Görüş Bildir

Yol kesmek Muhtarın göreviymiş!…

Eğil'in Bahşiler köyü Muhtarı Semih Memiş'in "adamlarıyla yol kesip, ölüm tehditleri savurmasını" Eğil Kaymakamı, "Muhtarın görevleri" arasında sayarak şikayetleri gözardı etti.

Yol kesmek Muhtarın göreviymiş!…

Diyarbakır'ın Eğil İlçe Kaymakamı Kayyım İdris Arslan, bir grup yakınıyla birlikte köy yolunu kesip, "ölüm tehditleri" savuran ve şikayet konusu edilen Bahşiler Köyü Muhtarı Semih Memiş'in hukuk dışılığını "Muhtarın görevleri" arasında sayarak, hakkındaki dosyaya işlemden kaldırma kararı alarak, skandala imza attı. Hukuk dışı, feodaliteyi yasal bir faaliyetmiş gibi gören Kaymakam Arslan'ın kararı "kim kimi ne amaçla koruyor" sorusunu gündeme getirirken, çelişkiler ve keyfiyeti öne çıkaran skandal resmi yazıda, Firma Yetkililerinin şikayet dilekçesinin de, 15. 12. 2021 tarih olarak yazılması, kararın sorumsuzca kaleme aldığını gözler önüne seriyor.

İSTİHDAMA SEKTE VURMAYA KALKTI

İşsizliğin ve yoksulluğun had safhada olduğu Diyarbakır'da geçtiğimiz yıl Eylül ayında, Mermercilik alanında faaliyet gösteren ruhsat ve işletme izni olan İntim Madenciliğin, Dicle-Eğil sınırlarının kesiştiği Çavlı köyü güzergahındaki alanda faaliyet göstermeye başladı. Çavlı ve Bahşiler köyünün kesiştiği yolu kullanan Firma Yetkilileri, bir anda Eğil ilçesi Bahşiler köyü muhtarı Semih Memiş'i karşılarında gördüler.

Aile fertlerinde köy korucularının da bulunduğu Memiş, çeşitli gerekçeler gösterip, firmadan rent temin etmek istedi. Ancak, istediğini elde edemeyince Memiş, yakın akrabalarından bazı kişileri de yanına olarak, Maden ocağına giden araçların yoluna "kaya parçaları" koyup, geçişlerini engelledi.

ÖLÜM TEHDİTLERİ KAMERAYA YANSIDI

Firma yetkilileri ve araç şoförlerine tehditler savuran Memiş ve yanındakilerin, bölgedeki feodalitenin yarattığı terörü, kameralar önünde sergilemeye başladı. Onlarca kişinin istihdam edildiği yatırımı sekteye uğratan ve "ölümle" tehditler savuran Muhtar Memiş, Eğil İlçe Jandarma Komutanlığına, İlçe Kaymakamlığına ve Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet edildi. Firma bu şikayetlerinin yansıra, Diyarbakır İl Valiliğine de, suç duyurusunda bulundu.

ADLİ VE İDARİ ŞİKAYETTE BULUNULDU

Adli ve idari makamların bilgilendirildiği Muhtar Memiş'in yatırıma yönelik terörü basına “Muhtarın Provokasyonu" olarak yansıdı. Yazılı ve görsel basında yankı bulan köy muhtarının çıkar teminine yönelik, yatırımların önünü kesmeye yönelik feodalite terörüne karşı, adli ve idari soruşturma ve ceza beklenirken, Eğil İlçe Kaymakamı İdris Arslan'dan, aksine "mükâfat" verircesine, dosyayı işlemden kaldırdı.

KAYMAKAM'DAN SKANDAL KARAR

Eğil Kaymakamı ve ilçe Belediye Başkanvekili Kayyım İdris Arslan, Muhtar Memiş hakkındaki şikayettlere ilişkin verdiği kararda, şikayet konusu olayın 443 sayılı Memurlar ve Diğer kamu Görevlilerin Yargılanması Hakkındaki Kanuna göre, ön inceleme yaptırılmaması gerektiğini iddia etti. Arslan, Şehir ve Kasabalarda mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri teşkiline dair 4541 sayılı kanunda Mahalle Muhtarlarının görevleri sayılmıştır ibaresine yer verdiği skandal niteliğinde ki kararında, "Muhtarın Rant odaklı estirdiği terörü, şiddeti, ölümle tehditti ve yol kesme işlemini" muhtarın görevleri arasında, gösterdi.

MUHTARIN TERÖRÜ YASAL GÖRÜLDÜ

Muhtar Memiş'in kanun ve mevzuatın kendisine verdiği yetkiler çerçevesinde üzerine atılı görevi kötüye kullandığına ilişkin, kamera görüntüleri görmezden gelerek, herhangi bir somut belge, kanıt ve bilginin bulunmadığını ileri süren Kaymakam Arslan, kararında inceleme raporunda anlaşıldığı üzere Kaymakamlık Makamının 31.03.21 tarih ve 329 sayılı Oluru ile dosya işlemden kaldırıldığını bildirdi.

RESMİ BELGEDEKİ TARİH ÇELİŞKİSİ

Hukuk dışılığı, zorba feodalitenin yarattığı terörü, Muhtar  Memiş'in çıkar teminine yönelik tutumunu adeta tescilleyen ve yasal bir faaliyet olarak gösteren Kaymakam Arslan için, "kim kimi neden koruyor" sorusunu gündeme getirirken, Firma Yetkilileri skandal kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanlığına taşıyacaklarını bildirdi.

Kaymakam Arslan'ın her yönüyle keyfiyet içeren ve suçluyu koruyan anlayışı, kaleme alınan kararına ilişkin resmi belgede de kendini gösterdi. Firmaya gönderilen karara ilişkin yazıda, şikayetçinin İlçe Kaymakamlığına verdiği şikayet dilekçesi tarihini, 15.12.2021 tarih olarak belirtti. Belirtilen tarihe daha 8 ay kalırken düzenlenen resmi belgenin, üçüncü kişiler tarafından da hazırlanmış olabileceği tahmin ediliyor. Ancak resmi belgede Arslan'ın imzası bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi