiş fiyatlarla ilana konularak diğer araç sahiplerini de domino etkisi yaratıp, etkilemektedir. Yapılan saha araştırmalarında görüldü ki, galericilerin whatsapp, telegram, Bip gibi haberleşme araçları üzerinden yazışma yaparak aralarında fiyat anlaşması yaptıkları ve araç piyasasını istedikleri şekilde manipüle etmektedirler."

Soruşturmada, galericilerin araç alım satımı yapılan internet sitelerinde ilana koydukları araç fiyatlarını noter satışlarında düşük bedel göstererek, eksik fatura kestikleri, yine gayri resmi araç alım satımı yapan tacir olmayan kişilerin de yıl içerisinde başkaları üzerinden üçten fazla araç alımı satımı yaparak, hiçbir vergi ödemedikleri, bu şekilde galerici ve tacir olmayan kişilerin Vergi usul Kanununa muhalefet ederek, vergi kaybına da neden oldukları belirlendi.

İKİ YÖNLÜ VERGİ KAÇIRILIYOR

Yürütülen soruşturma sonucu elde edilen bilgiler doğrultusunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Diyarbakır KOM Şube Müdürlüğünde özel bir ekip oluşturarak, söz konusu galerici ve kişilere yönelik operasyon gerçekleştirilmesi yönünde, emir verdi.

10 ARACA EL KONULDU

Bu kapsamda Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince kurulan özel ekip, kent genelinde araç alım satımı yapılan iş yerlerini belirleyerek, düğme bastı.  Özel ekip, Ticaret Müdürlüğü'nde görevli 6 uzman ve İcra Müdürlüğü'nden 5 uzman ile iş yerlerine "şok operasyonlar" gerçekleştirdi. 

SORUŞTURMA GENİŞLETİLİYOR

Ekipler, piyasa değerinin üzerinde satışlar gerçekleştirilip, haksız kazanç elde edildiğini tespit ettiği 7 iş yerine operasyonda, 10 araca el koydu. Sıfır araçlar, incelenmek üzere polis merkezine götürüldü. Soruşturma kapsamının genişletilerek, Diyarbakır başta olmak üzere çevre illeri de kapsayacak şekilde, operasyonların devam edeceği bildirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi