Zerya'daki sır ilişkiler

"Zerya Kuyumcu Skandalı" Diyarbakır'ın gündemini meşgul ederken, üst düzey bürokratların, daire müdürlerinin "ilişki ağıyla" ilgili iddialar ise cevap bekliyor.

Zerya'daki sır ilişkiler

Diyarbakır kamuoyunda “Zerya kuyumcu skandalı” olarak tarihe geçen kimine göre 200 milyon, kimine göre 1 Milyar lirayı olan vurgun olayında cevap bekleyen sorular kamuoyu gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Aralarında üst düzey bürokratlar, iş insanları ve esnafların emanet paralarının bulunduğunun iddia edildiği vurgun olayında soruşturma 3 kişinin tutuklanmasıyla sürüyor. Ancak kamuoyu, soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunan olaya ilgili olarak yetkililerden vahim iddialara tatmin edici cevap verilmesini beklerken, üst düzey bürokratların ve daire müdürlerinin "para trafiğiyle" ilgili Zerya ilişkisinin de, aydınlatılmasını istiyor.

3 ŞÜPHELİ HAKİM KARŞISINA ÇIKMAYI BEKLİYOR

Sakandan kuyumculuk vurgunu geçen ay 50 kişinin polise şikayetçi olmasıyla ortaya çıkmıştı. Kayapınar ilçesi Diclekent Bulvarı'ndaki kuyumcuya üst düzey bürokrat, esnaf, iş insanı ve çeşitli meslek gruplarından kişiler, "kar payı" adı altında para ve ziynet eşyası emanet etti. İddiaya göre, kuyumculuk yapan Zülküf O., ağabeyi Zülfikar O. ve ortakları Serdar A., kimine göre 200 milyon, kimine göre 1 milyar civarında olan para ve ziynet eşyası ile ortadan kayboldu.

50 KİŞİ İLK ETAPTA ŞİKAYETÇİ OLDU

Paralarını emanet ettikleri kişilerden haber alamayan ve dolandırıldıklarını söyleyen yaklaşık 50 kişi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulundu. Şikayeti inceleyen savcılık, kimlikleri belirlenen şüphelilerin yakalanması için gözaltı kararı çıkardı. Şüphelilerden Zülküf O., hakkında yakalama kararı çıkarıldığını öğrenince Adana'da polise giderek teslim oldu. Bir hafta sonra ağabeyi Zülfikar O. da polis ekiplerince Adana'da yakalanıp, gözaltına alındı. Diyarbakır'a getirilen kardeş kuyumcular, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanıp cezaevine gönderildi. Yakalanması için çalışma yürütülen son şüpheli Serdar A., önceki gün Adana'da yakalanarak gözaltına alındı. Serdar A.'nın gözaltına alınmasıyla davadaki tüm şüpheliler yakalanmış oldu. Şüpheliler hakim karşısına çıkacakları günü bekliyor.

KAMUOYU: BÜROKRATLAR KİMLER?

Üst düzey bürokrat ve daire müdürlerinin, yüksek miktardaki paralarının kaynağının ne olduğu sorgulanırken, bazı ihalelerden alınan komisyonların karşılığında firmaların para yatırdığı iddia ediliyor. Sosyal medyada isimleri geçen ve kuyumcuya milyonlarca lirayı emanet eden bürokratların kimler olduğu sorusuna yanıt aranıyor.

PARALARIN KAYNAĞI NEDİR?

Gizlilik kararı verilen dosyayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz’un görevlendirdiği 2 savcının yürüttüğü soruşturma kapsamı genişletildi. Dosyada gizlilik kararının alınmasının bürokrat isimlerinin dışarıyla sızmaması için olduğu iddia edildi. Öte yandan bürokratların yüksek miktardaki bu paraları "nerden buldu" sorusunun yansıra "kar payı" adı altında neden kuyumcuya verdikleri ise akıllara yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına ilişkin soruları getirdi.

Bu arada bazı üst düzey bürokratların Zerya kuyumculuğunda, "kar payı" para yatırım amaçlı altın ve para teslim etmenin dışında, ticari ortaklık yaptıkları da iddia edildi. Üst düzey bir bürokratın yakının burada çalışıyormuş gibi, SGK'sının ödendiği ileri sürülmesi de; Zerya Kuyumculuk ile Üst düzey Bürokratların "ilişki" ağının derinliğini ortaya koyuyor.

ADANA’DA BİR BİR ORTAYA ÇIKTI

Kamuoyunun merak ettiği bir diğer soru da, şüphelilerin kaçtıktan sonra Adana’da peş peşe ortaya çıkmaları oldu. Şüphelilerden birinin polise teslim olması ve 2 zanlının ise operasyonla Adana’da gözaltına alınmaları gözleri bu kente çevirdi. Diyarbakır’dan kaçan zanlıların Adana’da ortaya çıkmaları vurgun olayının bu kentle olan bağlantısını gündeme getirdi.

MASAK OLAYA EL KOYACAK MI?

Kamuoyunun merakını uyandıran bir soruda, büyüklüğüyle skandal halini alan ve beraberinde tefecilik iddialarını barındıran olayın etraflıca araştırılması için büyük çaptaki yolsuzluk operasyonlarını yönetmesiyle ve karanlıkta kalan olayları aydınlatmasıyla meşhur, kısa adı MASAK olan kritik kurumlarından Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun olaya el koyacak mı? sorusunu akıllara getirdi.

BAKANLIKLARIN MÜFETTİŞLERİ

Öte yandan, adli soruşturmanın dışında isimleri gündeme gelen üst düzey bürokrat ile daire müdürleri başta olmak üzere Yargı ve Emniyetteki bazı iimlerle ilgili, bağlı bulundukları Bakanlıklarca gönderilen müfetişlerin, yürüttüğü idari soruşturmalar ise devam ediyor. Bazı Belediyelerin de, idari soruşturma kapsamına alındığı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz