Yaşlılarımıza sahip çıkalım

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Fatih Mehmet Aslan, yaşlanmanın, anne karnından başlayarak yaşamın sonlanmasına kadar devam eden bir süreç olduğunu belirtti.

Yaşlılarımıza sahip çıkalım
Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, yaşlanmanın zamana bağlı olarak, hastalık söz konusu olmaksızın ortaya çıkan anatomik yapı ve fizyolojik işlev değişiklikleri olduğunu kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütünün 65 yaş ve üzeri bireyleri "yaşlı" olarak tanımladığını belirten Aslan, şunları kaydetti:

YAŞLILIK HAFTASI "Yaşlılığın seyrine ve vücut fonksiyonlarında oluşan değişikliklere göre yaşlılık dönemleri, 65-74 yaş arası geç yetişkinlik, 75-84 yaş arası yaşlılık, 85 yaş ve üzeri de ileri yaşlılık dönemi olarak sınıflandırılmaktadır. Sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması ve yaşlı bakımının kalitesinin artmasıyla birlikte insanlar daha uzun yaşamakta, yaşlı nüfus sayısal olarak artmaktadır.”

Yaşlılara ve onların sorunlarına sahip çıkmak insanlık ve yurttaşlık görevi olduğunu anımsatan Aslan, şöyle devam etti:

"Bir ömrün büyük kısmını topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş insanların, yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları dönemde ömürlerinin sonuna kadar insan onuruna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakları vardır. Devletimiz, yaşlıların gelecekte çok fazla sıkıntıya düşmemeleri için onları sağlık ve ihtiyarlık sigortası ile koruma altına almıştır. Bakıma muhtaç yaşlıların da devlet veya özel kuruluşlara ait huzurevlerinde bakılmaları için imkanlar sağlamıştır. Biz de çevremizdeki yaşlıları korumalı, onlara saygı göstermeli, destek olmalı ve yalnız bırakmamalıyız. Özellikle bayram günlerinde veya onların özel günlerinde yanlarında olduğumuzu onlara hissettirmeliyiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz