Görüş Bildir

Servisçiler; rüşvet istiyorlar

Diyarbakır’da servis ücretlerinin yüksek olmasının komisyon ve rüşvetlerden kaynaklı olduğu iddia edildi. Servis sürücüleri şirketlerin kapanmasını ve komisyon ile rüşvetin ortadan kalkmasını istedi.

Servisçiler; rüşvet istiyorlar

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı devlet okullarında servis taşımacılığı yapılan şirketler aracılığıyla ihalede rüşvet döndüğünü iddia eden şoförler, velilerin ve kendilerinin mağdur edildiğini, yetkililerin bu duruma el atması için desteklerini beklediklerini kaydetti.

Diyarbakır’da servis şoförleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı devlet okullarının birçoğunda taşımacılık yapmak için şirketlerin rüşvet verdiğini ve bu rüşvetlerin veliye yansıtıldığını öne sürdü. İddiaya göre belediyenin belirlediği rayiç fiyatlarına çalışmak isteyen şoförler rüşvet verilerek şirketler tarafından ihaleye girildiğini ve kendileri tek başına ihaleye giremediklerini kaydetti. Şirketlere mahkum kalarak çalıştıklarını aktaran şoförler, öğrencilerin taşıma ücretlerini şirketlerin belirlediğini şoförlere rayiç fiyatını verdiklerini geriye kalan miktarını da komisyon olarak şirketlere verip okul müdürlerine verdikleri rüşvetin karşılığı olduğunu kaydetti. Yetkililerin bu duruma biran önce el atmaları ve fahiş fiyatların düzeltilmesini şirketlerin kapatılarak veya odalara bağlanarak denetilmesi gerektiğini aktaran şoförler bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

“DEVLETİMİZ TÜM ÖDENEKLERİ YAPIYOR, OKUL MÜDÜRÜ MASRAF PARASI İSTİYOR”

8 yıldır Diyarbakır’da servis şoförlüğü yapan Veli Bingöl, okul müdürlerinin ihale sürecinde okula masraf yaptıkları gerekçesiyle şirketlerden rüşvet talep ettiklerini kaydederek devletin yaptığı ödenekleri hatırlattı. Bingöl, “Diyarbakır’da servisçilik yapmakta şikayet duyduğum bazı konularda sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Devlet ve özel okullar velilerin sırtında kazandığı ve kendi cebine attığı paraları dile getirmek istiyoruz. Devlet okulundaki rüşvet olayı, a firması herhangi bir devlet okulunun ihalesini almaya gittiği zaman benim ve birçok servisçinin şahit olduğu ama kanıtlayamayacağım konuşma diyaloğu okul müdürü teklif sunarak ‘okulumun masrafları var karşılamak için bana ne kadar ödeme yapabilirsin’ diyor, firma ise ’20 bin TL veririm 2 yıl taşıma anlaşmasıyla’ diyor, başka firmayı çağıran okul müdür aynı usul ile diğer firmaya da diyerek teklifi ’25 bin TL’ye çıkartır. Bu sayı 20 binden başlayarak 50 bine çıkan okullar var, fiyat okula giden servis aracı sayısına göre miktar katlanıyor. Bizim devletimizin her şeye gücü yetiyor, devletimize güveniyoruz, yapamadığı hiçbir ödeme yoktur. Her okula ayrı bir ödeneği var zaten bunu kimse inkar etmiyor biz bunu biliyoruz. Ama okula gelen ödenek dışında hiçbir okul müdürü öğrenci üzerinden ticaret yapma hakkına sahip değildir. O ticareti de veli ve şoförün sırtından çıkarma hakkına hiç sahip değildir. Rüşvet velinin sırtından çıkıyor, örneğin firma 2 yıl taşıma karşılığında okula 50 bin TL veriyor, o okula 15 adet servis aracı gidiyor, her araçta 16 öğrenci hesaplarsak belediye rayiç veriyor ama asıl servis ücretini belirleyen firmadır. Firma neye göre belirliyor, şoföre rayiç fiyatını veriyor, kendi okula verdiği rüşveti ve kendi karını velinin sırtından çıkartıyor. Örneğin Diyarbakır’da belediyenin verdiği rayiç fiyatı 0-3 kilometre 145 TL’dir, ben veliden bu miktarı almama gerekiyor, ben bunu alırsam firmanın verdiği nereden çıkacak. Firma şoföre öğrenci başına 200 TL alacaksın diyor, şirketlere gidip komisyon ödüyoruz, 145 TL’si benim hakkım geriye kalan 55 TL’si şirkete gidiyor, şirket bu parayı öğrenci başına alıp ne yapıyor. Şirketler okullarda rüşvet verip ihale aldığı için ben gidip bir okulun servisini yapamıyorum, yapamadığım içinde işsizim. Bundan kaynaklı ben şirkete mecbur kalıyorum. Talebimiz şirketlerin odaya bağlanması yada kapatılıp servisçi esnafların sadece oda üzerinden okul taşımalarını yapmalarını istiyoruz. Bu yapıldığı zaman öğrenci velisinin cebinden çıkan para miktarı azalacak bizde hakkımızı alarak rahatlayacağız” dedi.

“ŞİRKETLERLE ANLAŞAN OKULLARIN ARASINDA 3 TANESİ YASAYA UYGUNSA BEN İSTİFA EDİYORUM”

Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Mahmut Kaya, rüşvetin kanıtlanamadığını ve Türkiye’nin istihbaratının çok güçlü olduğunu, konunun araştırılmasını gerektiğini belirterek şirketlerle anlaşan okulların arasında 3 tanesinin yasal olduğu kanıtlanırsa istifa edeceğini vurguladı. Başkan Kaya, “Ben şirket sahibi değilim, şirket sahibi ve esnaflarımızdan duyduğum kadarıyla Diyarbakır’da hemen hemen genelindeki devlet okullarında rüşvet olayı dönüyor. Ben burada iddia ediyorum, Türkiye Cumhuriyetinin istihbaratı çok güçlü ve kuvvetlidir, okullarda bir araştırma yapsınlar şirketlerle anlaşan okulların arasında 3 tanesi yasaya uygunsa ben istifa ediyorum. Rüşvetin belgesi elimizde yok onu devletimiz ve istihbaratımız çıkartacak" diye konuştu.

OKUL İSMİNİ VERDİLER

Buarada, Kayapınar ilçesinde bulunan Vali Kurt İsmail Paşa Ortaokulu’nda servisçilik yapan Mehmet Gündüz ve Ahmet Acar, okul müdürünün değişimi nedeniyle tanışmak için okula gitti. İddiaya göre, tanışma aşamasında olan servisçilerde E.O. isimli okul müdürü, okula 20 bin TL masraf ettiğini ve bunun servisçiler tarafından ödenmesini istediğini belirtiğini kaydeden servis esnafı rüşvet vermedikleri gerekçesiyle okul saatlerinde de esnafa uygun planlama yapılmadığını söyledi. Vali Kurt İsmail Paşa Ortaokulu’nda servisçilik yapan Mehmet Gündüz, bakanlık tarafından okullara masraf ödeneği yapıldığını, okul müdürünün kendilerinden istediği 20 bin TL miktarı nereye masraf edeceklerini bilmediğini söyledi. Gündüz, “Yaklaşık 3 hafta önce okul müdürü değişmişti, biz de servisçi arkadaşlarla tanışmak istedik. Yanına gittiğimizde direk kendi cebinden 20 bin TL okula masraf yaptığını bunu bizden talep ettiğini söyledi. Zaten bakanlığımız açıklama yapıyor, bütün okul masraflarını bakanlığımız ve devletimiz veriyor. Bizden rüşvet talep etti biz yok dedik buna, okul masrafları adı altında istedi, okulun hangi masrafıysa bilmiyorum. Yok deyince Milli Eğitim Bakanlığı ders saatini yarım saate düşürdü, bizim başka bir okul müdürü saatleri düzenlemişti arkadaşlara göre bizim müdür ise ‘orası zengin kesim orası yapar burası fakir kesim burası yapamaz’ dedi. Rüşvet verseydik saati de ayarlardı, her şeyi ayarlardı. Ortada kaldık, biz mağduruz veliler mağdur, çocuklar uzak yerden gelip gidiyor biz gelemiyoruz ortada kaldık. Rüşvet verirsek bunu velilere yansıtmamız lazım onlarda günah onların cebinde çıkacak” dedi.

OKUL MÜDÜRÜ İDDİALARI YALANLADI

Müdür E.O. ise iddiaların tamamen asılsız olduğunu belirterek, "Servisçiler ile bir anlaşmam yoktur onlarla toplantı yapmadım, okul saatlerinin düzeltilmesi istendi ben de diğer okullar nasıl yaptıysa okul saatimi öyle yaptım. Bana atılan 20 bin TL iftiradır, okula kendi cebimden para masraf yapmadım, herhangi bir masraf içinde servisçilerden para talep etmedim” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi