Görüş Bildir

Personel sınavı şeffaf olacak!

Memur alımlarında "torpil" iddiasına ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, alımlarla ilgili işlemlerin şeffaf bir şekilde yapılacağını belirtti.

Personel sınavı şeffaf olacak!

DİYARBAKIR-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak boş bulunan 387 muhtelif unvanlı kadrolara memur alımı yapılacak. Memur alımlarıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, söz konusu alımlarda "torpil" iddialarına değinerek, " Yapılacak sınav açık, şeffaf, liyakat ve hakkaniyet ölçülerinde sonuçlandırılacaktır." şeklinde konuştu.

Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik'e göre, belediyelerinde bin 713 memur çalıştırılabildiğini bildiren Eryılmaz, belediyede 553 memurun çalıştığını söyledi.

Eryılmaz, "Boş bulunan memur kadro sayımız bin 160 olup, bu kadrolarda 387 adet muhtelif unvanlı kadro için memur alımı yapılmasına belediye idaremizce karar verilmiştir. Memur alımı yapıldıktan sonra geriye 773 adet boş memur kadrosu kalmaktadır. Yapılacak sınavımızda mevzuat gereği 2018 yılı KPSS puanı esas alınacaktır. Sınav için ilana 20 Şubat 2019 tarihinde çıkılmış olup, ilan metni belediyemizin internet sitesinde yayımlanmıştır." dedi.

"Mülakata hak kazanan adaylar"

Sınava ilişkin bütün hususların ilan metninde 7 başlık altında düzenlendiğini belirten Eryılmaz, şunları söyledi:

"Bunlar; başvuru genel şartları, başvuru özel şartları, başvuru esnasında adaylardan istenen belgeler, başvuru yeri, tarihi, şekli ve süreci, başvuruların değerlendirilmesi, başvurusu kabul edilenlerin ilanı, sınavın yeri, zamanı ve konuları ile sınav değerlendirme ve sonuçlara itiraz başlıklarıdır. Sınava ilişkin başvurular, bugün saat 17.00 itibariyle sona erecektir. Bu aşamadan sonra her bir değişik unvanlı memur kadrosu için yapılacak müracaatlar, KPSS puanı en yukarıdan başlamak üzere sıralanacaktır. Bu sıralama, alımın 5 katı kadar olacaktır. Örneğin; 6 adet mimar alımı için müracaat edenlerden KPSS puanı en yüksek ilk 30 kişi sıralanacak ve mülakata çağırılacaktır. Sınavın taban puanı 60'tır. Alım yapılacak kadrolar için unvanına göre KPSS puan türü belirlenmiştir. KPSS puanına göre, mülakata hak kazanan adaylar ve puanları, belediyemizin internet sitesinde ilan edilecektir."

"Soruları kura sonucu kendileri belirleyecek"

Alımlarla ilgili işlemlerin şeffaf bir şekilde yapılacağına dikkat çeken Eryılmaz, "Her şey açık, şeffaf ve adayların daha önce KPSS'den aldığı puana göre en üstten başlamak üzere sıralanacaktır. Bunlar, ilan metninde aldıkları puanlarla görülecektir. Sınavın bu aşamasına kadar herhangi bir etki, etken söz konusu değildir. Sistem herkese kapalıdır. Mülakata hak kazanan adaylara sınav giriş belgeleri de belediyemizin internet sitesine yüklenecek olup, bu belgede adayın hangi gün mülakata alınacağı belirtilecektir. Adaylar, T.C. kimlik numaraları ile bu belgeye ulaşabileceklerdir. Mülakatta her adaya, ilan metninde belirtilen şekilde 4 ayrı konudan birer soru sorulacaktır. Girdiği alana göre bilgi ve becerisi de ayrıca değerlendirilecektir. Adaylar, kendilerine sorulacak soruları, çekecekleri kura sonucu kendileri belirleyecekler. Sorular 4 ayrı başlık altında olacak. Diyelim ki,  bir aday geldi, 'Kuranızı çekin.' diyeceğiz ve çekecek. Mesela 60 numarayı çekti. 4 puan türünden 60 numaralı soruyu kendilerine soracağız. Bu şekilde olacak." ifadelerini kullandı.

"Art niyetli olarak değerlendiriyoruz"

Eryılmaz, sınav komisyonunun, genel sekreterlik başkanlığında 5 kişiden oluşacağını belirterek, "Mülakata çağrılacak kişilerin tespitinde adayların KPSS puanları dışında hiçbir etken ve kriter bulunmamaktadır. Dolayısıyla adaylar, daha önce aldıkları KPSS puanıyla birbirlerini elemektedirler. Buna müdahale hiçbir şekilde mümkün değildir. Mülakatta da adayların sorulara verecekleri cevaplar ile mesleki bilgi ve becerileri değerlendirilecektir. Adayların nihai puanları, KPSS puanı ile mülakatta alacakları puanlar toplamının aritmetik ortalamasıdır. Sonuç olarak, yapılacak sınav açık, şeffaf, liyakat ve hakkaniyet ölçülerinde sonuçlandırılacaktır. Bunun dışında yapılabilecek her türlü söylemi, gerçek dışı ve art niyetli olarak değerlendiriyoruz. Adaylar ve kamuoyunun bizim yapacağımız açıklama ve değerlendirmeler dışında hiçbir söyleme itibar etmemelerini istirham ediyor, tüm adaylara başarılar diliyoruz." şeklinde konuştu.

"Bugüne kadar 23 bin 500'ün üzerinde müracaat var"

Memur alımıyla ilgili zamanlamanın farklı şekilde algılanmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Eryılmaz, "Belediyenin ihtiyacı olduğu için bu sınav yapılmakta. Biz, 387 tane memur aldıktan sonra belediyede 773 adet boş kadro kalacak. Yani kadroların doldurulması gibi söylemlerin ne kadar mantıksız olduğu ortada. Burada öyle bir amacımız yok. Belediyemizin ihtiyacıdır, belki almakta geç kalınmıştır. Dolayısıyla bugün itibariyle böyle bir karar verildi. Biz sınavın ne kadarını sonuçlandırabiliyorsak bu süreçten sonra o kadarını sonuçlandıracağız. Bugüne kadar 23 bin 500'ün üzerinde müracaat var. Bu, şu ana kadar yapılan müracaattır. Onun dışında bugün postayla gelenler dâhil değildir. Akşam saat 17.00 itibariyle bütün sayıyı da değerlendirdikten sonra kamuoyuna açıklayacağız." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi