‘Yaşamaz’ diyen doktor öldü, o hala ayakta

Türkiye’de 33 yıl önce böbrek nakli yapılan ilk 3 kişiden biri olan Mehmet Şahan (56), o yıllarda kendisine ‘en fazla 1 yıl yaşar’ diyen doktorların öldüğünü, kendinin ise hala yaşamına devam ettiğini söyledi.

‘Yaşamaz’ diyen doktor öldü, o hala ayakta

Türkiye’de 33 yıl önce böbrek nakli yapılan ilk 3 kişiden biri olan Mehmet Şahan (56), o yıllarda kendisine ‘en fazla 1 yıl yaşar’ diyen doktorların öldüğünü, kendinin ise hala yaşamına devam ettiğini söyledi.

Son yıllarda yapılan yüz, rahim ve kol nakliyle adını dünyaya duyuran Türkiye’de bu ameliyatların başladığı 1970’li yıllarda böbrek nakli olan üçüncü kişi hala yaşam mücadelesine devam ediyor. 1979’da Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu tarafından Ankara’da böbrek nakli yapılan Mustafa Şahan, o yıllarda kendisine ‘en fazla 1 yıl yaşar’ın aksine halen dim dik ayakta. ‘Kimin ne kadar yaşacağına Allah karar verir.’ diyen Mehmet Şahan, kendisine böbreğini veren dayısı Ahmet Saygılı’ya da dua ediyor. 1979’da rahatsızlığı nedeniyle doktora gittiğini, burada kendisine ‘böbrek yetmezliği’ teşhisi konulduğunu belirten Mehmet Şahan, o yıllarda böbrek naklinin bu kadar gelişmediğini ve kendisinin de bunu çok fazla önemsemediğini ifade etti. 6 ay süren tedavinin ardından doktorların böbrek nakline karar verdiğini belirten Şahan, o yıllarda Türkiye'de organ naklinin pek bilinmediğini, kendisinin de bu konuya yabancı olduğunu anlattı. Doktorların tavsiyesi üzerine nakil için uygun böbrek aramaya başladıklarını belirten Şahan, 3 kardeşinin olduğunu ancak hepsinin bağışa soğuk davrandığını ifade etti. “Hepsi korkuyordu” diyen Şahan, o süreci şöyle anlattı: “Kimse böbrek vermiyordu. Amerika’dan yeni gelen Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu hocamız vardı. Hocamda hırs vardı. ‘Ben seni ameliyat edeceğim. Vericin var mı?’ dedi. Yok, dedim. Sonra köyde çobanlık yapan dayım Ahmet Saygılı vardı. O duymuş hasta olduğumu. ‘Ben sana böbrek vereceğim’ dedi. İlk başta biraz tedirgin olduk. Dayı olduğu için biraz çekindik. Yapılan testler sonucunda dayımın doku gurubu yüzde 39 oranında tuttu. Tüm doktorlar biraz olumsuz baktı. Çünkü dayı böbreği, bir de yüzde 39 tutuyordu. Daha doğrusu 'böbrek tutmaz, atar' diye korktular. Ama 14 Kasım 1979’da Ankara’da nakil oldum.”

Dayısı Ahmet Saygılı’nın büyük bir fedakarlık yaptığını söyleyen Mehmet Şahan, 33 yıl bu böbrekle hayatını sürdürdüğünü söyledi. 25 yıl devlet memurluğu yaptığını belirten Şahan, 2 çocuğu olduğunu ifade etti. Naklin ardından kendisine ‘Sen yaşamazsın, sen ölürsün.’ diyen doktorların öldüğünü anlatan Şahan, “Maalesef doktorlarımız bu dünyadan göç etti. Herkes korkuyordu. Doku uyumu da yüzde 39 olunca doktorlar olumlu bakmadı. Tuncer hocamız cesaret etti, yaptı. Nakilden sonra herkes umutsuzdu. Yaşamaz dediler. Olsa olsa ‘bir yıl ya da 6 ay yaşar’ dediler. Bana bir zaman tanıdılar ama 33 yıldır yaşıyorum. Bana sen ölürsün diyen hocalarımız bu dünyadan göç etti ama ben hala ayaktayım. Kimin ne kadar yaşacağına Allah karar verir. İşte bir çoban dayının vermiş olduğu böbrek sayesinde 33 yıldır yaşıyorum.” diye konuştu.

Şahan, 1970’li yıllarda nakil olan ilk 3 kişinden en sağlıklı olanın kendisi olduğunu ifade etti.

‘ORGAN NAKLİNİN ZORLUĞU DERNEK KURDURTTU’

Organ naklinde yaşadığı zorluklar ve sıkıntıları gören Mehmet Şahan, 1994’de Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Derneği’ni kurmuş. “Bu acılar bana çok dert oldu. Ben de bir şeyler yapmak istedim.” diyen Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Derneği Başkanı Şahan, amaçlarının böbrek nakli hastalarına yardım etmek ve insanları organ bağışına yönlendirmek olduğunu söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz