Risk yüksek!

Coronavirus vaka sayısı Diyarbakır başta olmak üzere bölge kentlerinde son iki haftada arttı. Diyarbakır’da yataklar boşalmıyor, taburcu olanın yeri hemen doluyor. Risk artarak devam ediyor.

Risk yüksek!

Coronavirus (Covid-19) salgını riski devam ediyor. Mayıs ayında düşüşe geçtiği belirtilen vaka sayısında tekrar yükselme olduğu ifade ediliyor. Salgının yükselişe geçtiği illerin başında Diyarbakır geliyor. Salgının yayılmasının temel nedeni hükümetin ‘normalleşme’ ile ilgili açıklamalarından sonra toplumda yaşanan rehavet. Sokakta maske takanların oranı yok denecek kadar az. Fiziki mesafe kurallarına ise kimse uymuyor.

YERLİKAYA: BAKANLIK SADECE TEST SONUCU POZİTİF OLANLARI AÇIKLIYOR

Artı Gerçek’e konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, Diyarbakır'da vaka sayısındaki yükseliş ile ilgili bilgi verdi. Sürecin şeffaf yürütülmediği için vaka sayısına ilişkin net bilgilerin olmadığını belirten Yerlikaya, bakanlığın vaka sayısına ilişkin açıklamasında gözden kaçırılan bir noktaya dikkat çekti. Bakanlığın sadece test sonucu pozitif olan hasta sayılarını açıkladığını ifade eden Yerlikaya, “Laboratuvar sonucu negatif olsa da tomografi ve klinik bulguları olan hastalar var. Biz biliyoruz ki hastanelere yapılan başvurularda ilaç verilen ancak açıklanan rakamlarda olmayan hastalar var” dedi.

'İKİ HAFTADA VAKA SAYISI BİN 500’Ü AŞTI'

Vaka sayısında Diyarbakır başta olmak üzere bölgede çok ciddi artış yaşandığını ifade eden Yerlikaya, “Elimizde net veriler yok. Çünkü bu verileri bakanlık ve il sağlık müdürlüğü açıklamıyor. İl Pandemi Kurulunda Tabipler Odası yok. Bizim elde ettiğimiz bilgilere göre bu son iki haftada çok ciddi bir hasta artışı oldu. Diyarbakır’da 2,5 aylık süreçte 900 civarında hasta varken, son iki haftalık süreçte hasta sayısı bin 500’ü aştı. Bu ölümlere de yansıyor. Bu bölgede son iki haftada çok ciddi artış var” diye anlattı.

'GÜNDE 50 HASTA TABURCU OLUYOR, ONLARIN YERLERİ HEMEN DOLUYOR'

Diyarbakır’da vaka sayısında çok ciddi artış olduğunu ifade eden Yerlikaya, “Hastanelerde çok ciddi yoğunluk var. Sonuçta her gün taburcu olan hastalar var. Mesela ben Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma hastanesindeyim. Her gün 50’ye yakın hasta taburcu oluyor, onların yerlerine yeni hastalar çok hızlı bir şekilde dolduruluyor. Ciddi bir sirkülasyon var. Diyarbakır’daki hastaneler baktığımızda 40-50 civarında yoğun bakımda olan hastalar var” dedi.

'NORMALLEŞME' SÜRECİNE ERKEN GİRİLDİ'

Salgının hızlı yayılmasının birinci nedeninin ‘Erken Normalleşme’ sürecine girilmesi olduğunu belirten Yerlikaya, iktidarın ekonomik parametreler üzerinden bir süreç işlettiğini söyledi. Ekonomik kaygıların bilimsel kaygıların önüne geçtiğini ifade eden Yerlikaya, şunları söyledi: “Peyder pey bir normalleşme sürecine girilebilirdi. Çok hızlı hızlı davranılmasının salgının yayılmasına neden olduğunu düşünüyoruz. Bir diğer neden şehirlerarası yolların açılması… İstanbul başta olmak üzere batı illerinden bölgeye gelen insanların yaptıkları ziyaretlerden kaynaklı vaka sayısında artış oldu.

SALGININ YAYILDIĞI YERLER

Diyarbakır ve bölgeye baktığımızda bazı yerlerde, bazı ailelerde kümelenmeler olduğunu görüyoruz. Buralar mevlite, taziyeye katılım, çoklu ibadet yerleri, yada nişana katılım gibi insanların toplu bir araya geldiği yerler. Salgının daha çok buralarda kümelendiğini görüyoruz. Birde yoksul kesimin yaşadığı yerler var. Bağlar, Sur gibi yerlerde hasta sayısının çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. İnsanların ekonomik koşulları olmadığı için maske gibi sağlık gereçlerini alamıyorlar. Devlet, sosyal devlet olma gereği bu insanlara destek vermeli.

'COVID DIŞI KRONİK HASTALIĞI OLANLAR SIKINTI YAŞIYOR'

Pek konuşulmayan kronik hastaların yaşadığı sorunlar var. Kronik hastalığı olan, sürekli acil ilaç kullanması gereken, sağlık araç ve gereçlerine ihtiyaç duyan Covid dışı hasta grubu dediğimiz hastaların hastanelerde sağlık gerekliliği karşılanamıyor. Çünkü bütün enerji Corona hastalarına yöneltilmiş durumda. Bunların sağlığa erişimi konusunda ciddi sıkıntılar var. Bunlara yönelik çalışma yapılması gerekiyor. Birde hastanelerde virüsü kaparım korkusu ile gelemeyen hastalar var. Bu konuda mutlaka bir çalışma yapılmalı.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler