Sokağa çıktılar

Diyarbakır'da otistik çocuklar için farkındalık oluşturmak amacıyla yürüyüş düzenlendi.

Sokağa çıktılar

 Diyarbakır'da Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle yürüyüş gerçekleştirildi.

>Yenişehir ilçesi Ofis Semtinde Otizmle Mücadele Derneği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen etkinlik için otistik çocuklarıyla bir araya gelen aileler Sümerpark'a yürüdü.

>"Hasta değil farklıyım", "Beni fark edin" yazılı pankart ve döviz taşıyan çocuklar, yürüyüşün ardından aileleriyle oyunlar oynadı.

>"En büyük sorun eğitim"          

>Otistik çocuk babası Mahmut Çalan, yaptığı açıklamada, çocuğunun otizmli olduğunu 4 yaşında öğrendiğini, bu hastalık hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını, yaptığı araştırmalarla çocuğuna eğitim vermeye çalıştığını anlattı.

>Çocuğunun resim yapma yeteneğinin olduğunu ifade eden Çalan, otizmli çocukların en büyük özelliğinin her birinin farklı olması olduğunu kaydetti.

>Çalan, çocukların tedavilerinin tek yolunun eğitim olduğunu anlatarak, "Bu çocukların tedavilerinin tek yolu eğitim ve spor. Dolayısıyla bizler açısından en büyük sorun eğitim. Toplumda yeteri kadar farkındalık oluşturulabilirse eğitim alanlarının oluşturulması o kadar kolay olacaktır" dedi.

>Otizmle Mücadele Derneği Onursal Başkanı Mine Onur da otizmi birçok insanın bilmediği ancak ailelerin hayallerini yıkmış bir hastalık olduğunu kaydetti.

>İnsanların duyarsızlığı ve anlayışsızlıklarının kendilerini daha da yıprattığını dile getiren Onur, şöyle konuştu:

>İnsanların duyarsızlığı

>"Otizmin ne olduğunu bilmiyordum çocuğuma 3 yaşındayken otizm teşhisi kondu. Dünya başımıza yıkıldı. Bir yıl sürdü bunun şoku. İlk çocuğumdu ve çok büyük hayallerle dünyaya getirmiştim. Çocuğum şu an 14 yaşında ve henüz öğrendi kalem tutmayı. Toplumdan dışlanan aileleriz. Bizim çocuklarımıza acıyan gözlerle bakılmasını istemiyoruz."

>Çocuğunun tarıma özel ilgisinin olduğunu dile getiren baba Kemal Denk ise okul öncesi eğitime gönderdiklerinde öğrendikleri hastalık nedeniyle zor zamanlar yaşadıklarını belirtti.

>Haftanın iki günü Diyarbakır'a eğitim için getirdiği çocuğuna verilen aylık 8 saatlik eğitimin yeterli olmadığına inandığını ifade eden Denk, çocuklar için eğitim kurumlarının sayısının arttırılmasını istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz